Заврънкал ме е съседа че бойлера му изстивал при падане на температурата на камината, и не ми се иска да се ангажирам толкова навътре с диференциални термостати и т.н. а с водопроводната част той ще се справи без да ме ангажира. Гледах из нета и попаднах само на това. Става ли за тази работа, да го поръчвам и да му го дам в ръцете да си го монтира.
Здравей,
От теоритична гледна точка аз не виждам никакъв проблем да се направи това. Само трябва да си нагласи температурата. Даже ако не се лъжа тука във форума има хора споделили че така са си вързали бойлера.
Това решение е възможно най-евтиното, и недостатъка е, че тази температура е тази под която не трябва да пада водата в бойлера когато работи камината. И ако например вентила е настроен на 60 градуса, камината работи известно време на 70, то ще загрее и водата в бойлера на 70, и след това като тръгне да пада, ще ползва бойлера като буфер докато не падне до 60 когато ще затвори кръга към бойлера. Моето лично мнение е, че за камини или котли на дърва и въглища, които работят на плаваща температура, не е най-подходящото решение понеже ще загрява и охлажда водата. Виж при пелетите, там е малко по-различно защото повечето съоражения имат автоматика която е настроена на някаква температура и там температурните колебания са много по-малко.
Но накратко казано става, но с компромиси.