Най - вълнуващия въпрос зимно време.
glorious - специалист
Привет, купих малко букови пелети уж. Изгорих няколко чувала горяха наистина по-бавно/може и само така да ми е изглеждало/, отидох и купих 1 тон. Започнах да ги горя, правиха много малко пепел, малко зацапваха стъклото ама бял кахър. Горя ги в печка с водна риза 24kw на Екофорест Испания.Имам 3 лоста, които чистят нагара по тръбите с водата, които стоят над огъня. След месец лостовете не можех да ги дърпам на студено, като я запаля по-силничко и явно тоя нагар се поразтапяше и дърпах лостовете, няколко дни по-късно вече нямаха помръдване. Изчистих печката основно с Меглио, спрях да горя гадните пелети. Вчера обаче ми се пречиха два чувала и взех да сипвам по малко, да ги смесвам с хубави пелети. Днес не можах да мръдна лостовете. Дали пелетите са толкова лоши? Какво да ги правя тия гадните пелети?

Може би имам малка грешка, но вие ще кажете, водата на парното е между 40 -50 градуса, на 50 градуса, минава на минимум, просто вкъщи е достатъчно топло, а жената иска все да вижда огън иначе и става студено :-D . При тези настройки съм горил пелети на Баумакс/австрийско-румънските/ и на Средна гора АД Стара Загора и не съм имал проблем, може би буковите пелети им трябва по-голяма температура или просто имат слепващи вещества или кори?!
LazarGanev - "Велик майстор"
При тази температура на водата е напълно нормално да се появи конденз и катран. В инструкциите за монтаж вероятно пише да се монтира камината с трипътен смесителен вентил, ама някой не е чел :wink:
velas - специалист
Помпата не трябва да върти водата под 48 градуса...
glorious - специалист
by default печката тръгва да си върти водата на 40 градуса, това не съм го променял. Промених градусите на минимума, тоест като стигне 50 градуса, печката минава в режим минимум, не съм имал проблеми с други пелети освен тези буковите?

Лазар Ганев, този трипътен вентил какво значение има!?
ZMeyGorianin - майстор
leosat varna написа:
Помпата не трябва да върти водата под 48 градуса...
На коя вода-изходящата от котела или входящата?
joro_vn - специалист
На входящата, тая дето се връща от системата трябва да е не по-малко от 50 градуса, а още по-добре 60.
Затова се слага трипътния вентил, който всъщност си е аналог на термостат за автомобилен двигател, свързва се и работи по абсолютно същия начин.
LazarGanev - "Велик майстор"
glorious написа:
by default печката тръгва да си върти водата на 40 градуса, това не съм го променял. Промених градусите на минимума, тоест като стигне 50 градуса, печката минава в режим минимум, не съм имал проблеми с други пелети освен тези буковите?

Лазар Ганев, този трипътен вентил какво значение има!?
За да не се образува конденз трябва в котела да не влиза вода с температура по-ниска от точката на оросяване, която е около 55*С. Не говорим за температурата на изходяща в котела вода, а за връщащата. А за да се връща в котела вода с температура 55*С, ако няма смесителен трипътен вентил, то задължително температурата на подаващата вода не трябва да е по-ниска от 70*С, като това пак не е гаранция - в началния момент, преди да е превъртяла топлата вода през радиатори от тях се връща студена вода. Затова се слага трипътния вентил - той смесва студената вода от радиаторите с гореща от самия котел за да се гарантира на входа на котела минимум 55 или 60 градуса.
glorious - специалист
Като се прибрах днес, увеличих температурата за минимума на печката на 65 градуса. Включих я на макс и след известно време успях да мръдна лостовете, трудно но ги размърдах, разтопил съм нагара. Като поотихна огъня пробвах пак и не успях, според мен пелетите не стават?! Да можеш да разтопиш даден нагар, това не означава ли,че имат смола?!

Другото нещо, описах печката, понеже повечето се занимавате с горелки, според мен нещата са малко различни.
Svezar - специалист
Каквото и да гориш ако поддържаш този температурен режим на горене все ще си имаш катран ! Аз имам трипътен вентил отварящ на 61 градуса и пак ако поддържам температурата на водата около тези градуси /огъня повече пуши отколкото гори/ става мазало,трябва си огън за да няма катран !
glorious - специалист
LazarGanev, на моята печка не й дават трипътен вентил, не че не може да се сложи...

Svezar, две зими съм горил пелети, тази ми е трета зима, само с тези въпросните пелети имам катран.

Да направим една таблица с производителите на пелети и да пишем кой какво мнение има за тях?!

Тема "Кофти пелети, какво да ги правя?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: