• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
foroforo - напреднал
Здравейте,

Отоплявам се на твърдо гориво с котел SIME 35kW затворена система. В преходните сезони поддържам температура на изходящата вода около 60-65оС, съответно входящата идва малко хладничка на котела и се налага често чистене на отлагания вследствие конденза. В системата няма буфер или регулиращ вентил. Този сезон реших да автоматизирам малко добавяйки термостатичен вентил на връщащата вода, който да не позволява изстиването и под 60оС. Реализирах схемата http://eshop.fbcstore.co.uk/WebRoot/BT3 ... /LK820.pdf използвайки вентил 1 1/4" с температура на отваряне 61оС. Като резултат котела стартира по-бързо, но циркулацията през радиаторите е силно затруднена при температура на изхода на котела под 70оС. (помпата WILO RS32/6 работи на макс). Балансния вентил (сферичен) е затворен на 45 градуса и допълнителното му притваряне не дава резултат.
След едноседмична употреба извадих термостатичния елемент от термовентила и поставих балансния вентил на 45 градуса. Така термовентила изпълнява функцията на ... обикновен тройник. Циркулацията през радиаторите е екстра при втора степен на помпата. При 60-62оС изходяща вода след ръчното смесване получавам около 50оС връщаща вода в котела и като че ли има подобрение към намаляване на конденза. При повишаване на температурата през по-студените месеци предполагам, че ситуацията ще се подобри допълнително. Като извод от цялата интервенция забелязвам, че такъв термостатичен вентил би имал смисъл при пиролизен котел с буферен съд, който би спомогнал за напълването му с гореща вода, защото там котела работи на поне 80оС.

Понеже в мометна имам един доста скъп тройник (с изваден термостат) искам да го предложа за продажба на заинтересовани колеги от форума - работил е една седмица, размер 1 1/4" с температура 61оС и половин цена - 60лв.
Устройството е в линка по-долу. Купено е от Интерметал, води се ТЕРМОСТАТИЧЕН ВЕНТИЛ TERMOVAR.
http://eshop.fbcstore.co.uk/WebRoot/BT3 ... /LK820.pdf
За контакти stoykov@mail.bg
LazarGanev - "Велик майстор"
Монтирам такива и знам за този ефект, само че нали точно това търсиш - връщаща вода над 60*С? При подходящо връзване на бойлера проблем не се забелязва. Бих могъл да го препоръчам и взема за клиент, тъкмо трябва да купувам, но пък как да съм сигурен, е не е повреден? Ако си съгласен на отложено плащане (след пуск на системата, т.е. около седмица по-късно), може и да стане сделка.
filmatoplo - майстор
Определено вентила си го бива по принцип , но ме отрепа случката с добри мисли съм де :) .Но това го слагам че не си знаел как точно да управляваш помпата и въобще котела, тоест искам да защитя ползването на термовентили :wink: .Кое те притесняваше -котела не можеше ли да работи на 70 градуса постоянно.
foroforo - напреднал
Котела няма проблем да работи на 70оС и нагоре, но малко неефективно ми се струва да пускам толкова топла вода към радиаторите при средна външна температура около 10оС.
Първоначалната ми идея беше да сложа четирипътен вентил със задвижка и поморийски контролер, но не ми харесаха фабрично заложеното ограничение ако котела се прегрее над 90оС да затвори четирипътника и да върти топлото в котела. В подобен авариен режим подходящото упрвление би отворило максимално вентила, за да се отдава топлина през радиаторите, TS-130 да отвори на 95оС, а пълначката да допълва студена вода към колекторите на 2ет, която да намали допълнително температурата на връщащата вода към котела до нормализиране на ситуацията.
Открих едни контролери на Danfoss MCX-06C http://eshop-nasa-d.com/Elektronen-kont ... p-232.html , които могат да се програмират през RS485 и почти бях решил да взема такъв и да си напиша алгоритъма за управление, но прецених че монтажа на автоматика за няколкостотин лева на чугунен котел на въглища е като да трепеш муха с пушка. И така реших да заложа на по-простото механично управление с термостатичния вентил, което не е подходящо за моя случай (все пак го дават да се монтира на атмоса като компромисен заместител на ладомат).
Засега съм се отказал от термовентила и може да го пратя на Лазар (предложението ме устройва) и ще карам ръчно с регулиране на балансния вентил за рециркулацията. Ако това не ме удовлетвори ще мисля за четирипътен и управление.

Прикачен файл

parno1.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Обратно си го сложил, затова не работи добре системата (освен ако вътре е завъртян). Това за неефективността също не е точно така, ама е дълъг спор и не ми се захваща, само ще ти задам един риториен въпрос - по-ефективно ли е без него, с подаваща 55*С? Както и да е, ако все пак искаш да се отървеш - ще ти звънна на телефона, който си ми пратил, че и аз пък нямам време.
filmatoplo - майстор
:) Знаех си че ,не ти е свързан както трябва вентила -прочети ми подписа :wink: .Кой ти каза че, 4пътния вентил -Затваря при повишаване на температурата-я прочети точка 1.1.5 :wink: , точно пък 4пътен вентил и контролер ,кой ще го нагласи , щом Термовара не можа :wink: .Като им кажеш така на хората се сърдят , но не си правете експерименти -които няма да докарат до добър резултат.Тая година се нагледах на всякакви монтажи на инсталации и компоненти които не работят -били те правени от фирми или направи сам . :)
foroforo - напреднал
Вентила беше монтиран съвсем правилно - термостата регулираше температурата на връщащата вода ограничавайки потока през радиаторите. Какво толкова има да се гласи на термовара - единствено регулировка на балансния вентил - нямаше резултат. Относно поморийските контролери:

КОНТРОЛЕР ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА
ОТОПЛИТЕЛНИ КРЪГОВE
...
Работа на изхода за помпа:
- Нормална работа при температура на отоплителната вода в граници от минимална
и максимална температура на отоплителната вода.
- Принудителна работа при температура на отоплителната вода по-малка от 10 °С.
- Принудително спиране при превишаване с 10 °С максималната температура на
отоплителната вода. Предпазва отоплителния кръг от прегряване ... - но не предпазва котела, никак даже.

Неслучайно се отказах от динамичния контролер - не ми изглежда много "up to date" да се въртят потенциометри за настройки на температура през 2011та. Харесах контролера за управление на отоплителни кръгове, заради възможността диалогово да се задават параметрите. Ако ще монтирам контролер, то желая да имам контрол над параметрите и ограниченията. За това се отказах от поморийските контролери и се насочих към MCX06.
Относно справянето - реализирането на едноконтурен регулатор при следене на 3-4 температури на сравнително инертни процеси не е голямо предизвикателство.
naskov - майстор
foroforo написа:
Какво толкова има да се гласи на термовара.
Aми да кажем посоката на стрелката на вентила :?
nikisv - специалист
foroforo написа:
Вентила беше монтиран съвсем правилно - термостата регулираше температурата на връщащата вода ограничавайки потока през радиаторите. Какво толкова има да се гласи на термовара - единствено регулировка на балансния вентил - нямаше резултат. Относно поморийските контролери:

КОНТРОЛЕР ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА
ОТОПЛИТЕЛНИ КРЪГОВE
...
Работа на изхода за помпа:
- Нормална работа при температура на отоплителната вода в граници от минимална
и максимална температура на отоплителната вода.
- Принудителна работа при температура на отоплителната вода по-малка от 10 °С.
- Принудително спиране при превишаване с 10 °С максималната температура на
отоплителната вода. Предпазва отоплителния кръг от прегряване ... - но не предпазва котела, никак даже.

Неслучайно се отказах от динамичния контролер - не ми изглежда много "up to date" да се въртят потенциометри за настройки на температура през 2011та. Харесах контролера за управление на отоплителни кръгове, заради възможността диалогово да се задават параметрите. Ако ще монтирам контролер, то желая да имам контрол над параметрите и ограниченията. За това се отказах от поморийските контролери и се насочих към MCX06.
Относно справянето - реализирането на едноконтурен регулатор при следене на 3-4 температури на сравнително инертни процеси не е голямо предизвикателство.
:?
foroforo - напреднал
Вентила може да се монтира в различни положения - термостата вътре може да се завърти. http://eshop.fbcstore.co.uk/WebRoot/BT3 ... ctions.pdf
Конкретно тук беше монтиран като термостата затваряше входа откъм връщащата вода от радиаторите.
Стрелката за посоката на вентила няма нищо общо - това е пластмасова капачка, която може да се завърти на 180 градуса.
  • 1
  • 2

Тема "Термостатичен вентил TERMOVAR" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: