Най - вълнуващия въпрос зимно време.
savagebs - специалист
Трябва да избера шапка за моят комин, коминът е зидан от бетонни блокчета, измазан , горната част откъм покрива е тухла, имаше зацементирана метална тръба ф150 около 1.5 метра и Х шапка но това изгни и сега съм ги демонтирал. искам да сложа муфа, тръба , шапка от неръждаема ламарина, има ги готови около 60лв е въртящата шапка но незнам как ще се отрази знам че създава тяга при въртене, миналата шапка пазеше при силен вятър да не връща в комина както и да не влиза дъжд вътре. Към комина е свързана камина , камината няма клапа за регулиране на изходящия пушек както са по новите и ме притеснява ако има силен вятър и тягата в комина много се увеличи дали няма да се разгаря прекалено силно камината, тя има предна клапа за входящия въздух.
Минусът на Х шапката е че трябва да се изработи по поръчка, такива о неръждаема ламарина няма както и на размер 150мм. Старата беше на 120мм като зацементираната тръба беше леко на конус 150>120мм.
naskov - майстор
Аз имам разни видове неръждаеми шапки за комин, но какво е това Х шапка не знам.
savagebs - специалист
по скоро Н шапка , като тази http://emsi-bg.com/files/DSCF6351w.jpg и питам за мнение коя е по добрият избор
naskov - майстор
Ако комина е над билото най-обикновена иноксова китайска шапка ще върши работа.
savagebs - специалист
под билото е, ще има тръба към 150см и после някаква шапка
naskov - майстор
Значи в крайна сметка е над билото :)
andy_forresite - майстор
Предложете някакъв стабилизатор за тягата на кантарен принцип (Ф130 мм).

Шапка аз мисля да не слагам. Ще монтирам розетка 130 мм в ревизонния отвор в мазето, където ще е котелът. Зад розетката пространството представлява куб със страна 20 см и дъно под нивото на розетката от 3 см. От плътна тухла е. Никога не е капало от там при дъждове.
Не съм сигурен дали коминът ще е добър, защото е разделен на три отделни тръби от три стаи. Аз ще ползвам дефакто само едната тръба, която прилича на 130 мм. Когато се качих на покрива да шомполирам комина се изненадах като видях три тръби една до друга. Височината е около 8 метра. Разчитам и на евентуален стабилизатор за тяга във вид на тройник, който ще седи близо до котела - ако случайно вземе да влиза вода от комина би трябвало да се стече от него :? Дали ще ми трябва такова нещо?

Тема "Избор на шапка за комин" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: