Трябва да избера шапка за моят комин, коминът е зидан от бетонни блокчета, измазан , горната част откъм покрива е тухла, имаше зацементирана метална тръба ф150 около 1.5 метра и Х шапка но това изгни и сега съм ги демонтирал. искам да сложа муфа, тръба , шапка от неръждаема ламарина, има ги готови около 60лв е въртящата шапка но незнам как ще се отрази знам че създава тяга при въртене, миналата шапка пазеше при силен вятър да не връща в комина както и да не влиза дъжд вътре. Към комина е свързана камина , камината няма клапа за регулиране на изходящия пушек както са по новите и ме притеснява ако има силен вятър и тягата в комина много се увеличи дали няма да се разгаря прекалено силно камината, тя има предна клапа за входящия въздух.
Минусът на Х шапката е че трябва да се изработи по поръчка, такива о неръждаема ламарина няма както и на размер 150мм. Старата беше на 120мм като зацементираната тръба беше леко на конус 150>120мм.
Минусът на Х шапката е че трябва да се изработи по поръчка, такива о неръждаема ламарина няма както и на размер 150мм. Старата беше на 120мм като зацементираната тръба беше леко на конус 150>120мм.