Най - вълнуващия въпрос зимно време.
°niksi° - помощник
Здравейте и честита нова година.

Става дума за сленото.
1-ви етаж от 3 етажна къща - горните са на груб строеж.
Около 110 кв.м.
Изолация на около 80% отвън - 8 см от сивия стиропор. /Остана една част от едната стена която не можахме да изолираме тъй като не стигна времето.
Все още не се живее в къщата, но парното съм го запалил на 22 Декември. Горелката е Грейко 32 kW, котела е също Грейко. Има и бойлер 200 л който не се включва още.
Та за от онези дни ми харчеше около 35-40 кг., от 2 дни обаче рахода е малко над 50.
Инсталацията е около 15кВ, 5 радиатора, лира и конвектор. В помещението с конвектора е около 20 градуса, но в 2 от стаите не може да направи 20 сега в това време. Котела до преди 2 дни беше на 58 градуса, сега е на 68.
Малко съм разочарован от разхода, но явно хората се подвеждат по тези които спестяват някой дребни подробности.

Снощи ходих до къщата - за 38 часа около 120 кг.

Явно имам много загуби или не е сметнато като цяло защото при връщаща вода 47 градуса и горещи радиатори, над 20 градуса не може да качи.

Подовото е много погрешно направено и не върши никаква работа дори и на 60-70 градуса. Майстора дето ми прави замазката каза дай да ти навием тука едно подово и сложи около 40 м от тръбата, но я е сложил със гофре и съответно сега се топли въздуха между тръбата и гофрето. Слагам термометър над подовото и на пода където няма - разлика няма. Със инфрачервен термометър дава на ламината около 1-2 градуса разлика между двете места в хола. /това с подовото и това без/. Та затова е на колектора с радиаторите вързано. Мислех да го изключа, но то като не топли и не хари топлина според мен.
Като цяло положението е следното:
Хол + кухненски бокс около 50 кв - конвектор Фероли 7 кв - смогва да се стопли и да изключи конвектора на 22 градуса.
Спалня около 10 кв - 8 глидера х 800 - бива според мен.
Стая 1 - 14.5 кв - 14 глидера х 600, сега като е -13 през нощта, термоглавата е на 4 /от 5 позиции/ и зорлем прави 18 градуса.
Стая 2 - 14.5 кв - 14 глидера х 600, тук положението е най зле, термоглавата на 5 и повече от 17 градуса няма шанс. На тази стая едната стена няма никаква външна изолация. Радиаторите са горещи, т.е. според мен не е да не е регулирана системата като цяло, а май не им достига мощност за да стоплят хубаво.
И двете стаи имат по 2 външни стени.
Баните няма да ги коментирам защото е ок там положението. Едната е с лира, другата със 6 глидера по 600
От онези дни котела беше на 60 градуса и обратната вода беше на около 42-44, днес го следих при 60 почна да връща по 40 градуса и му качих градусите на 70, като при това положение обратната беше около 46-47. Интересно ми беше следното като му качих градусите тръгна на 3-та степен /най-мощната уж/, след това 2-ра и т.н. На 3-та качи 3 градуса за около 10 мин, на 2-ра следващите 5 поне за 20-25, но като започна да работи на най-ниската степен вместо да качва почна да му пада температурата. Промених му настройките 2-ра и 1-ва степен да са еднакви за да може да стигне 70 градуса и така го оставих. Допълних бункера и утре ще засичам пак, но не вярвам под 55 кг да падне тези дни.
Дано тези 32 кв да са горе долу там някъде че имам още един етаж да връзвам след време на този котел.

Както и да го смятам за момента положението е такова от 20.12.2014 до днес 670 кг . и е студено.

Искрено завиждам на тези дето има харчи по 20 кг и им е топло на същите квадрати.

Та приемам съвети, мнения, препоръки. Котела е нов на месец и малко, но ако някой ме убеди че проблема е в него бих го сменил или е въпрос на настройки, и т.н.
kalin72 - майстор
Никси, колега от VW ;) добре дошъл тук :)
На първо време да питам, какво значи " на груб строеж"? Друго, ти си запалил котела преди 10 дни, при тези много минусови температури и факта, че никой не живее в къщата, ще е нужно поне 2-3 седмици темпериране на постройката.
°niksi° - помощник
Най-отдолу е сервиза, който е външноизолиран половината, а другата половина е под земята. Топля го до около 10-12 градуса в тези сегашните външни температури.
Над него е етажа за който става дума. Вътрешно готов за живеене. Стените са на мазилка и шпакловка. Пода е с фибран 3 см и ламинат и тук там плчки. Таваните са картон /без изолация за което ме е най-много яд. Външно е изолиран само първия етаж. Хастарна мазилка + 8 см Терапор, неопор и т.н. - демек сив стиропор.
Етажите на горе са без нищо, само дограма, като съм гледал да затворя всички дупки около прозорци, в тухли и т.н.
Дограмата е 5 камерна Саламандър, двоен стъклопакет с високоенергиино или там каквото се води стъкло /не е Ка стъкло а другото което се предлагаше./
Реално на етажа над готовия /сега при -8, -10 навън/ е -4 градуса.
Нарочно искам сега да изгоря някой тон пелети за да видя пропуските и т.н. които да се отстранят и живот и здраве следващата зима да не ме хване неподготвен.
Предполагам повечето отговори се крият във това че не целият първи етаж е изолиран и че топлото ми бяга нагоре през неизолирания таван и отоплява горния етаж.
Правя си следните замервания със безконтактен термометър.
темп на пода на 2-я етаж 2.4-2.6
темп на пода на таванския е -3.5
темп на пода над стаята без цялостна външна изолация - 0
темп на всички вътрешни стени между 18-20
темп на външните стени с изолация между 15-18 градуса /меря на места далече от радиаторите, защото над радиаторите е по-висока/
темп на стената без изолация 5 градуса на частта с тухли, 2.8-3 градуса на частта където е шайбата /бетон/
На същата таз стена в ъглите дава под 0 градуса.

П.С. Случайно някой да има координатите нa EmoZ, телефона му ми беше в стария апарат който спря и от година някъде не мога да го издиря.
boris_4 - напреднал
Никси здравеи аз съм в същото положение.Живея на първият етаж,като под мене и от горе не се отоплява.На всичкото от горе и отоплявам само част от първъят етаж.Всички етажи са мои.Всяка стая има тераса широка 1.5м.Стигнах да извода,че наи голямо влияние за изстиването на къщата оказват не изолираните тераси,които игаят ролята на ребра охлаждащисе от вятъра.Нормално е рзхода да е по голям дори двоен.
.
шоп - майстор
°niksi°,
според мен излишно гориш в момента пелетите. Щом в къщата не се живее, спри водата и я зазими.

С парите за 1-2 тона пелети си купи минерална вата и изолирай максимално възможно подпокривното пространство. При мен изолацията на скатовете на покрива е 60 см минерална и каменна вата. Без никакво отопление там е между 12 и 16 градуса ( преди 4 дни навън бе -14) разбира се долните два етажа са обитаеми.

Довърши си външната изолация и на 2 и 3 ят етаж за да нямаш термомостове и загуби.

Ако не планираш да довършваш изолацията наложи по пода на вторият етаж 20-30 см кръстосано минерална вата.

Успехи
imegogo - специалист
не съм специалист,но според мен глидерите са малко стаите са по 14,5 кв,а каква е височината
°niksi° - помощник
Височината е стандартна - около 2.65-2.70

Някой може ли да сподели настройки на Грейкото с които би трябвало да работи добре.
F.Load ми е 80
LazarGanev - "Велик майстор"
От F.Load не зависи качеството на работа. Ти какви оплаквания имаш?
Svezar - специалист
Над 20 градуса разлика на връщащата вода = огромни топлозагуби :idea: Така както го описваш основния проблем е липсата на изолация на тавана на отоплявания етаж откъдето топлиш следващия етаж който в сегашното положение си е все едно липсващ !
°niksi° - помощник
LazarGanev написа:
От F.Load не зависи качеството на работа. Ти какви оплаквания имаш?
Писах го защото нали от Грейко го дават по него да се смятат времената на 3-те мощности.

Оплакванията с няколко думи.
В последните 4-5 дни не може да вдигне над 18 градуса в 2 от стаите, съответно горелката на най-слабата степен тъпче на едно място и не може да навакса, съответно бачка нан-стоп и разхода без бойлер ми е 65-70 кг на денонощие.
Снощи направих следното - всички термоглави на 1, и конвектора на 16 градуса, без тези на баните и коридора и за 12 часа изгори 1 чувал.

Мога да заключа следното - АМАН от МАЙСТОРИ. Не съм жалил пари за нищо и винаги съм се доверявал на майстора които ми прави довършителните работи, но се оказва че май вината за проблемите ми сега е ногова. Исках да сложа 10-12 см изолация, но според него 8 било предостатъчно. Исках да е с по-висока плътност - 20 било предостатъчно. Като ми прави таваните каза, че това че картона е 10 см под тавана било достатъчно като изолация т.е. това въждушно пространство което се образува се явявало естествена изолация. Нямаше да се увътря да се хвърли 100 кв вата примерно. Сега се чудя на пролет дали да бутам таваните и да се направи като хората или на горния етаж да се налепи фибран на пода но по-дебел. Не ми се ще защото всичко е ново, боядисано, нагласено и т.н. Нямало и никакъв смисъл дасе обличат балконите - моята логика е че те действат като ребро на огромен радиатор и топлото бяга и там. Аз мога да твърдя че съм професионалист в областта в която се занимавам, но явно в строителството ако има такива хора са малко или аз не мога да попадна на такъв.

Тема "Съвети и препоръки за инсталация с Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: