Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stoqnmonev - напреднал
Здравейте!Решил съм да направя "парно" в апартамента,но имам няколко въпроса ,на които отговор не намерих,та затова питам тук.
1.Каква камина с водна риза да купя?В смисъл марка,изпълнение...Ще бъде поставена в хола зад вратата.
Прикачен файл:
wp_20150220_09_46_51_pro.jpg
2.Колко киловата да е?
3.Какви радиатори-алуминиеви или железни,колко ребра?
4.Какви тръби(материал) са за предпочитане?
5.Може ли разширителният съд да е в някоя от стаите,като тръбичката при нужда да изхвърля водата/парата навън?Банята не искам да пипам защото е след основен ремонт,а да къртя плочки...
6.Каква помпа ще ми трябва?
7.Какъв ЮПС би ми свършил работа.
Знам,че някои хора ще кажат:ами попитай човека/фирмата която ще изгражда системата,но аз държа да посъбера повечко информация,да знам какво точно искам,та затова питам тук.
jabata - специалист
Здравей в предвид данните които си дал, и поради това че нямам информация дали е с изолация или не, а също така какво е над тебе, подпокривно пространство, и т.н.... Ни то пък в кой район е апартамента, и т.н. ще ти дам малко данни които са с резерв, обаче те са много относителни.
Спалня: 1.75KW
Кухня: 1.85KW - в кухнята слагам малко по-голям радиатор, в предвид това че там се отваря най-често и все пак да може да държи температура
Хол: 2.2KW - тука намалявам радиатора, тъй като там искаш да е камината, а тя също излъчва.
Имай на предвид че това са много ориентировъчни мощности, в предвид това че незнам нито района, нито изолацията нито дограмата, нито куп други неща.

Общо прави 5.8 KW - мощност на водната риза. Така че, като гледаш камина гледай водната риза да е някъде около 7 KW. За марка и модел немога да кажа нищо, тъй като производители милион. А и тука трябва да се има в предвид че ако я караш на дърва купени през лятото, трябва да сложиш още малко отгоре защото те са все още мокри, а мощностите които дава производителя са за сухи дърва.
За радиатори, каквито си харесаш, има какви ли не видове на пазара, всичко зависи от това какво искаш....и какви на тебе ти харесват. Едни обичат чугунени, други алуминиеви, трети панелни, и т.н.
Тръби, най добре ще е да са PexAlPex, или ако нямаш възможност пластмасови водопроводни (лепящите се) но за висока температура. Но тука помисли всеки радиатор да е на отделен кръг...че да няма после Ох, спалнята не се топли, в кухнята умирам от жега.... и т.н.
Помпата, най-обикновена Grundfos или Wilo за парно вършат перфектна работа. UPS-a - трябва да е за парно специално....
Държиш ли непременно да е отворена система? Мисля че за апартамент ще е по-добре затворена, с разширителен съд близо до камината.
stoqnmonev - напреднал
Апартамента се намира в гр.Балчик,на доста ветровито място,но от страната на апартамента е завет-ние сме на югоизток,ПВС не знам колко камери,без изолация,но всички стени са вътрешни(освен откъм прозорците де :-D ).В подпокривното пространство е насипано керамзид около 40 см.Тия затворени системи не са ли под голямо налягане?Ако е така,неискам,страх ме е.(Аз не давам на жената да си купи тенджера под налягане :-D )Температурата която искам да поддържам е около 25градуса.За радиаторите знам,че трябва да са на отделни кръгове,и с това се изчерпва компетентността ми :-D Чух,че слагали и медни тръби-това по добър вариант ли е ,или гевезелък?
jabata - специалист
stoqnmonev написа:
Апартамента се намира в гр.Балчик,на доста ветровито място,но от страната на апартамента е завет-ние сме на югоизток,ПВС не знам колко камери,без изолация,но всички стени са вътрешни(освен откъм прозорците де :-D ).В подпокривното пространство е насипано керамзид около 40 см.Тия затворени системи не са ли под голямо налягане?Ако е така,неискам,страх ме е.(Аз не давам на жената да си купи тенджера под налягане :-D )Температурата която искам да поддържам е около 25градуса.За радиаторите знам,че трябва да са на отделни кръгове,и с това се изчерпва компетентността ми :-D Чух,че слагали и медни тръби-това по добър вариант ли е ,или гевезелък?
Какво и е страшното на затворената система? Те работят на налягане 1 - 1.5 макс 2 Bar. освен това си имат клапани и т.н. Аз до момента не съм видял гръмнала затворена система на парното, но пък в замяна на това отвреме навреме се чува за гръмнал бойлер.
Иначе в предвид че е завет, и т.н. мисля че мощностите трябва да са ок. Но най-добре можеш да кажеш с един ЕлРадиатор. Ти сам можеш да кажеш с какъв ЕлРадиаор се стопля дадена стая.
Медни тръби, ами ако можеш да си го позволиш, защо пък не, но мисля че е прекалено. Аз проблем с пластмасовите тръби до момента не съм виждал...Знам за системи с пластмасови тръби над 15 години и си работят без грешка.
stoqnmonev - напреднал
Какво е предимството от тази затворена система?
stoqnmonev написа:
Какво е предимството от тази затворена система?
По малко смяташ и работи.
В смисъл,дори да не знаеш , може и да проработи.

Тема "Съвет за изграждане на локално парно в апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: