Най - вълнуващия въпрос зимно време.
goodkat - специалист
Здравейте.

Преди няколко дни взех една стара газова печка за работилницата. Не искаше да работи за това я разглобих на чаркове и я продухах. Питата се беше оронила доста и бяха влязли частици във тръбичката от където идва газта. Заработи но при загуба на огън не спира газта, което е голям проблем.
Моля вижте снимките. Предполагам, че това което съм посочил е датчика за пламък.
Не знам дали има някакво значение но я тествах по следния начин след сглобяването: На открито пространство я закачих към газова бутилка и я запалих (със пиезо запалката - работи). Пробвах и 3те режима - 1/3 пита , 2/3 и 3/3. Всички режими работят. След около 30 секунди радост реших а видя как е защитата и духнах пламъка, който идва от газовата тръбичка. Той изгасна но притока на газ продължи.

Има ли вариант да съм я повредил при сглабянето? Тръбичките като ги развивах бяха доста хлабаво закрепени, аз ги стегнах по-стабилно (все пак е газ това). Стегнах добре и медната тръбичка на детектора за пламък (ако въобще съм прав, че посоченото на снимката е такова). Може би не съм тествал коректно? Може би трябва да се нагрее повече детектора, за да може като спре пламъка и падне температурата да заработи? Ама малко няма логика, защото може да се запали печката и веднага да се излезе от помещението, като при излизане от затръшването на вратата да изгаснее и БУМ.

Ако можете ми кажете какво да търся по магазините за да я отремонтирам, ако мислите, че не може да се поправи сегашния детектор. За пръв път изобщо разглабям такава и не съм много наясно с терминологията.

Благодаря предварително на отзовалите се.
Прикачен файл:
Screenshot_3.png
Прикачен файл:
Screenshot_2.png
Прикачен файл:
Screenshot_1.png
Mc Queen - специалист
Мисля, че защитата не сработва веднага.
Трябва и време да изтине.
Трябва да поизчакаш няколко секунди .
На моята печка е следното:
След спирането на газта от редуцила, 30 сек. по-късно се чува щракането ( затварянето ) на защитата.
Дано съм ти помогнал.
Поздрави :
Mc Queen
Andri01 - майстор
Датчика е пиезо кристал.медната тръбичка е в същност проводник,другия е корпуса.В защитата има намотка и клапанче. Отвори я и виж да не е заседнал нещо. Това е от печка "Superser", мисля,че е испанска. Успех.
goodkat - специалист
Благодаря момчета. Андри, супер си човече. Ти ми избара и схема за ел. мотора от пералнята =D>
Та проводника е тръбичката, другия е корпуса. Самата защита е пиезо запалката (черния малък цилиндър)? Нея ли трябва да отворя или самия разпределител на газта (този в който влиза вход - газова бутилка и излизат 3те тръбички за подаване на газ към питата)?

Първо ще пробвам пак аз и този път ще изчакам повече както съветва Mc Queen. А относно печката .. Bosch пише на нея. Има снимка в във първия пост на етикета от гърба и.
Andri01 - майстор
Грешиш малко. Запалката е просто парче тел,което дава искра към тръбичката ,от която излиза газта/ тази тръбичка играе ролята на 2-ри електрод-към корпуса/! Правилно си показал със стрелката-там трябва да се отваря за проверка. В ляво от стрелката на снимката е кабелчето към запалката. Изходящите тръбички са: пилотен пламък,1-ва и 2-ра степен,3-та степен обединява двете.

Тема "Проблем със датчик за пламък на газова печка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: