• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vaseto89 - специалист
Здравейте колеги.
От няколко дни се боря с проблем с течове.
Течовете се получават между PPR преходи с холендър гайки ( http://www.destgroup-bg.com/product_images/60img1.jpg ) и колектора ( http://www.water-technic.com/kolektor-h ... quo-p1112/ ). В линковете съм посочил точно какви модели са.

При студено парно затягам добре холендър гайките, след което паля парното и няма проблем. Обаче след като изгасне парното и изстине системата имам чувството, че гайките леко се разхлабват от температурното разширение и започва да прокапва през PPR стеснение и металната гайка. Първо бях с тефлонови гарнитурки и тефлонова лента на колектора, на другия ден с клингеритови гарнитури и тефлонова лента на колектора и сега се чудя утре какво да ги преработвам?

Чудя се на тези места дали не трябва да сложа каучукови гарнитури с комбинация от калчище и уплътнителна паста за кълчища?

На колектора изходните тръбички от вътрешната страна имат, като фаска направена може би за да постигнат някакъв конусен профил отвътре в който бяха пропаднали тефлоновите уплътнения от пристягането. :?

Моля някой ако е имал този проблем да помогне или ако някой може да даде съвет [-o<
ESPACE - майстор
Какви кълчища, какви тефлонови ленти? Това е колектор предназначен за адаптер, респективно има остри ръбове, няма плоско чело. Използвай удължители като този
http://www.water-technic.com/udalzhitel ... -mm-p2266/
Уплътни между тях и колектора с лента, конец или лепило. След това на тях монтирай холендрите. Не навивай нищо на тях, сложи само гарнитури. Откъде въобще ви хрумват подобни неща като уплътнения по резбата на холендър?
pipilica - майстор
+1
И тури гумени уплътнения.
LazarGanev - "Велик майстор"
Съгласен съм със забележките на колегите, освен това:
- точно нези ППР холендрови гайки не са подходящи за отоплителни инсталации. Патил съм много с подобни и не видях мир докато не ги смених с обикновени метални холендри. Проблемът идва от това, че едната част е ППР и металната гайка я мачка.
- За какъв чеп е изобщо този колектор при работа с ППР тръби? Колектор е нужен при ползване на тръби с ал. вложка, за да се избегнат съединения в замазката, а с ППР тръби няма опасност от течове. Но щом вече си изградил по този начин системата, поне можеш да изхвърлиш този колектор и да си направиш колектор от ППР и всички съединения да са на спойки
Hoвoceлckи - майстор
Отговорите ми се струват достатъчно изчерпателни. Предполагам vaseto89 няма какво повече да пита, та ще си позволя да се възползвам от темата му понеже имам подобен проблем ...
LazarGanev написа:
... а с ППР тръби няма опасност от течове.
Майстор ми направи новата инсталация с ППР. Доста от спойките са накриво, някои от тръбите за да са прилепнали към стената са под значително напрежение. Не било проблем ... Обаче ми се появи един теч. Случайно отвън в шахтата, от където става преминаването метал/ППР. Може би не съвсем случайно ... Беше обърнал изпразнителите на спирателните кранове откъм страната на мрежата (вместо откъм къщата). Забелязах го обаче след пускане водата. Обърна крановете, но дали защото бяха мокри не се е получило стабилна спойка? Вярно теча е съвсем слаб, може би капка в минута или на 5 минути (вероятно зависи от моментното налягане във водопровода). Има ли място за безпокойство? При металните връзки такива слаби течове могат наистина да се пренебрегнат - доста бързо се затлачват от "разните неща" във водата, а здравината на връзката е гарантирана от резбата. Тук обаче се опасявам от липсата на всякаква здравина ...

П.П. Моля не коментирайте избора ми на майстор. Човека работи в местното ВиК от доста отдавна. Не се сещам по какъв критерий бих могъл да си намеря такъв с по-висок ценз
LazarGanev - "Велик майстор"
Hoвoceлckи написа:
Майстор ми направи новата инсталация с ППР. Доста от спойките са накриво, някои от тръбите за да са прилепнали към стената са под значително напрежение. Не било проблем ... Обаче ми се появи един теч. ...

П.П. Моля не коментирайте избора ми на майстор.
Ами добре, щом искаш няма да коментираме избора ти, но самия майстор може ли да го коментираме или и това не желаеш?
Hoвoceлckи - майстор
Няма как да искам, тъй като това няма да ми помогне. Не съм нахлул в темата на vaseto89 за да представя за коментиране майстора си. Но не мога и да ви спра. Бих се радвал обаче ако ми кажете въпросния теч дали е фатален. Изровил съм 1,7м дупка в банята за да мина под основите, както е и стария водопровод. Малко преди да разбера за проблема изсипах няколко кофи пръст в дупката и трамбовах. За да се презапои снадката тръбата трябва да мърда поне 10см (иначе май се прави с компенсатор?) Та единствения ми въпрос е да ровя ли пак и да оправим теча или да рискувам да оставя нещата така и евентуално при увеличаване на теча да го мисля?
krasi92 - майстор
Специалиста от местното вик какво казва по въпроса.Според мен след 72 часови проби би трябвало да ти предаде обекта и да си поправи дефектите овреме ако има такива като и минимално сълзене не би трябвало да има.
шоп - майстор
Hoвoceлckи, труден въпрос!
Все пак ти знаеш точната конкретика. Аз не бих копал отново ако има една капка за 5 мин, но ако теча ти е под основата на сградата и нямаш гаранция, че ще усетиш усилването на теча бързо ( няколко дни) по добре сега разкопай оправи нещата и спи спокойно.
Hoвoceлckи - майстор
шоп написа:
но ако теча ти е под основата на сградата и нямаш гаранция, че ще усетиш усилването на теча бързо ( няколко дни) по добре сега разкопай оправи нещата и спи спокойно.
За мой ужас е точно така. В шахта, но непосредствено до основите.
Майстора бил зает. Когато можел, когато съм си в къщи (?) щял да мине ... Не мога да го чакам дълго. Направих кофраж да отливам шахтата и в момента не може да се работи. До седмица смятам, че ще сваля кофража, та ще изчакам до тогава (няма да дозатрупвам в банята). Исках да чуя и други мнения - определено не ми се ще просто да му се доверя ...
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с течове - моля помагайте :?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: