• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
чичо Манчо - помощник
Здравейте, реших да питам за съвет тук, защото виждам, че има хора, които разбират от системи за отопление.
Моята е от простите:
- отоворена система
- котел на въглища
- на него има закачен терморегулатор, който отваря или затваря една вратичка за приток на въздуха, настройвам го да поддържа температура на водата 60 - 70 градуса
Прикачен файл:
shena_parno.jpg
shena_parno.jpg (47.95 KиБ) Видяна 6405 пъти
Проблема ми е следния: в дните, когато не е много студено някоя от термоглавите или всички понякога затварят напълно (нагласил съм ги на 3 от 5 степени).

1. Ако всички термоглави са затворени, тогава помпата си работи, но без реално да се върти водата - това не е ли опасно за помпата.
2. Ако всички термоглави са затворили с изключение на 1, тогава целия поток от помпата минава точно през този радиатор - той се загрява повече, е след малко и той спира - това е логично и предполагам нормално.
3. Когато много се загрее някоя стая и термоглавата затвори вентила, след известно време стаята се охлажда, дори се усеща че вече е студено, но термоглавата не отваря сама, а се налага да отида леко да я завъртя (с половин степен нагоре) за да започне да пуска вода - може би тук проблема е в качеството на самата термглава и вентил?

Има ли какво да се направи - добави и коригира - за да може котела да си работи на 60 - 70 градуса и системата да не влиза в такива "напрегнати" състояния и регулирането да става по-плавно. Например да добавя това, което съм показал с прекъснатата розова линия, ама незнам дали има смисъл, малко странно ми изглежда.
Приемам всякакви идеаи, като се започне от по-лесни за изпълнение и по-евтини към по, по....
Благдаря!
Evgeniy - майстор
Като начало, може би не е зле да инвестираш в себе си, като прочетеш внимателно темите за:
Буфер
Трипътни вентили
Термовентили

Това просто за да ти се изяснят някои основни понятия и идеи, които се прилагат, за да може да имаш собствена преценка.
Последна промяна от Evgeniy на чет ное 12, 2015 4:00 pm, променено общо 1 път.
jabata - специалист
чичо Манчо написа:
Здравейте, реших да питам за съвет тук, защото виждам, че има хора, които разбират от системи за отопление.
Моята е от простите:
- отоворена система
- котел на въглища
- на него има закачен терморегулатор, който отваря или затваря една вратичка за приток на въздуха, настройвам го да поддържа температура на водата 60 - 70 градуса
Прикачен файл:
shena_parno.jpg
Проблема ми е следния: в дните, когато не е много студено някоя от термоглавите или всички понякога затварят напълно (нагласил съм ги на 3 от 5 степени).

1. Ако всички термоглави са затворени, тогава помпата си работи, но без реално да се върти водата - това не е ли опасно за помпата.
2. Ако всички термоглави са затворили с изключение на 1, тогава целия поток от помпата минава точно през този радиатор - той се загрява повече, е след малко и той спира - това е логично и предполагам нормално.
3. Когато много се загрее някоя стая и термоглавата затвори вентила, след известно време стаята се охлажда, дори се усеща че вече е студено, но термоглавата не отваря сама, а се налага да отида леко да я завъртя (с половин степен нагоре) за да започне да пуска вода - може би тук проблема е в качеството на самата термглава и вентил?

Има ли какво да се направи - добави и коригира - за да може котела да си работи на 60 - 70 градуса и системата да не влиза в такива "напрегнати" състояния и регулирането да става по-плавно. Например да добавя това, което съм показал с прекъснатата розова линия, ама незнам дали има смисъл, малко странно ми изглежда.
Приемам всякакви идеаи, като се започне от по-лесни за изпълнение и по-евтини към по, по....
Благдаря!
Струва ми се, че така тази система не е доизмислена, ето сега ще ти кажа и защо.
Първото, помпата ще върти в някой случаи без да създава циркулация и ще се тормози.
Второ защото термоглавите не се връзват с котел на въглища, защото всичко е много непредсказуемо, а именно представи си следния сценарий:
Котела работи, зареден, гори си нормално. На обяд се вдигат температурите, и всичките термоглави затварят. Клапата на котела притваря, но той продължава да тлее, а помпата се тормози, защото върти водата, но няма циркулация. Котела си тлее, и леко вдига температурата и след време (ако в този диапазон никоя термоглава не отвори) котела може и да заври, ако котела не е съвсем уразмерен спрямо инсталацията и топлозагубите от котел и тръби са сведени до нула.
А това със сответната термоглава че не отваря веднага, си е проблем на самата термоглава.
Затова е добре при котел на твърдо гориво, и термоглави, винаги да има поне един консуматор, който да е без такава, за да може да поеме тази мощност.
чичо Манчо - помощник
Да, напълно съм съгласен, че системата ми не е доизмислена.
Чел съм за Буфер, Трипътни вентили, Термовентили, както предложи Evgeniy и мисля че до някъде съм на ясно с принципа им на работа, но не съм сигурен в каква насока да започна промяната в системата.
За това търся мнения, насоки, принципи, които да се съблюдават...
jabata - специалист
Ами колегата Evgeniy вече го е казал. А именно монтиране на буфер. По-този начин ще осигуриш нормален режим на котела, и нормална работа без да се притесняваш за помпата че се тормози, за котела че ще заври, и т.н. Вярно струва пари, но осигурява нормална експлоатация и най-вече щади котела. Все пак не забравяй че котлите на твърдо гориво, работят оптимално и са най-екологични при нормален режим с нормален приток на въздух, а не такива екстремни ситуации като режим тлеене и т.н.
чичо Манчо - помощник
Ясно, ще трябва да се мисли за буфер!
И все пак, дори в система с буфер какво става ако всички термоглави затворят - няма ли да се натовари помпата на кръга радиатори-буфер.
Или там трябва да има някаква автоматика, която да управлява помпата?
Абе трябва си майстор!
DimitarD - специалист
чичо Манчо написа:
Ясно, ще трябва да се мисли за буфер!
И все пак, дори в система с буфер какво става ако всички термоглави затворят - няма ли да се натовари помпата на кръга радиатори-буфер.
Или там трябва да има някаква автоматика, която да управлява помпата?
Абе трябва си майстор!
+10 за инвестицията препоръчана от Evgeniy
При затворени глави помпата се товари много, при мен така стана сакатлък.
Аз бих заложил на буфер с трипътен вентил. Разгледай отново темата буфер, там ще намериш отговори на въпросите си.
Мисля че ще ти трябва още една помпа и не само :mrgreen: , за буфера.
Системата ти е много интересна :? и безконтролна :shock:
ESPACE - майстор
jabata написа:
[
Струва ми се, че така тази система не е доизмислена, ето сега ще ти кажа и защо.
Първото, помпата ще върти в някой случаи без да създава циркулация и ще се тормози.
Котела работи, зареден, гори си нормално. На обяд се вдигат температурите, и всичките термоглави затварят. Клапата на котела притваря, но той продължава да тлее, а помпата се тормози, защото върти водата, но няма циркулация.
Съветвам автора на темата да не взима под внимание съветите на човек, който си мисли че помпа се тормози когато няма циркулация, респективно не върши работа, а се тормозела :)
filmatoplo - майстор
Не е добре помпата да работи без циркулация -доста загрява .
ESPACE - майстор
Колко е доста, Филме? :) Макар че съвсем друго имах предвид.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Как работи системата при спрени термоглави?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: