Най - вълнуващия въпрос зимно време.
yanush - специалист
В момента съм със може би китайска THS 32-60.Единият от кръговете(най дългият и с най-много радиатори - 3 бр.)след 2 отоплителни сезона без да е правено нищо по системата от началото на експолатацията започна да топли по малко този сезон.Предполагам че от там минава по малко вода.Възможно ли е помпата да е започлала да се прецаква и да дава по малко дебит и(или)наляане.От време на време чувам от помпата някакъв звук (като от щурче)...предполагам някой лагер ще да е.Ако я сменя с аналогична,но Грунфос или Вило дали ще се оправят нещата.Или да търся проблеми на друго място.Имам 5 кръга на отопление до тази година всичко беше наред.Притворих секретните кранове на този кръг според това на каво отстояние се намират от котела като най далечният е отворен на 100% вторият е отворен на 50% най близкият на 30% - това е малко условно ,но долугоре е така плюс минус 5 %.Малко се подобриха нещата но не е както беше предните сезони.Или да сложа втора(допълнителна ) помпа само на този кръг.Котела ми е Хидро терм 35 кв.Ако има други въпроси ще отговарям
нед дек 15, 2019 7:34 pmyanush написа:
В момента съм със може би китайска THS 32-60...
Вероятно съм единственият, в този форум, освен теб вече, с такава помпа.
Първи сезон, същият звук, от пеленаче го издава. След яко подгряване на инсталацията, спря да бъде "умна"- кара само на максимум "умните" степени.
Чудя се дали да се занимавам с рекламации???!!!
Истината е Grundfos и Wilo.
yanush - специалист
Знам,че ако отида в магазина за помпи ще ми кажат "сменяй", А и друг въпрос изникна ако реша да сложа втора помпа на проблемният кръг ще е грешно ли да я сложа на топлата вода т.е. да смуче от котела и да тласка към радиаторите или пак да я сложа пак на връщащата вода (майстора ми твърди че ще му е много трудно да я монтира там-тясно е и на кофти място)?Моята помпа не е от умните(видях ги тях вчера на снимка) има само три степени на регулиране според мен регулират единствено оборотите на помпата.Доколкото разбрах умните помпи регулират отделно дебит и отделно можеш да регулираш и налягане.Трети вариант за номтаж на помпа при мен е да ги сложа една след друга. :sad: :? :sad:
Една помпа е напълно достатъчна. Няма малка, битова инсталация с радиатори, която да не се покрива от 25/40. Твоята е на 60 дори. Ако ще се добавя последователно помпа и при положение, че има съмнение за изправността на първата, то се поставя нова помпа с нужните параметри. Помпа на "проблемен" кръг, само при определени условия, които при теб едва ли е необходимо да се изпълнят.
Провери филтъра, провери и работното колело на помпата- лесно е.
lov - майстор
Не е лошо и да се провери инсталацията за затлачване и да се промие.Миналата седмица правихме същата процедура на един приятел. Окалината от радиаторите и котлето беше му се утаила по тръбите. А същия яд съм брал и с моите солари.
yanush - специалист
пон дек 16, 2019 6:47 amТрифон П.Трифонов написа:
Една помпа е напълно достатъчна. Няма малка, битова инсталация с радиатори, която да не се покрива от 25/40. Твоята е на 60 дори. Ако ще се добавя последователно помпа и при положение, че има съмнение за изправността на първата, то се поставя нова помпа с нужните параметри. Помпа на "проблемен" кръг, само при определени условия, които при теб едва ли е необходимо да се изпълнят.
Майстора ,разглоби помпата каза че я е раздвижил (явно е пътник),изчистил филтъра-каза че бил бая затлачен.За съжаление не бях там...сега всичко работи,за съжаление не бях там по време на разглобяването
вт дек 17, 2019 6:02 pmyanush написа:
Майстора ,разглоби помпата каза че я е раздвижил (явно е пътник),изчистил филтъра-каза че бил бая затлачен.За съжаление не бях там...сега всичко работи,за съжаление не бях там по време на разглобяването
Ихаааа, познах, пък ти си спести едни пари.
Не е пътник. По фините частици са.минавали през филтъра и са се трупали около и по колелото.
yanush - специалист
вт дек 17, 2019 6:21 pmТрифон П.Трифонов написа:
вт дек 17, 2019 6:02 pmyanush написа:
Ихаааа, познах, пък ти си спести едни пари.
Не е пътник. По фините частици са.минавали през филтъра и са се трупали около и по колелото.
Дано да си прав ... сега остава да успея да му присадя на този котел(Хидро терм)-Тимел SKZP 2 управление
andy_forresite - майстор
Lov, как промихте тръбите? Имам слаба циркулация с алфа 2L 25/40 през последен радиатор. Една година работи безпроблемно и малко от втората. На втората смених котела с нов и от мързел не промих след час горене. Просто ми се видя голяма занимавка да източа 100 литра котелна вода и горница с един тиган дет си пържа мекиците. На първото яко застудяване вече се уверих че има проблем. Дотогава съмнения, но беше и сравнително топло та си казах може да ми се струва че загрява по-бавно.
Това трасе е 21 метра подаваща и 23 връщаща тръба ППР ф20, от които 9 метра е ф25 и останалите 12 са ф20. Филтърът е чист, лопатките на работното колело са ок. Ама как да промия тези 12+14 м тръба :? Поради ремонт на стая свалих н500 алуминиев и изтече една черна гъста гняс. Захранва се от същото трасе с отклонение.
lov - майстор
Бързи връзки на колекторите два маркуча и надуване от водопровода. Предвидил съм си такива изходи още при направата на инсталацията. Но все може да се измисли къде и как е възможно да се добави и в последствие. Иска си много вода и само с източване и наливане не става. А след това не е лошо да се предвиди и да се добави инхибитор против корозия.

Тема "Има ли смисъл да сменям помпата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: