Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте искам първо да кажа отоплявам къща на 2 етаж 140м2 без изолация и със сменена частично дограма в момента инсталацията е с метални тръби с различни размери котела е нов Golden Fire 35kw (комбиниран пелети + твърдо гориво) от котела тръгва 1 тръба 2цол. и се качва на таванското после влиза в някакъв колектор с 4 отклонения 3 за щрангове и 1 към разширителя.3 те отклонения са на 1 1/2 и се спускат към стаите на 2 ет. там преминават на 1″ и вървят надолу към 1 ет. като има отклонения от 1/2″ за радиаторите и така през целия 1 ет. минава 1″ тръба (събирателна) и се връща до котела.Котела е извън къщата Системата е правена от баща ми и майстори и е така наречената Гравитациона система за времето си е била страхотна но бавно загрява след монтажа на котела и помпа всичко си грее равномерно но грея прекалено много вода идеята ми е с цел намаляването на количеството вода с цел икономия на гориво (пелети).
От котела да пусна 2 броя тръби полипропилен с стъклени нишки Ф50 до 2 броя колектори с по 3 извода от тези колектори да тръгна с 2 броя тръби Ф32 по пода и така да минават под всички радиатори а от Ф32 с Тетка да се качва до кранчетата на радиаторите с Ф20 това за 1ет. А за 2ет. от колекторите 2 бр тръби Ф32 да се качват на 2ет. и от там пак по пода под всички радиатори като на 1ет.
Въпроса ми е:
1-от кои колектор (подаващ или връщащ) трябва да се кача до разширителния съд Системата ще е отворена
2-колко голям разширителен съд ще ми трябва (как се изчислява)
3-мислите ли че ще има проблеми с описаната от мен система и какви ще са те?
4-на колекторите трябва ли да имам някакви манометри или обезвъздушители.
Колекторит ще са вътре на 1ет. или поне за сега така съм го замислил.
Съвет от мен: не пипай нищо!

Повечето вода в системата не е -, а +
Имате акумулиращ ефект и плавна работа. Ако си мислите че, като намалите тръбите от 2'' на ф50 и 1 1/4 на ф32 ще намалите драстично обема на топлоносителя-заблуждавате се.

Само ще си дадете парите и ще си разкъртите къщата.
Здравей,

Отдели си малко време и почети малко из форума. Противно на твоето твърдение, икономията на гориво идва не от намаляване, а от увеличаване количеството вода в инсталацията. Друг начин за реализиране на икономии е чрез изолация и по-добра дограма.


Поздрави


P.S. @шоп ме е изпреварил

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”