Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте на всички помагащи професионалисти.Тази пролет ни предстои подмяна на готварската пачка с водна риза с пелетна камина,че изпукахме от студ тази зима.Проблема ми е че не знам колко мощна камина ще е необходима.Отоплението ще е на втори етаж от три етажна къща 85кв.1-3 етаж са не отоплявани,къщата е без изолация само със сменена алуминиева дограма;Външните стени са от единични плътни тухли измазани,2.70 височина на етажа.Пода е плоча с дървено душеме а тавана измазана плоча.Стаите са детска11.78кв,спалня11.78,хол17.1кв,кухня15.54,баня3.2кв,тоалетна2кв,салон7.31кв общо68.71кв или185.517куб.см.и стълбище12.09 което не искам да отоплявам.щях да забравя и 80литров бойлер.Външни стени60.91кв,прозорци18.5кв,вътрешни стени87.21 минус 7дървени врати.мисля че това се сещам да спомена ако трябва още нещо пишете,аз смятам около14кв+3кв бойлер=17кв.Много ще съм доволен ако LazarGanev и filmatoplo изкажат мнение.Тъщата отпуска 2700лв които са таван ако някой знае нещо поносимо за тези пари да пише
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (71.83 KиБ) Видяна 980 пъти
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (64.19 KиБ) Видяна 980 пъти
В детската е сложен панелен радиатор3437в,спалня3437в,хол3928в,кухня2946в там ще е и камината,баня 4 алуминиеви глидера на 80см=936в,салон2370в и тоалетна лира която мисля да заменя с някое ал.глидерче.Сумирани радиаторите правят20054в плюс бойлера става23000в но доколкото ви четях предишните публикации мощността на пелетната камина не се определя от мощността на радиаторите.Коя пелетна камина като мощност ще работи най-пълноценно за този етаж.Благодаря предварително.
Над теб етажа има ли дюшаме и килими? В момента с каква печка си?
да плочата която ми е под има отгоре дюшеме и пътеки
печката е самоделка направена от готварска печка нито се знае колко е киловата нито нищо,но е много слабичка за тези нужди
опа не прочетох правилно над мен етажа е гол на плоча няма нищо(дюшеме)
Ecospar 18 kw.
Може да последват мнения много е за тази площ - 2.854 киловата ти трябват, сметките показват толкова за минус осемдесе вън и 34 вътре...
18-ката и събирай пари за пелетки. Не може ли да се задържи топлото за дълго след като си затоплил, очаквай избор на студено ли да сме или да ни е скъпо. Това е положението.
лошо
значи твоят съвет е за 18кв а ecospar ли е най-доброто за тази цена.
някой да има наблюдения над STARDUST15кв
Каквото и да си говориме, пелетите като цяло са по-скъпо от дървата, но пък и по-автоматизирано.
След като тази зима си изпукал от студ, понеже беше по-студена от това което обичайно сме свикнали да гледаме в последните 3-4 години, значи проблема ти е, че топлото ти бяга. Т.е. каквато и пелетна камина да вземеш, тя може да насмогва да навакса, но друг е въпроса дали ти ще насмогнеш да и сипваш пелети.
С една 18-ка пелетна камина се готви грубо за 2 чувалчета (по 15кг) на денонощие. Това е при непрекъснат работен цикъл. Може и по-малко да слезне, но не знам колко топла е къщата, а това е въпрос, на който само ти можеш да отговориш. Защото знам къщи без изолация тухла единичка, които са по-топли от къща без изолация строена с тухла четворка. Тука се опира до това колко добър е бил зидаря, колко бетон има, колко южни стени, огряват ли се от слънцето, и т.н.
Не искам да те плаша, но като цяло ако къщата е неизолирана, и минеш на пелети, голям е риска после да кажеш Бау, като видиш колко ще ти струва. Около мене знам за 3 случая. На неизолирана къща, се слага котле на пелети, и след първата зима, олеле ама то много скъпо. Ама нали някой си там казал че е по евтино от на дърва.
Да, може и да е колкото на дърва, ако къщата е изолирана, добре ослънчена, с хубава дограма и се пали вечер за 5 часа, и котела е с по-високо КПД. Все едни такива дребни детайли, които първоначално се пропускат.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”