• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
xaumahata - напреднал
Здравейте, става въпрос за отопление на газ с доставчик Овергаз. Сградата е на два етажа. Изградена е от лека конструкция минерална вата, гипс-картон от вътрешната страна и ламарина отвън. Покривът е ламарина отвън, вата 20 см и дървени плоскости. Височина на първия етаж 3.50м с две производствени помещения от 320 кв.м и 8 битови помещения между 12-15 кв.м. 2 бани и 2 тоалетни по 4 кв.м. Втори етаж е с височина 2.80 м и има 5 битови помещения по 13-15 кв.м. и едно 32 кв.м.. Заданието е в битовите помощения да се поддържа температура около 22-22,5 градуса, а в двете производствени халета между 10-18 градуса. Принципно си го представяме с два или три котела: един двуконтурен за битовите помещения, който да доставя и топла вода - вероятно ще ги управляваме по температура на водата; един или два едноконтурни котли за производствените помещения, които да се управляват с теромаст по един в двете помещения. Прозорци почти няма: има съвсем малки такива, които считам, че могат да се пренебрегнат. Битовите помощения с баните и тоалетните са общо: 18 броя с площ около 200 кв.м., а промишлените общо са 640 кв.м. Котлите ще се поставят в средата на първия етаж(вторият етаж е с по-малко обща площ и се намира над средата на първия етаж, т.е. котлите са точно под него на височина около 2,50 м)
Моля, за съвети относно какви котли, каква приблизителна мощност, дали с радиатори, дали с конвектори или друг вид отопление. Имаме възможност да слагаме много радиатори, но не сме сигурни дали ще си струва инвестицията и дали няма нещо по-евтино и ефективно. Разбира се и пари няма много за харчене :-)
Благодаря предварително
filmatoplo - майстор
Задължително ли е на газ , на пелети не може ли , по план как е замислено отоплението .
xaumahata - напреднал
вт дек 04, 2018 4:28 pmfilmatoplo написа:
Задължително ли е на газ , на пелети не може ли , по план как е замислено отоплението .
Ами по проект е на газ, тъй като тръбата е до нас, но ако установим по-голяма ефективност на пелети ще го променим. По план е замислено с газови котли и радиатори: двуконтурен 28 кв и един едноконтурен 70 кв.
ESPACE - майстор
Говори с проектант, да не се жалваш после тук че халетата студени. Те ще са си студени де, с тия 10-18 градуса. Не знам каква дейност ще развиваш, но ако вътре работят хора с ръцете си(например шивашко производство) при тия температури ще береш ядове. Помисли и за вариант с газови топловъздушни апарати за халетата - това ще ти излезе най-евтино като инвестиция.
Защо са му пелети? Хем по скъпо, хамалогия със зареждане, чистене, склад за пелетите и т.н. Само негативи.
xaumahata - напреднал
вт дек 04, 2018 5:11 pmESPACE написа:
Говори с проектант, да не се жалваш после тук че халетата студени. Те ще са си студени де, с тия 10-18 градуса. Не знам каква дейност ще развиваш, но ако вътре работят хора с ръцете си(например шивашко производство) при тия температури ще береш ядове. Помисли и за вариант с газови топловъздушни апарати за халетата - това ще ти излезе най-евтино като инвестиция.
Защо са му пелети? Хем по скъпо, хамалогия със зареждане, чистене, склад за пелетите и т.н. Само негативи.
Въпросните котли и радиатори са от проекта, който ни е изговен, но малко ме усъмни за това реших да се посъветвам и тук. Принципно и аз предпочитам на газ, мисля че с пелети няма да постигнем кой знае каква икономия. Производството да го наречем най-общо е за веро :-), така че 16-18 градуса са достатъчни. Тези апарати, за които говориш предполагам са като на принципа на газовите конвектори, в които всъщност се извършва горенете и нямаме преносител флуид, а директно топлят въздуха? Някакви линкове ?
Hursa - майстор
А съвместно топлопроизводство, както за производствени нужди, така и за битови - възможно ли е? (За производството - необходима ли е топлина?)
вт дек 04, 2018 7:13 pmHursa написа:
А съвместно топлопроизводство, както за производствени нужди, така и за битови - възможно ли е? (За производството - необходима ли е топлина?)
Какво е "съвместно топлопроизводство"?
Топлина е необходима за работниците- за тях мислиш ли?
Технологично, също е необходима енергия, ма не знам колко.
ben84 - специалист
В нашия цех се отопляваме с газови конвектори. Аз като проС работник съм много доволен и никога не ми е било студено - напротив. Но пък си имаме пълна свобода да връткаме копчетата както ни е кеф :rock:
Ако е цех изискващ непрекъснато проветряване, би било добре с рекуператор и нещо лъчисто http://karana-bg.com/files/data_1/2579/ ... _klein.jpg
Последното грее много приятно, стига да си под него.
Hursa - майстор
Обикновено мощните котли, за производствени нужди, са относително по икономични. Конструктора има много по-голяма свобода за да използва пълноценно генерираната топлина. (Като цяло - такова вложение в съвместно производство, може да излезе по-евтино, като вложение и поддръжка.) Освен това - вероятно ще е нужно и охлаждане лятото. Докато обикновено и лятото - топлина за производство е необходима. Тогава тази топлина може да се използва и за битово "охлаждане" в абсорбционни машини. Така, че вложение в такъв котел може да е по-целесъобразно и ще се използва много по-пълноценно.
  • 1
  • 2

Тема "Отопление на Цех за производство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: