Най - вълнуващия въпрос зимно време.
TAO313 - помощник
Здравейте, опитвам се да реша проблем с парното на един апартамент. Основното е, че не топли добре, централно парно, радиатор на последният етаж, който не може да загрее. От топлофикация почистиха филтъра в абонатната, беше много затлачен и се очакваше подобрение на положението, също така се обезвъздуши и допълни системата. Температурата е малко под 50 , което ме притеснява, налягането беше на 0.3 което май е добре за 7 етажа.
Самата система е от поне 5 щранга, които имат обща връзка на тавана, предполагам някакъв разширителен съд. За общата връзка съм сигурен, тъй като единият от щранговете не беше затапен и връщаше през извод за радиатор, въпреки, че имаше кран преди извода, следователно връща отгоре.
Също така, на коя тръба трябва да е входа на радиатора, на тази която свършва на етажа или на тази която продължава нагоре. Според човека от топлофикация, трябва входа на радиатора да е от тръбата която свършва при мен а изхода да е на тази която продължава, което ми се вижда странно.
В момента е свързан вход радиатор на тази която продължава към покрива и по диагонал изхода е свързан към тази която свършва на етажа. Това мисля да го променя и изхода да го свържа от страната на входа. Радиаторът е 40см 20 ребра ал.глидери. Или нещо долу в абонатната да се пипне...
gnt69 - майстор
Входа на радиатора на по топлата и със по високо налягане вода. А изхода на по студената и със по ниско налягане.
Според описанието, свързан си е правилно, ма що не топли.....?
От неска ли е на тоя ТЕЦ, от неска ли е проблема, нещо барахме ли, та се появи проблем, друго да променихме нещо...?!!
TAO313 - помощник
До колкото знам, не е от днес проблемът и не ми е известно от кога, за това извиках хората от топлото и се прецени, че основно заради запушеният филтър - намален дебит.
Пременен сега е радиаторът.
Температура долу, в абонатната около 48-9, нормална ли е
За мен е ясно, че разводката, в тая сграда и подвързването на тая точка, си е така от време оно, та не е в това проблемът.
Другаде ще дирите.
TAO313 - помощник
Подменяни за щранговете, неясно кога.
Другаде но къде да се започне
Еее, ма така е много лесно. Кой да знае кога са подменяни щрангове. Кой да знае с какви, от кого, защо...... Кой да знае от кога е проблема.
Задайте си няколко въпроса! Конкретно- ни повече, ни по малко от 7.
Отговорите ли си на всички, казуса е решен.
Температурата, според мен, е ниска.
Hursa - майстор
Да не би да е забита, по вероятно изходящата тръба, че има сравнително дълъг хоризонтален участък. Доста корозия се събира в радиаторите при централно отопление. И температурата е наистина доста ниска.
Последна промяна от Hursa на съб дек 30, 2017 10:08 pm, променено общо 1 път.
TAO313 - помощник
Трудни са въпросите, единствено тръбите са полипропилен предполагам. А до колкото мога да преценя по външният диаметър - около ф20 щранга при мен. Подозирам грешни настройки на абонатната. Ако превключа на ръчен режим, има ли някаква друга опасност освен неефективно отопление?

Забита... При почистване на филтъра, системата е източена и "промита" което ме кара да мисля, че поне това е подобрено. Всички радиатори са ал глидетри , което със смененните щрангове ме кара да си мисля, че поне това не е толкова зле

Как се повишава температурата от абонатната?
preslav - майстор
На етажа под теб има ли същия проблем?
На коя тръба е свързан входа на радиатора, респективно изхода (на долния етаж)?
Сигурен ли си, че радиаторът ти не е пълен с батаци?
Изобщо ли не загрява или загрява малко, или загрява само част от радиатора?
Това са все неща, които можеш да провериш сам и да пишеш преди да си пипал по абонатната.
АКО радиаторът ти е свързан както този на долния етаж, ако топли равномерно, но слабо ще търсиш причината в самия радиатор, запушване или неправилно пресметната мощност. Ориентир за правилното свързване могат да са и радиаторите в другите ти стаи.
Според мен проблемът ти е в обезвъздушаването т.е. един автоматичен обезвъздушител изобщо няма да ти е излишен.
Говориш за налягане в инсталацията 0.3, но не казваш в какви мерни единици, не че не може да се отгатне, че това са МРа, но все пак имаш питане - бъди точен и конкретен!

Тема "Правилно свързване на радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: