• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте имам проблем,от скоро съм в бизнеса с пелети,закупих си машина и всичкото нужно оборудване но все още не произвеждам нищо ,причината е че машината изкарва пелетите загорели тоест направо ги пали моля ако някой знае от какво може да е да ми отговори,също искам съвет за влажността и вида трици
Благодаря предварително!
fox_vt - майстор
Този бизнес бързо води до ОЛХ . Две причини има за твоя проблем дълъг работен канал и твърде ниска влажност. Много хора си мислят така-купувам машина купувам материал ,400кг/ч *8 часа 2,4 тона на ден по 400лв/тон = 1000лв на ден. Повечето ползватели на пелети си мислят същото но нещата изобщо не стоят така. Резултата,скъпи пелети и фалирали производители.
filmatoplo - майстор
:) До тук обясни за малките , а големите са още по зле -кредити в милиони и политически рекет :wink: кое си избирате . Апропо -как се правят пелети с малка китайска машинка ли -сипваш прахоляка в машината и поливаш вода с ПВЦ бутилка с надупчена капачка :lol: ако не е така -с очите съм го видял .
fox_vt - майстор
Големите не ги интересува българския пазар. Защо да ти взима на тебе 400лв като може да вземе 400€/т. Ако големите оставяха всичко тука нямаше да има глад за пелети.
LazarGanev - "Велик майстор"
И за големи, и за малки проблемът е един - липса на суровина, която постоянно се задълбочава :wink:
шоп - майстор
съб сеп 29, 2018 5:53 pmLazarGanev написа:
И за големи, и за малки проблемът е един - липса на суровина, която постоянно се задълбочава :wink:
+ 1 към мнението и като добавим покъпването на ел.енергията през 6 мееца...

Сигурно за десети път ще се повторя, но няма как да има евтина топлоенергия, когато имаме скъпа суровина и влагаме в нейната допълнителна обработка скъпата ел. енергия. Хората запознати с процеса на скъпото пресово калибриране ще ме разберат лесно.

За другите: ми няма как да е евтино горивото получено от скъпа суровина, скъпа нафта за транпорт и скъпа ел.енергия за пресоване.

За любителите на агро пелети...дано да не съм лош пророк, но спрат ли субсидиите цената ще е 100-200% нагоре и това до 2-3 год. :-D
Много е възможно и тези пелети изобщо да изчезнат от пазара, защото няма да има търсене или ще останат за локално ползване от производители за техните и технологични операции.

П.П. Ще си запазя мнението и ако трябва ще го ревизирам след 2-3 години :partyman:
gnt69 - майстор
съб сеп 29, 2018 6:09 pmшоп написа:
За любителите на агро пелети...дано да не съм лош пророк, но спрат ли субсидиите цената ще е 100-200% нагоре и това до 2-3 год. :-D
Много е възможно и тези пелети изобщо да изчезнат от пазара, защото няма да има търсене или ще останат за локално ползване от производители за техните и технологични операции.
П.П. Ще си запазя мнението и ако трябва ще го ревизирам след 2-3 години :partyman:
Защо си мислиш че ще спрат субсидиите. А и слънчогледа в България се харчи на пазарни световни цени.

Средната изкупна цена на слънчогледа у нас в края на септември точно повтаря стойността от същото време на миналата година – 541 лв./тон. Това е резултат от поевтиняване на слънчогледа с 8 лв. или с 1,5% миналата седмица.

Площите, заети със слънчоглед през тази година, намаляха в световен мащаб. Маслодайната култура стана част от търговската война между САЩ и Китай. На 24 септември Щатите наложиха 10-процентно мито върху вноса на китайски слънчоглед, а от 1 януари 2019 г. ставката ще се повиши на 25%. Опасенията на пазара са, че тази мярка може да доведе до свръхпредлагане на пазара и намаление на цените.
Някои от най-големите складове в САЩ предлагат слънчогледа по 334 долара/тон след спад на цената с 6 долара/тон от началото на този месец. По курса на българската валута поевтиняването е с 10 лв./тон до 557 лв./тон.

Докато има белачи на слънчоглед ще има и шлюпки които белачите ще правят на пелети. Миналата година взех слънчогледа на 220 с ДДС тая година пак на същата цена. Преди 3 години го вземах по 185. :partyman:
шоп - майстор
съб сеп 29, 2018 6:26 pmgnt69 написа:
Преди 3 години го вземах по 185. :partyman:
Със здраве да си ги взимаш и ползваш. Аз съм завършил икономика и знам, че като спре субсидирането ( а то ще спре) и като се вдигнат цените на енергоносителите ( пелетите са супер енергоемки и тока скача), то цената при повищаващо се търсене ще е нагоре.
Скока няма да е линеен, няма дори да е на квадрат:)

Доста пъти съм писал, че когато много маймуни се качат на един клон, то той се чупи. Много продавачи на пелети и пелетни съоражения пишат тук именно с интерес :idea: Дано съм бил разбран правилно. За другите: който може да гори нестантандартни и евтини енергоизточници-той ще се грее евтино:-) Елементарно е!
LazarGanev - "Велик майстор"
Агропелетите се правят от агроотпадъци, които винаги ги е имало и дори преди създаваха проблеми, изискваха средства за съхранение и унищожаване, палеха се нивите. Със или без субсидии, агропроизводство е имало и ще има, а отпадъците от това производство ще се оползотворяват все по-задълбочено за извличане на енергия. Няма как да стане всичко да мине на ел. енергия - промишлен, сектор, битов сектор, транспорт... Нито имаме толкова енергия, нито електропреносната и електроразпределителната мрежа са подготвени за това, ното имаме средства да променим ситуацията. Ние един съществуващ реактор не можем да си монтираме и се чудим как да се отървем от него. Даже не съм сигурен дали имаме ресурс да си боядисаме създаденото, както уж се е бил пошегувал Бившият :wink:
шоп - майстор
съб сеп 29, 2018 6:48 pmLazarGanev написа:
Агропелетите се правят от агроотпадъци
Нека помислим от слънчоглед дали има отпадък и каква му е цената.

Освен толинна енергия имаме и протеинова.

Сл шрот и сл. кюспе се използват доста преди на някой да му хрумне да влага супер скъпата ел. енергия за пелетизиране.

Овен хората "отпадъка" от слънчогледа се използва от прсета и шарани и когато човека си мисли, че може да вземе храната на прасетата и шараните... не ми е иска да конкретизирам.

Когато ( а не ако) спрат субсидиите суровината ще намалее в пъти и съответно суровината ще скочи реципрочно. Няма да има особено значение, каква е международната цена. Лесно е да се внесе готов рафиниран продукт ( олио ) това е продукт концентриран и с висока добавачна стойност.
Никой няма да внесе от Украйна да кажем сл. люспа на загуба:-)

Горното са мои мисли с идеята да не се движим по течението и масовата психоза, а срещу нея и да мислим креативно :idea:
  • 1
  • 2

Тема "Пелетите излизат загорели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: