• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fox_vt - майстор
Здравейте, някой правил ли е стенно водно отопление. Идеята е тръба ф16 през 10 см положена върху поне 2 см фибран като най добре паната с бобчета за подово ама цената е весела. Върху тръбите гипскартон или попаднах на теми за ламинат 6 мм макар че картона ми се струва доста по лесен за монтаж. Отоплител термопомпа като ще се ползва и за охлаждане. Принципно идеята ми беше за газов котел но охлаждането ме привлича. Апартамента е на последен етаж и от котелното тръбите отиват на тавана при таблата със разпределителите и от там към всяка стая. Интересува ме дали има смисъл да слагам и на стената с прозореца или само на едната голяма стена. В баня и тоалетна ще е стандартно подовона един кръг. За мощност залагам на 10 вата на метър тръба макар че ми казаха че може да се кара на малко по висока температура за разлика от подовото. Та ако някой е правил или има инфо дайте акъл да не откривам топлата вода тепърва а и грешка в проектирането е фатална не е като при радиаторите да добавиш глидер. Площа на апартаментае около 80м2 като това са два съединени апартамента. ТП ще е самоделка като за нея ще търся някой съфорумник за това какво точно да набавя. Ще има буфер поне 100л.
atanasov2004 - специалист
Привет! В Кипър в едни хотел съм виждал водно-охлаждане - по тръби и по цялата стена беше студена - много приятно хладна стая, но как е направено не разбрах :supz: Успех!
radius - майстор
Ти не се ли занимаваше с монтаж на климатици? Щото странни неща питаш.
1.Като я караш на по-висока температура, отиде ти икономията.
2.Охлаждане с въздушни междини около тръбите = конденз.
3. Площта на 1 стена е по-малка от пода, така че няма да ти стигне, още повече че не пишеш колко см външна изолация има ( минимум 8 ) и колко на тавана.
fox_vt - майстор
Като казвам по висока температура на стената имам предвид самата стена да е примерно 40-42 гр. Доколкото четох за водното подово при влизаща 45 гр пода е около 30-35 някъде. Но тук отоплението ще е безинерционно няма нужда от два дена да загрява реално ще се загрява само 8 или 6 мм гипскартон. При охлаждане и вода 25 градуса не смятам че ще има конденз. За таванно охлаждане е достатъчно Т 25-27 гр доколкото знам за да се охлади най горещия въздух горе и да падне долу. Икономията не е чак такъв приоритет по скоро комфорта при отопление и охлаждане за да се избегне теченията от климатиците. За стая 12 кв стената е 9 квадрата но имам идея да сложа и на стената със прозореца. Въпросът е че не знам дали тези 10 вата на метър тръба са верни за тази температура. Но при положение че за тези 9 кв ще влязат около 100 метра тръба си мисля че може да стигне ама трябва някой който е правил да ме убеди,да не стане една голяма скъпа и слабо работеща инвестиция. Две от стаите са със външна стена която е на края на блока но започва друг блок и може само вътрешна изолация да има. Реално ще е към 3 см фибран за да може профила на картона да е на ниво. Тавана е със замазка с перлит както навремето са правили блоковете. Блока е панел а покрива е панелен и е сравнително топъл тъй като няма дупки за гълъби.
Hursa - специалист
А какви ще са "плюсовете" спрямо отопление с радиатор? Защото, според мен, ще има значителни "минуси".
И как - ще се охлаждате с вода 25 градуса, през тръби поставени във въздушна междина. И стена, все пак със неголяма площ - и каква температура в помещението трябва да се получи при външна, например 35.
Екзотики има всякакви, но целта вероятно не е само да е различно.
шоп - майстор
Според мен ако не сложиш метален омега профил, който да контактува плътно с тръбата и с гипскартона няма да си доволен.

Другият вариант е канали изкопани в стената, в тях тръби и всичко хубаво да се замаже с флексово лепило.

Аз имам стая 30м2 с водно и стенно подово, но те се ползват само за отопление. За охлаждане ползвам водни конвектори и сондажна вода. Нямам представа как ще охлажда подово, стенно или таванно разположени тръби и каква ще е точката на оросяване.

Прикачен файл

водяной теплый пол.jpg
водяной теплый пол.jpg (51.54 KиБ) Видяна 689 пъти

Прикачен файл

IMG_0206.JPG
IMG_0206.JPG (82.19 KиБ) Видяна 689 пъти

Прикачен файл

IMG_0209.JPG
fox_vt - майстор
Първоначално замисъла беше за газов котел и радиатори. В кухнята няма удобно място къде да се сложи радиатор. След това ,това са два апартамента съединени в един,ше бъдат още не са. Единия е ремонтиран. Тръбите във всички случаи ще идват отгоре от тавана и във ъгъла ще трябва да се прави кутия от гипскартон но на пода няма къде да се скрият до радиатора. Ако е термопомпа радиаторите трябва да са преоразмерени и проблема се задълбочава. Конвектори при тези цени по добре да стоя на климатици. Целта е да се види има ли вариант за направа. Защо за охлаждане не мислиш че ще работи какво значение има дали ще е студена или топла вода отзад все ще има топло пренос. За тръбите мисля така да ги положа че картона леко да ги натисне примерно милиметър два да влязат в фибрана . Единия вариант е на гладък фибран и целия въздух зад картона да е едно. Другия е около тръбите да е запълнено с фибран и да отдават само към картона. Няма да е бързо отопление и охлаждане но след темпериране на целия апартамент дали ще смогва това е въпроса.

Шопе това е идея .
preslav - майстор
Нямам и не мога да си го преставя такова стенно отопление, че и охлаждане. Някъде из темите бях споменал, че съм виждал истински джамал, но там температурата на изгорелите газове е много по-висока от твоите 40-45 градуса, стената излъчваше топлина все едно си на метър от печката. За охлаждането ми е още по-голям Х, предполагам няма да можеш да се отървеш от конденз и мухъл - виждал си какво става във всички бани там където вървят водопроводните тръби. Подовото отопление е съвсем друга бира, имал съм, но електрическо, няма по-комфортно от топли крака и свежа глава.
radius - майстор
пет яну 04, 2019 11:47 amfox_vt написа:
Въпросът е че не знам дали тези 10 вата на метър тръба са верни за тази температура. Но при положение че за тези 9 кв ще влязат около 100 метра тръба
Не 100м,а 1000м тръба. И като ударят есенните мъгли в Чолакана, да не се окаже газта по-добрия избор.
fox_vt - майстор
Е подовото как топли със ниска температура. Стенното си го представям като стенен панел топлото отива нагоре студено идва отдолу. Ама дали ще работи :? Цаката е в площта. Засега се отказах от газта заради охлаждането,но даже и газ да е стенното ако работи е повече оферта от радиаторите горе споменах защо.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 13

Тема "Стенно водно отопление" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: