• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Колеги имам бойлер с две серпентини, хрумна ми щурата идея да вържа и двете серпентини, към слънчевата инсталация.С оглед на това, да става по-бързо топло-обмена, дали реално ще повиши КПД на системата?
Andri01 - майстор
През лятото,при силно слънце-става.Но пролет и есен,когато е по-слабо,трябва да оставяш по-голямата. Бойлера ми е с две серпентини с кранове.
Благодаря за отговора колега :) Значи все пак има ефект.
saraneron - специалист
Пчрво трябва да посочиш как са конструктивно разположени в бойлера,чак след това очаквай правилния съвет!
Andri01 - майстор
При мене ,на единия бойлер серпентините са интегрирани-Tesy. миналото лято правих експерименти със солара и останах с впечатлението,че при включени двете паралелно-работата на системата е по ефективна. Другия ми бойлер е също с две,но една под друга.Тази година ще се опитам да направя по-подробни експерименти и наблюдения,но...зависи от мързела :(.
Серпентините са една под друга бойлера е 200л, вертикален Sunsystem.
kanaliivodi написа:
Серпентините са една под друга бойлера е 200л, вертикален Sunsystem.

Колега моя е същия 200л и на Сънсистем ама през зимата е гола вода, хем е с Бошов колектор - много бил добър много мощен ама не през зимата =D>
turbocharged - специалист
Здравейте,
Предстои ми покупка на 200 л. бойлер с две серпентини и ел. нагревател. Ще го ползвам с котел на двърдо гориво/пелети и слънчеви колектори. Забелязах, че има бойлери с две паралелни серпентини. http://eldominvest.com/bg/product/313.html Има ли предимство бойлера да е с паралелни серпентини или да купя нормален с долна и горна серпентина.
turbocharged написа:
Здравейте,
Предстои ми покупка на 200 л. бойлер с две серпентини и ел. нагревател. Ще го ползвам с котел на двърдо гориво/пелети и слънчеви колектори. Забелязах, че има бойлери с две паралелни серпентини. http://eldominvest.com/bg/product/313.html Има ли предимство бойлера да е с паралелни серпентини или да купя нормален с долна и горна серпентина.
Така е супер с паралелни, за да ти се грее целия бойлер а не само половината, както е при мен, а и като е загрят половината много бързо му пада температурата :yawinkle:
LazarGanev - "Велик майстор"
Не, не е добре с 2 паралелни серпентини (ако едната е соларна), обсъждали сме го много пъти. Ако искате повече топла вода - купувате си 300л вместо 200л, но соларната серпентина трябва да е винаги под котелната, за да има смисъл от немалкото вложение за соларна инсталация. Освен това Елдом 200л е с многомалка котелна серпентина и затова много бързо свършва водата. При Теси и Сънсистем серпентини са доста по-големи - може да се види от техническите им данни.
  • 1
  • 2

Тема "Две серпентини и един нагревател?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: