• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
roshav ohluv - специалист
Здравейте,
Имам печка Прити на дърва, кюнецът ф130 минава вертикално през стаята и излиза на около 3,50 м от пода навън през стената, покрай стълби за горен етаж. Проблемът ми е, че когато нагрее, е опасно за качващите се нагоре, а в допълнение обличам металните стъпала с букови плоскости, които са в непосредствена близост до кюнеца. Как мога да изолирам кюнеца? Ако сменя всички кюнци с двустенни, това няма ли драстично да намали ефекта на топлене, да не говорим, че тези изолирани кюнци са доста скъпи? Има ли прилично изглеждаш начин да изолирам само опасния участък?
пон май 25, 2020 7:25 amТрифон П.Трифонов написа:
viewtopic.php?t=44683
viewtopic.php?t=35283
viewtopic.php?t=53175
viewtopic.php?t=44309
viewtopic.php?t=53175
https://www.google.com/search?q=%D1%82% ... AAegQIARAM
Аз не съм нов във форума, всичките тези ги превъртях, но отговор на моя въпрос не намерих.
LazarGanev - "Велик майстор"
Може да помислиш за декоративна решетка или мрежа около кюнеца в опасния участък
Видях, че си по стар от мен, но все пак извинявай!
Заблудих се, че питаш за практическата страна на нещата.
нед май 24, 2020 9:44 pmroshav ohluv написа:
Здравейте,
... Как мога да изолирам кюнеца? Ако сменя всички кюнци с двустенни, това няма ли драстично да намали ефекта на топлене, ...
Това просто си го изтървал, покрай въпросът за естетическото решение.
Принципно е грешно да се топлиш от кюнците. Аз бих оставил само хоризонталният участък, а другото бих изолирал и декорирал, както писа г-н Ганев.
Всъщност, целият вертикален участък бих изолирал и оформил така, че да изглежда като колона. Не бих прекалявал с дебелината на каменната вата.
Пипал съм двустенен иноксов комин- приятно топъл си беше, при 5см вата.
kr1100 - майстор
каменната вата е до 800 гр Ц .Има с рабицова мрежа за обмазка. Има и силикатна вата на 1260 гр.Ц на рула широка 0,61м. Рулото по спомени беше дълго 7,2м..Но с обличането има проблем като изгние кюнеца. Отваряне за подмяна и вс. набоклука.
Ако е СrNi тръба кюнеца е ОК.
Благодаря за отговорите, какво имате предвид под декоративна решетка? Наистина би било вариант да облека кюнеца във вата и после да го прикрия. Алтернативата е да го изкарам по-ниско навън, под опасната зона, но отвън да го вкарам в коминни тела, ама това ще е голяма играчка и бая масраф, та вариантът с решетката живо ме интересува, благодаря!
За изгниването и подмяната няма проблем, само трябва тази решетка да позволява достъп.
Hursa - майстор
нед май 24, 2020 9:44 pmroshav ohluv написа:
Проблемът ми е, че когато нагрее, е опасно за качващите се нагоре, а в допълнение обличам металните стъпала с букови плоскости, които са в непосредствена близост до кюнеца.
Просто преграда от страна на кюнеца не може ли да се направи. Преградата може да се покрие с "топлоотражател" (алуминиево фолио).
(Преградата може и да е от "фасадно стъкло" с нискоемисионно покритие.)
Последен, надявам се, въпрос и пристъпвам към действие: ще е проблем ли да изместя част от вертикала на кюнеца с по 2 кривки - от I-образно в ?-образно? Така ще го отместя с около 30 см от невралгичната зона в допира до дървените стъпала и ще имам повече пространство за полагане на вата и декоративна решетка.
Благодаря на всички за помощта!
  • 1
  • 2

Тема "Топлоизолиране на кюнци" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: