Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vache - специалист
Топлим се с камина с водна риза вече три години. Но се оказа, че ни е ужасно скъпо и влачим като ненормални дърва. Живеем в блок в София. Интересува ме дали мога на мястото на камината да сложа котел на твърдо гориво. Дано не е глупав въпроса ми, но макар досега да е най-доброто ни решение за отопление си е хамалогия. Освен това през деня няма никой вкъщи и камината се пали след 17 ч. Гори вечер до полунощ и край. Тази зима се доотоплявахме в най-студените дни, а тя никак не беше студена. Искаме нещо на принципа на горно горене. Не знаем, обаче доколко е удачно всичко това. Камината ни е в хола. Няма начин да се направи нещо в мазето, макар и да сме на 1 етаж.
Дайте ми съвет какво можем да направим. На дърва ни излиза ужасно скъпо и няма къде да ги държим през зимата. Квартала ни не е топлофициран, има някакви далечени идеи за газификация, но докато ги чакаме сигурно ще минат години.

Ако евентуално става този варинат с котела ще се наложи ли да преправяме водната инсталация. Сега е отворен тип.
Благодаря на всеки, който ми отговори. Готова съм да отговоря и на въпроси относно сега съществуващата инсталация. :)
LazarGanev - "Велик майстор"
vache написа:
Готова съм да отговоря и на въпроси относно сега съществуващата инсталация. :)
От там трябва да започнеш, за да ти кажем дали трябва да се преправя инсталацията, иначе трябва да хвърляме боб :) ! Това, че сте се доутоплявали тази зима май значи, че не е оразмерена добре системата! След като няма никой през деня, защо държиш да хабиш гориво - помисли - сега гори 7часа, а ако гори 24часа по-малка ли ще е хамалогията? Ами този кюмюр в хола? Помислете за прецизиране на тази, съществуващата система!
vache - специалист
Ами какво да кажа за системата...
проекта ни го прави топлотехник. Изчислена е необходимата мощност за всяка стая, като са взети предвид факторите, местоположение, изолация, прозорци, под, таван.. всичко както си се смята. Като се изчисли мощността се купи камината с 13 кв водна риза и 6 кв от излъчване. Водната система е отворена с колектор и 3 кръга. Комина ни е в хола на супер неудобно място. Предполагам, че би могла да се пресвърже системата и да се сложат радиатори в хола.

Не знам как да прецизираме сега съществуващата система. Бяхме с чугунени радиатори и миналата година ги заменихме с алуминиеви. Сега пъти по-бързо затопля камината. Проблема ни е в липсата на средства в момента за изолация навсякъде. Става дума за 4 стаен апартамент. На първи етаж в неотопляема сграда си е студ. В камината всеки месец заминават по 4 кубика дърва. 3 г. купувахме от различни места и все такъв е разхода. Редихме, мерихме и така излиза сметката :? по 60 лв са си 240 лв. Ние няма как да купим повече от 8 кубика накуп, защото няма къде да ги държим, мазето толкова побра - 8 кубика :| Доотоплявахме се, не заради неоразмерена система, а просто защото тая къща няма как да се стопли за 7 часа. Ясно ми е, че огромен минус е липсата на изолация. Такава има в 2 от стаите, нашата е вътрешна. Мисълта на мен и на мъжа ми е как да направим така, че нещо да грее по-дълго време. Майка ми топли стая от около 30 квадрата с едно кюмбенце и знам за какво става дума. Гори бавно и тя само сменя кофите. Котела знам, че гори поне 12 часа. Мен ме устройва това. Аз питах дали е удачно в хола точно заради тази мръсотия, обаче с дървата хич не е по-малка. Пак си ми е опушено, а стърготини мета нон-стоп. Пепеляка от камината също хвърчи навсякъде. Нямам никаква идея как е въпроса с въглищата, защото никога досега не съм се сблъсквала с проблема. Ама множко ми идва 240 лв + 150 за ток, а сега и вече тока е по-скъп. Та започнах да се чудя що хората реват с/у топлофикация, а аз си мечтая за топло :)

Та принципно може ли да се замени камината с котел? Какви са плюсовете и минусите?
ironlady - модератор
Не искам да те отчайвам,но ми се струва че няма да искаш да си сложиш котел в апартамента освен ако нямаш обособено помещение за това.Комина също е много важен и на какво разстояние остава от котела,защото има опастност да няма тяга ако е много дълго трасето и в следствие на това няма да гори с реалната мощност.При камината плюсът е че има излъчване в помещението,т.е. се спестява един радиатор.Стандартните обикновени котли се зареждат почити толкова често колкото камината и се почистват също толкова чест,т.е. всеки ден.Горе долу ще отиват същото количество дърва или евентуално въглища.Ако котела е в апартамента няма да ти е по малко мръсно, просто няма мръсотията да е в хола.Според мен ако искаш мнение не наливайте парите си за закупуване на нов котел/ в най добрия случай дори и да стане без много промени по системата няма да излезе по малко от 1300-1500лв/,а си подобрете за тези пари изолацията или дограмата.

Имам и няколко въпроса,дано да не съм досадна,но ми се иска да придобия молко повече инфо.
1,Като запалите камината - пуши ли, връща ли?
2,Има ли термометър и колко показва при добре разпалена камина?
3,И каква е камината и има ли клапи за регулиране на въздуха или на димните газове?
и още въпроси има за доуточняване, но нека да започнем с тези
иска ми се да помогна за това се извинявам предварително за разпита :wink:
ra4o - специалист
Няма ли възможност за монтиране на котела в мазето? Има ли откъде да му се направи комин?
А газификация?
burningice - специалист
бях изправен пред подобна дилема, но не живея на първия етаж. Не знам дали е сполучлив моя вариант, но беше единствения- моят котел е на терасата.
vache - специалист
ironlady написа:
1,Като запалите камината - пуши ли, връща ли?
2,Има ли термометър и колко показва при добре разпалена камина?
3,И каква е камината и има ли клапи за регулиране на въздуха или на димните газове?
и още въпроси има за доуточняване, но нека да започнем с тези
иска ми се да помогна за това се извинявам предварително за разпита :wink:
1. Не пуши комина, освен ако не е запушен от някой идиот :x Три години викаме коминочистач да вади боклуци на работниците дето правят покривите. Ако няма такива инциденти си тегли идеално. Голям е, тип сифонен, но ние сме се "бучнали" иректно в големия, защото изхода е откъм стаята, а камината е в хола. Включихме се направо от хола в големия. Блока е 9 етажа, та има идеална тяга за камината поне.

2. Има термометър. Когато бяхме с чугунените раиатори стигаше и до 80 градуса на изхода. Сега с алуминиевите е 60. Заковава се и не мръдва повече. Аз го отдавам на по-добрата топлопроводимост на радиаторите. Нашата система е доста дълга и сега е доста по-добре с алуминия. По-малко вода въртим и бързо загрява. Това, което ми прави впечатление, обаче е, че камината реално топли водата при активно горене. Като стане на жар и пада температурата. На Горна Оряховица е. Ризата е от всички страни на камерата и отгоре има език. Възможно е ние да не я почистваме добре. Дайте идея и за това как да я почистим таз камина да няма нагар по ризата. А можем ли да слагаме и въглища с дървата?

3. Клапи има за комина и отпред има клапа. Аз отварям чекемджето обикновено, а втората клапа дето е отпред не я ползвам, не съм забелязала някакъв ефект от нея. Чудех се ако я облицоваме отвътре с тухли за камина дали ще има ефект?

Питайте, аз ще отговарям. От спец по влаковете ми се наложи да стана спец по камини и като гледам хич не се оправям, май само на теория :?

ra4o няма начин за мазето. Първо комшиите ми са идиоти, котела ще изчезне на втория час, мазето се наводнява периодично... Аз също се чудя за газ. Трябва пак да потормозя София газ да видим ще направят ли нещо за нас или не. Газопровода минава под носа ни, ама те не знам защо се правят на интересни. Аз като съм на 1 етаж мога да си пусна газ без да ме интересуват изобщо комшиите.

burningice Как на балкона? Открит балкон ли? А димните газове къде отиват? В смисъл няма ли проблем с комшиите ти. Ще съм благодарна ако обясниш по-подробно :)
ironlady - модератор
-На коя степен работи помпата?
-Постояно ли държиш чекмеджето отворено или само докато се разпали камината?
-Има ли термостат помпата?/който при по ниска температура да спира помпата/
-Би ли могла да ми изброиш колко ребра има в стайте и каква квадратура са те/стайте/-например - спалня -13м2 - ...ребра/на височина примерно 500...

Нещо ме гложди, не е нормално да вдига само 60 градуса и то при алуминките? :? .Да знаеш няма да те оставя докато не решим проблема. :wink:.Да се откажеш от отоплението заради мръсотията да ама че не ти върши работа...хм...Оправяла съм всякакви небивалици на колеги...Ако ми позволиш да опитам и с твоя проблем, да ти помогна,ще се радвам :)
ra4o - специалист
За мен най-доброто ти решение е газ. Има много малки стенни газови котли. Няма хамалогия и всичко е чисто. Можеш и да ги програмираш.
Бъди по-настоятелна за газификация.
Ако това нестава, най-безболезнено е да си останеш със сегашната камина. Мога да ти кажа, как аз се отоплявах на камина с водна риза която също беше в хола на втория етаж. Горях предимно въглища - Гълъбовски брикети. Значи за сезон ми трябваха около 7-8 куб. дърва и 2 т. въглища.
Брикетите ги предпочитах заради по-лесното почистване на камината, в смисъл, че стават на пепел и минават през решетката. Горил съм и Донбас, но остават на камъни и трябва да ги вадя с лопатка.
Брикетите си ги слагам по 20-25 в найлонава торбичка и заедно с нея в камината. В началото като я паля слагам по 3 торбички за да натрупа маса жар и да държи огън.
Това е.
vache - специалист
ironlady написа:
-На коя степен работи помпата?
-Постояно ли държиш чекмеджето отворено или само докато се разпали камината?
-Има ли термостат помпата?/който при по ниска температура да спира помпата/
-Би ли могла да ми изброиш колко ребра има в стайте и каква квадратура са те/стайте/-например - спалня -13м2 - ...ребра/на височина примерно 500...

Нещо ме гложди, не е нормално да вдига само 60 градуса и то при алуминките? :? .Да знаеш няма да те оставя докато не решим проблема. :wink:.Да се откажеш от отоплението заради мръсотията да ама че не ти върши работа...хм...Оправяла съм всякакви небивалици на колеги...Ако ми позволиш да опитам и с твоя проблем, да ти помогна,ще се радвам :)
Ауууу, много ще съм ти благодарна ако ми помогнеш!!
:cool:
Помпата е на средната степен (втора). Монтирана е на връщащата тръба (студената)

Чекмеджето го държа почти постоянно открехнато, защото мъжа ми никога не е подготвен за зимата и дървата не са достатъчно сухи. Като имахме едни 15 г. пънове тогава и на затворено гореше идеално. Сега пак си гори, но аз затварям чекмеджето като я набумкам за през нощта. Изгаря си напълно, няма проблем. Като загрее няма проблем, или поне аз така си мисля :?

Термостат няма помпата

Стаите...
Всички алуминиеви са на 600 мм. Чешки са, ама не помня вече на таз Т каква им е мощността. Върти ми се около 160 вата на ребро
1 стая 12 квадрата - 8 ребра, ама коминното тяло е в тази стая и той грее също
1 спалня 15 квадрата - 10 ребра
1 детска стая, изолирана отвсякъде 13 квадрата - 9 ребра
1 кухня също изолирана - 9 ребра
1 лира в банята
1 панелен радиатор на остъклен балкон
1 панелен в коридора дето е сигурно 15 квадрата. Тоя в коридора го сложихме, защото искахме и той да е отоплен, че е огромна площта, а колкото и да ни е хубава вратата на 1 етаж си е студено във входа

Преди имахме чугунени радиатори много големи. Това определено ни беше проблем, ама поради липса на средства правим дето се вика на парче подобрения.

Аааа, имат секретни вентили радиаторите. Между другото искам да кажа, че всички радиатори топлят равномерно, в смисъл, че всички са еднакво топли, независимо колко са отдалечени от камината.

Искам да ти кажа, че вече съвсем се сбърках :| :)

Тема "От камина с водна риза на котел на твърдо гориво..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: