Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Miloslav_Marinov - напреднал
Здравейте. Налага се да направя промяна в съществуващата ми отоплителна инсталация. Промяната се състои в допълнителното вкючване на още един радиатор. Имам изграден тръбен колектро за топла и студена вода. Свързването на новият радиатор към колектора не е проблем, но проблем съевява свързването към студения колектор. Проблема се сътои в това, че самия колектор остана за гипсокартона в спалнята (ремонта е правен преди 2 години) и не ми се иска да разбивам гипокартона. Поради тази причина се интересувам кой от долу посочените идеи за свързване към студеният колектор е приложим.

Определено Вариант 1 ми е по лесен за реализация. Отоплителната инсталация е на котел с пелети

Прикачен файл

Радиатор.png
Вариант 1
Радиатор.png (2.76 KиБ) Видяна 2060 пъти

Прикачен файл

Радиатор 2.png
Вариант 2
Радиатор 2.png (2.87 KиБ) Видяна 2060 пъти
speka_rs - майстор
Колко са големи двата радиатора какъв е размера на студената тръбата на радиатора към който искаш да се включиш ?
LazarGanev - "Велик майстор"
Давай по третия вариант - към колектора
kozl - майстор
И двата на схемите са приложими, но въпроса е какъв ще е фекта спрамо третия вариант :-D
По първата схема не можеш да спреш отоплението на десния радиатор, когато левия работи.
А как ще изравняваш дебитите на радиаторите по тези схеми?
И не само изравняване на дебитите. Затуй Лазар писа- давай по третия вариант.
Лаконичен е, щото са вижда и без цайси, колко е крехка оная синята тръбичка, свързваща чудото с колектора и предвидена да покрива изискванията за дебит на един радиатор. Това е принципно. Ако са два мънички радиатора, няма значение- става си един по голям.
шоп - майстор
Докато не се напише модел на радиатори, диаметри на тръбопроводи, дължина на тръбопроводите, мощност на циркулационната помпа само ще си гадаем.

Колко е входящата температура на топлоносителя, каква мощност на топлоотдаваме също са неизвестни.
Ами относно десния радиатор е съществуващ, панелен радиатор Корадо размерите са му 60 см широчина на 120 см дължина. Входящата му и изходяшата му вода е метална тръба 3/4 (инсталацията е правена 1997 година и работеше на гравитачен принцип). Изобразените колектори са реализирани с метални тръби 2 цола като топлият колектор е в подпокривното пространство и във всяка една стая слиза спусък за съответния радиатор. Студения колектор е общ и е разположен по дължината на къщата долу в ъгъла на пода.
Новият радиатор, който ще се наложи да се монтира е със същите размери като предния, относно топлата и студената вода за него също не съм наясно дали да се направи с 1/2 или 3/4. Температурата на входящата вода е 58 градуса (оказва се, че системата ми е преоразмерена и за да успява да модулира горелката я карам на малко по ниска температура, най-вероятно и по този въпрос съм в някаква грешка). Ако е от значение и двата радиатора ще бъдат с монтирани термоглави (на десния е монтирана).
Помещенията които се отоплява около 32-34 кубика, вътрешно и външно изолирани, с нови интереиорни врати, дограма и гипокартон на конструкция с вата отзад.
Тръбния път на студената вода от левия до десния радиатор е около 4-5 метра (не съм на място и немога да го премеря с точност).
Моделът на помпата не мога да отговоря какъв е понеже не съм на адреса, мисля че беше някаква полска марка с 3 скорости е в момента се ползва на 1-ва скорост. Варианта към колектора е най-добър но малко ми е най нежелан поради причината спомената по горе.Относно дебитите не мога да отговоря поради причината, че не съм толкова наясно с тематикат.
При тая температура единият радиатор ти е под 1 киловат. Общата студена тръба ще е напълно достатъчна да поеме енергията и на двата, по който и вариант да го направиш. Няма да имаш никакъв проблем с нормалното ползване на радиаторите заедно и поотделно, така както смяташ, по ония два начина.
За краткия си живот съм научил, че когато опитвам да мина метър, обикновено стават два.
Затова
ср апр 22, 2020 5:27 pmLazarGanev написа:
Рушни гипса, свържи си го към колектора, свържи го с тръба 3/4 и не си спестявай секретният вентил!
ср апр 22, 2020 8:17 pmТрифон П.Трифонов написа:
При тая температура единият радиатор ти е под 1 киловат. Общата студена тръба ще е напълно достатъчна да поеме енергията и на двата, по който и вариант да го направиш. Няма да имаш никакъв проблем с нормалното ползване на радиаторите заедно и поотделно, така както смяташ, по ония два начина.
За краткия си живот съм научил, че когато опитвам да мина метър, обикновено стават два.
Затова
ср апр 22, 2020 5:27 pmLazarGanev написа:
Рушни гипса, свържи си го към колектора, свържи го с тръба 3/4 и не си спестявай секретният вентил!
Благодаря ти, заради това решиш да питам ще видим по кой начин ще се реализира, ще опитам по някой от двата ако не ме довлетворява, щще се среже тръбата и щем нещем ще отрежем картона отдолу
LazarGanev - "Велик майстор"
Този колектор няма как да остане скрит, трябва да има ревизия така или иначе. Защо не оправиш нещата навреме и всичко да е наред?

Тема "Помощ за радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: