Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Не е добре горелката да е с по-голяма мощност от капацитета на котела да усвоява топлина. В случая 25 киловата срещу 18. Обратно трябва да е. Не пречи да се ограничи на 16-18 кw горелката.
Щом отоплението работи с тази помпа значи така остава. Вече за подовото ще ти трябва друга помпа и смесителен вентил. За толкова малка площ подово не си заслужава да се дават много пари за готови смесителни групи и скъпи колектори. По-добре е да се сглоби от отделни елементи без да се изхвърляш в излишни скъпоструващи части.

За да захраниш подовото ще ти трябва още една колекторна двойка 1 цол. Може да си ги купиш готови с дебитомери и с възможност за монтиране на ел. задвижки, които се командват от термостат/и. Или пък за максимално спестяване - да си направиш колекторчета от ППР ф32. Тогава дебитомери, задвижки и термостати може да не вземеш, а да избереш по-скъп смесителен вентил, който да може да се управлява по външна температура. Тук не мога да ти помогна. Гледам съформците са се надпреварвали да пишат по темата, та гледам да направим пробив :) .
Може да захраниш "топлия" колектор от изхода на котела (примерно чрез тройник; някои му викат тетка). На тръбата за новия топъл колектор слагаш смесителен вентил с присъединителен размер 1 цол, като внимаваш как трябва да се монтира. Само един начин е правилен. От единия му край влиза горещата тръба от изхода на котела (дето си я изкарал от тройника), от другата хващаш охладена вода (от връщащата се от новите колектори за подовото) и на третия му изход монтираш новата помпа (която може и да е втора /зло/употреба) с кранове, воден филтър и влиза в топлия колектор за подовото. Нещо такова. А вече какви фитинги ще ти трябват зависи как ще се прави.
Не се хвърляй за буфер. По-добре си изпипай нещата откъм изолация под подовото, фолио, прилични тръби и пр. компоненти.
andy_forresite - майстор
Подовото отпление се нуждае от по-голям воден дебИт в сравнение с радиаторите. Целта е разликата между подаващата и връщащата се от линията вода при подовото да е 5 градуса. Така и така ще ти трябва помпа, по-добре новата да е на подовото. Старата не я мисли с нейните 15 лазарника. Щом системата функционира, няма нужда да я подменяш.
За антикондензен вентил за гарантиране температурата към входа на котела виж Esbe с пряко действие на 55°, или на 50 градуса. Посоките са маркирани на корпуса на вентила. На "есбето" е отбелязано много оправно.
Е не са много вариантите, да, но преди няколко месеца питах в една тема как да свържа един Herz с антикондензни цели и голяма дискусия падна, нищо че са А, В, АВ или със стрелка.
Ако искаш по-евтин трипътен смесителен вентил, виж на Herz пак с пряко действие. Имат на 60 градуса, за по-малко не знам дали имат. Повечето са си монтирали на 60°. Само че с 60 гр. трябва да подаваш 70 градуса и тогава има значение какъв клас ППР са ти тръбите. В случай че си работил с тръби клас 1 много вероятно е всичко над 60 градуса подаваща вода да е лошо за тези тръби. На тях си пише доколко градуса са направени или имат маркиран класа (от 1 до 5).
Свържи и бойлер към отоплението щом досега не си го направил.
addicted - специалист
Аз имам антикондензен вентил herz TEPLOMIX на 1 1/4.
https://herz.bg/index.php?p=27&id=620
Моя има щампа 55 градуса. Този в линка бегло се вижда че има щампа на 61 градуса. В магазина никой не ме пита на колко го изкам...
Работи перфектно вързан от аматьор като мен.
Препоръчвам го.
Въпреки че го водят 1 1/4, резбите му са 1 1/2, направени за плоско уплътнение. Аз не купих фабричните холендрови връзки и го вързах с едни поцинковани умалители и стана ебаси циганията... Ама жив и здрав ще го оправя някога.
Вентил 87 лева, оригинални холендрови връзки за него 90 лева, това от Херц.
andy_forresite - майстор
Добре си решил. Няма защо да се вживяваш в kvs-а.
1 цол вентил е с вътрешен размер 25.4 мм, а 32 мм ППР тръба е с вътрешен диаметър под 22 мм. Достатъчно е. Спазвай правилата за изграждане на подово и ще стане.
Ще искаш да се регулира колко да топли... автоматично. Ръчно няма да ти хареса, особено при меко време.
шоп - майстор
съб фев 06, 2021 1:58 pmNanio76 написа:
Сътворих този опит за турбулатор и го сложих във втория ход.
Браво!
Оригинално си го измислил.
За човек нямащ флекс, зеге или плазма, а само бормашина или винтоверт това е отлична идея!

Показваш, как само със свредло и желание може да се направят много неща.
:partyman:

Тема "Помощ за пелетна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: