Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
честита нова година на всички!
Имам следния проблем и ще съм благодарен за съвет как да се справя с него.
Имам изградена парна инсталация в апартамент (локално парно) на ток. Затворена система е.
На връх Нова година чух, че в единия радиатор (този който е най-близко до парното) има въздух, чуваше се периодично клокочене.
Започнах да го обезвъздушавам от винтила на радиатора и излезе много въздух, съответно налягането спадна.
Спадна до 0,4. Сега се опитвам да напълня отново системата с желание да обезвъздуша, но когато свържа връзката с водата към винтила на системата (от който се източва водата и съответно се пълни), системата не се пълни. Водата се връща обратно (естествено съм отворил карана...).
Крана е с кекла, който се върти свободно - от край до край, но явно самата гумичка не реагира изобщо.
Моля за съвет, може ли да се смени кеклата само без да необходимо да се сваля целия кран и ако да - как ?
Благодаря предварително!
Кекловият кран е с посока. Когато му се подаде налягане, в другата посока, просто "обръща" гумичката, която запушва отвора.
Източване и смяна на крана със сферичен.

https://photos.app.goo.gl/hSmkZXEQ82WhBnbKA

На това място, някога имаше кеклов кран, през който се подаваше вода на 1ви етаж. Когато захраних къщата от крайна точка на 1ви етаж с вода от кладенеца, се получи същото, както при теб.
Съответно, кранът беше демонтиран. Някой може ли да познае как е сътворено това?
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб яну 02, 2021 8:07 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
Може да, ще спестиш 3лв, но решението е временно, защото кекловият крен не е реверсивен. Смени го със сферичен.

ПП. Хе, Трифон - по-бърз!
Какво значи не е реверсивен? Аз не разбирам нищо от това, може би въпросът ми е глупав, но щом ако не е реверсивен и го отворя и подам налягане с водата, би трябвало да започне да се пълни системата, така ли? И после като се затвори и пусна помпата водата няма да изтече, защото гумичката се обръща.
П.П. Преди години съм източвал системата с развиване на този кран.
fbr - майстор
Погледни тялото на крана, има обозначена посока, в обратна посока не работи като кран.
LazarGanev - "Велик майстор"
По-точно в обратна посока на стрелката може да работи когато си поиска. Ако е монтиран в посока източване, пълненето не е гарантирано и обратно. Този кран е за водопровод, а не за отоплителна инсталация.
Ае полемика за един прос кран. Ко толкос не е ясно?!!
Ако не може да си обясниш как работи, приеми, че е само за източване- работи само в тази посока!
Източи, абортирай пустия кран от там, монтирай сферичен, напълни си системата, че да ви е топло. После разглоби бедната кекла, та белким ти стане ясно.
ФБР, още съм на кафе. За много години!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб яну 02, 2021 9:19 am, променено общо 1 път.
Прилагам снимка на крана.
Как мога да го развия, така че да напълня системата без да го свалям, тъй като мястото е твърде тясно и трябва да се разглоби цялото табло и т.н.
Нямаше нужда. Разкарай го от там!
Досега да бях замесил и празнична погача.

Поне да беше са навел още малко, че можело и стрелка да видиш, освен ако не е от другата страна.

https://photos.app.goo.gl/NKN9zkwGtcpTEgwD9
Те ти кекла. Едно търсене при Гошо, щеше да ти обясни доста.
Ако го развия леко отгоре, ще мога ли да напълня системата или нищо няма да стане ?
Мисля че няма да мога да го сваля изцяло, твърде тясно е.

Тема "Проблем при пълнене на парна инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: