• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mjjmiro - специалист
Здр, в къщи смених чугунен радиатор с алуминиев. Стария чугунен радиатор се награвяше но не топли а сега новия алум. се нагрява само отгоре. Парното е отворена система като разширит. съд е най отгоре, помпата ми е на три степени а котела Дедитрих 36киловата като загрявам и 150л бойлер. Алум радиатор ми е последен и е на втория етаж, преди няколко дни не беше полкова студено и намалихме радиаторите на втория етаж които са чугун след което алуминиевия се нагря и отдоло и отгоре почти равномерно. На какво може да се дължи това? Помпата ми е вкл. на 1, а радиаторите са свързани кръстосано и не са много като бройка. Котела си нагрява добре и е нагласен на 60 градуса.
JAMESON - напреднал
Сигурен ли си че е обезвъздушен радиатора?
mjjmiro - специалист
да, даже беше със автоматичен обезвъздушител и си мислех дали в него не е проблема и сложиш друг. не може да е от въздух
ironlady - модератор
JAMESON има право,не е обезвъздушен хубаво радиатора.Това че имаш авт.обезв. не е достатъчно ако вече е натикан въздух вътре.Ако имаш радиаторен вентил с холендър на студената линия,го развий/холендъра/...ще почне да тече една шуплива вода и докато не тръгне да тече гореща вода от вентила не затваряй холендъра на вентила/това може и да са две три кофички за сладолед примерно че и повече/ .Има и още един вариант ама може да си развалиш А.О.Проблема се е получил поради факта че алуминиевите ребра са по трудни за обтичане отколкото чугуна и при пълненето остава въздух отдолу,но проблема е само в началото.После всичко се нормализира. :)
Palawnik - специалист
Ако радиатора има въздух ще топли някъде по средата или по диагонал. Щом топли САМО ОТГОРЕ според мен в него няма въздух.
Факта че когато е затворил останалите радиатори този се е затоплил равномерно по височина ми говори за недостиг на топла вода до него. Това че е последен също не е за пренебрегване.
Провери дали не си забравил някой кран затворен. Може без да искаш да си го запушил с нещо когато си го монтирал или може тръбата нещо да си прегънал. Може и в самия радиатор да има някаква „тапа”.
dobromir.marinov - специалист
Имах същият проблем с два от радиаторите в къщи единият беше свързан към кутията на етажа с тръба с ал.вложка 16мм., но на едната от тръбите бях сложил муфа която доста намаляше сечението .Смених тръбите с 20мм. и сега радиатора е най - топлия.На другия не съм му обърнал внимание още.
ironlady - модератор
Palawnik написа:
Ако радиатора има въздух ще топли някъде по средата или по диагонал. Щом топли САМО ОТГОРЕ според мен в него няма въздух.Факта че когато е затворил останалите радиатори този се е затоплил равномерно по височина ми говори за недостиг на топла вода до него. Това че е последен също не е за пренебрегване.
Провери дали не си забравил някой кран затворен. Може без да искаш да си го запушил с нещо когато си го монтирал или може тръбата нещо да си прегънал. Може и в самия радиатор да има някаква „тапа”.
Знам какво говоря, много често се получава при алуминките. :wink:
Стефан - майстор
ironlady написа:
и при пълненето остава въздух отдолу,но проблема е само в началото.После всичко се нормализира. :)
Не се обиждай, но такова животно нема :lol: Въздуха винаги е отгоре. За мен това е недостатъчна циркулация през радиатора, но не и на въздух.

Аз също знам какво говоря.
ironlady - модератор
Стефан написа:
ironlady написа:
и при пълненето остава въздух отдолу,но проблема е само в началото.После всичко се нормализира. :)
Не се обиждай, но такова животно нема :lol: Въздуха винаги е отгоре. За мен това е недостатъчна циркулация през радиатора, но не и на въздух.

Аз също знам какво говоря.
Не се обиждам в никакъв случай :wink: ,човешко е да се греши.Правилно ме поправи,че няма как да остане отдолу,по скоро имах в предвид че при алуминиевите ребра при пробата като се напълнят с вода се полувача едно шупване на водата и става на мехурчета и от там тези мехурчета правят тапа на самото ребро и флуида започва да цуркулира по най -лесния път.
Стефан - майстор
Отново грешно предположение. Имам въпрос - изучавали ли сте хидравлика и термодинамика като учебни предмети? И доколко сте се занимавали с повдигнатите проблеми практически?
  • 1
  • 2

Тема "проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: