Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Rey_T - помощник
Апартамента е панелка от 82-а. И това е единствената лампа свързана по подобен начин. Има още две лампи в коридора, но те са на отделен девиаторен ключ и са си както трябва.
Но като цяло идеята ми беше, защо при включване излизат едва 160V при завъртяна LED крушка и сетва слабо след 3 секунди, а при обикновена излизат 240V, но не светва.
moimoimoi - майстор
пон юли 06, 2020 10:01 pmRey_T написа:
замервам около 160 волта ток
проблема е че замерваш,че не правиш разлика между напрежение и ток,че даже и не знаеш какво означават тези величини,нито как се измерват,
сигурното е едно-твоите познания по електротехника клонят към нула,което в случая е опасно.

и все пак да ти обясня защо с лед лампата имаш 160 волта а при обикновена крушка 240 волта: едната има електроника вътре в нея а другата е почти само активен товар..........отделно измерваш на грешното място
krasi92 - майстор
Ток има а ламбата не светва. Или ти е дефектна ламбата или нема ток. В боилерно табло има и фаза и нула. Щом ти е падал бушона при опитите значи горното е факт. Намери от кои ти пада бушона и те това са фазата и нулата. През ключа прекъсваш само фазата и си ти. Ако нямаш фазомер с мултицета няма да разбереш кое е фазата. Опитно можеш да го установиш с бързо докосване. На коя жица те тресне тока тая е фазата. А дали освен форум направи сам има и форум оперираи се сам.
Rey_T - помощник
Айде нова порция злоба. Още не си изпил кафето, а вече налива злоба за закуска.
вт юли 07, 2020 6:50 ammoimoimoi написа:
проблема е че замерваш,че не правиш разлика между напрежение и ток,че даже и не знаеш какво означават тези величини,нито как се измерват,...
Верно ли? Как ме определи от разстояние? Боб ли хвърля или някакви цветни диоди? Фазомер имам, мултицет също. Мисля, че не е толкова сложно меренето с тях. Ако за теб това е цяла философия, да си жив и здрав.
вт юли 07, 2020 6:50 ammoimoimoi написа:
и все пак да ти обясня защо с лед лампата имаш 160 волта а при обикновена крушка 240 волта: едната има електроника вътре в нея а другата е почти само активен товар..........отделно измерваш на грешното място
Мале верно ли? Как не се сетих. Благодяря ти професоре! След като го прочетох и лампичката ми сама си светна.

То се е видяло, че тук явно експертно мнение няма да намеря, освен хора ръсещи само заучени фрази, за това последно ще ви покажа как го направих, така че всичко да е наред. И лампата да свети както трябва и ток да има към бойлера и контакта да работи. Не че ви дължа нещо, защото така или иначе с нищо не помогнахте, освен може би zz_stefanov с поне някакви насоки.
Изображение
По този начин се получава нещо друго, което ще ви оставя сами да се досетите (нали само професори сте се събрали), но не е болка за умиране, нито за падане на бушони.

Ай със здраве!
iliya_i - майстор
вт юли 07, 2020 9:01 pmRey_T написа:
То се е видяло, че тук явно експертно мнение няма да намеря, освен хора ръсещи само заучени фрази, за това последно ще ви покажа как го направих, така че всичко да е наред. И лампата да свети както трябва и ток да има към бойлера и контакта да работи. Не че ви дължа нещо, защото така или иначе с нищо не помогнахте, освен може би zz_stefanov с поне някакви насоки.
Изображение
По този начин се получава нещо друго, което ще ви оставя сами да се досетите (нали само професори сте се събрали), но не е болка за умиране, нито за падане на бушони.

Ай със здраве!
\
Ха сега професоре по токове и напрежения, вземи си провери драсканиците по схемата и си отговори на следните въпроси:
1) от къде шибаната ти лампа взема фаза?
2) от къде същата шибана лампа взема нула?
Лампата ще свети сигурно само ако на единия и край има фаза, а на другия нула. И е мноого желателно ключа да прекъсва фазата, а не нулата.
То явно всеки може да драска, ама една тъпа лампа не всеки може да светне!
moimoimoi - майстор
Ти просто не осъзнаваш каква простотия си направил
прекъсваш нулата на лампата,постигнал си включване и изключване на лампата но така е грешно и опасно,вярно работи но.....

пп: да спомена ли че така както е направено сега излиза че това бойлерно табло има две захранващи фази.......и това е опасно
Virtex - майстор
пон юли 06, 2020 10:40 pmRey_T написа:
Добре добре, все пак форума се казва "Направи сам", а не "Направи сам обаждане до правоспособен майстор, нали така. Все пак очаквах да има подобни отговори, но не толкова много за толкова кратко време. :)
Форума е Направи сам, но това не значи, че трябва да се подкрепят дейности, които може да доведат до тежки последствия.

Има многобройни такива теми, където автора е съветван да не прави нещо за негово добро. "Тока" не се вижда и може да има фатални последици много бързо за неразбиращи хора. Съответно лафа "дай да го направя сам, нищо, че не разбирам" за такива ситуации изобщо не е препоръчителен.

Жалко е само, че трябва да се пише такова нещо за пореден път - затова и темата ще стои :)
Rey_T - помощник
Само че никъде не съм казал, че грам не разбирам, това вие го казвате. Правя разлика между фаза и нула, знам как се замерва и мога да разчитам прости схеми, като за бойлерно табло примерно и да си направя някаква представа къде и какво върви.

А това, че не помагате единствено ме мотивира да продължа да го мисля сам. Ако това е редно за вас, то тогава браво! Подтиквате хората да се самонараняват, злорадствайки отстрани. Колко българско!

Няма смисъл да ми казвате колко е глупаво да се прекъсва нула, след като тая тъпа лампа не съм я слагал аз. Опитах се да навържа вече направена по този тъп начин инсталация. И да. В момента е с две захранващи фази и една обща нула, но работи. Друга нула НЯМА.
yanko78 - специалист
Ейййй то голямо писане се изписа. Има тъпи китайски ключове, които работят с фаза и нула и управляват дистанционно всекви крушки, ако ке и в комшийката да са.
sts - специалист
Rey като се "палите" толкова,че разбирате нещо от електротехника трябваше да знаете,
че в панелките елзахранването минава по пода и по вертикала към консуматорите.
Решението на Вашият проблем е в следната последователност:
1.Внимателно се демонтира бойлерното табло.
2.Открива се връзката на фазата от пода и фазата към лампата.
3.Изолира се фазата от пода.
4.Изолира се и нулата от пода.
5.Фазата към лампата се монтира на ключа.
6.Монтаж на бойлерното табло.
7.Правят се всички връзки само с фаза и нула за т.к. бойлер.

Тема "Свързване на осветление към бойлерно табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: