Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivan_v - специалист
Ако не е проблем чакането го поръчай от тук:
https://www.aliexpress.com/item/3298069 ... 16062%2332
И задължително си вземи по-мощен, поне 50W, а може и 100W.
MamaMy - майстор
И като вземе по-мощен с какво ще го захрани? Ще трябва и драйвер да вземе по-мощен. Това май се доближава до нов прожектор от реномирана марка с гаранция 2 години. Като давате съвети поне се обосновете!
mironcho - специалист
Ще го захрани с наличния драйвер, но поради това, че тока ще е доста под номиналния енергията превърната в топлина ще е значително по-малко и живота на ламбата ще се увеличи в пъти.
Доставчиците на свестни осветителни тела предлагат модели с програмируема сила на светене и според тестовете, достатъчно е да се слезе една степен под максимума за да стане ламбата практически вечна. Звучи като реклама ама личния ми опит с "направи си сам" LED светлинки сочи точно това - ако чипа не пари вероятноста да забравиш кога си го светнал за първи път е голяма.
MamaMy - майстор
Няма спор, че основната причина за изгарянето на ледовете е прегряване, но това не означава, че този драйвер ще успее да запали друг лед с различна мощност. Тока ще е по-малък, но дали напрежението ще е достатъчно?
Не са толкова прости нещата. Няма смисъл от подобни гимнастики когато за съвсем скромна сума може директно да си закупи нормално сметнато устройство с гарантиран дълъг живот.
Почина "направи сам" не винаги е удачен освен ако не си чешеш крастата :-D
ivan_v - специалист
ср фев 17, 2021 11:18 pmMamaMy написа:
... но това не означава, че този драйвер ще успее да запали друг лед с различна мощност...
По принцип това е вярно,но в случая не говорим за произволен лед чип, а за конкретен тип. Макар,че мощността е различна, най-важната прилика е налична. А именно 30W е изграден от 3 клона свързани в парале, като всеки клон е съставен от 10 последователно свързани кристала. Всеки чип отговарящ на последното условие ( произволен брой парелелни вериги всяка от 10 последоваелно свързани кристала, и съответно влизащ в обхвата по напрежение на драйвера) може да бъде ефективен заместител. В това число и посочения по-горе 100W чип ( 10 последователно, 10 паралел). Драйвера по никкаъв начин няма да бъде по-натоварен.
Дори прожектора ще консумира по-малко енергия ( защото тока на стабилизация ще настъпи при по-ниско напрежение заради повечето диоди), ще свети по-силно и ще се загрява по-малко.

А относно забележката :дали си струва ремонта на фона на покупка на нов...всеки си решава.
ESPACE - майстор
ср фев 17, 2021 6:36 pmfalcoh написа:
Някакъв съвет от къде мога да намеря такъв LED и да го сменя. Знам че не си заслужава, но го правя заради спорта :)
Това е най-евтиното, което открих https://blp-bg.com/bg/led-cob-chip/89-l ... n-30w.html
mikluho - специалист
Има и директно на 220 волта без драйвери.
https://www.aliexpress.com/item/3304204 ... web201603_

Две години светим на една трева с едни самоделки 50W/220V, една идея съм ги презапасил откъм охлаждане :)
Светят по 8 часа всеки ден, повече от 55 градуса не са вдигали.
Прикачен файл:
IMG_20200703_222711.jpg
IMG_20200703_222711.jpg (112.29 KиБ) Видяна 1488 пъти

Прикачен файл:
IMG_20200703_222723.jpg

Прикачен файл:
IMG_20190930_214601.jpg
kabel96 - специалист
ср фев 17, 2021 9:47 pmMamaMy написа:
И като вземе по-мощен с какво ще го захрани? Ще трябва и драйвер да вземе по-мощен. Това май се доближава до нов прожектор от реномирана марка с гаранция 2 години. Като давате съвети поне се обосновете!
Може ли линк към прожектор от реномирана марка.
kozl - майстор
чет фев 18, 2021 8:00 amkabel96 написа:
ср фев 17, 2021 9:47 pmMamaMy написа:
Може ли линк към прожектор от реномирана марка.
нед фев 14, 2021 9:12 amESPACE написа:
Колко им говоря да вземат да купят Ledvance прожектори(Osram), не им увират главите.
Аз обаче се напарих от тази марка с халогенни крушки за коли и с халогенни пури за прожектори.
Пурите купувах по 7лв. с гаранция 2 години. По некое време ми отказаха да ги сменят и ми върнаха парите. А тва че станах като катеричка, само аз мога да го отчета. А мое и пурите да не са били Осрами, а Осрани, ама се напатих. После купувах некви китайски пури за под левче и без гаранзия и коя устиска първите дни после изтрайва и месеци, че и години.
Но вече се цепя от халагенната епоха и стремеглаво улазям в LEDената.
Са тука мъчим, себе си и не само, с некви 20W Джи Тази. Първите поправки беха гаранционни, а за мене катеричката :-D И требеше да дозакупя един оборотен прожектор, който не е Джи Твак, че беа сменили стратегията с ония залепените, па я саках от винто-разглобяемите. Ей тъй, статистически, образователно да оценя, кое е по-трайно драйвер или LED :?
И домоментната ми статистика, която е взаимствана и с експерименти с ДжиТашаки крушки показва, че основната светогасяща причина 99% е по вина на кристалите на LEDът :-D
Дори един от прожекторите издържа на висулкопопадение от 7-мия етаж без да си загуби светодатството. Само промени посоката на ослепление, вероятно що си мисли, че висулките нема да го видат следващия път, а то се оказа, че монтажната шина се подгънала от удара :wink:
falcoh - специалист
Благодаря на всички които ми помогнаха. Вчера поръчах един 50W от aliexpress и един 30W от сайта който ми даде ESPACE.

Тема "Повреден LED прожектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: