Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
omirchev - специалист
нед фев 14, 2021 8:14 amkozl написа:
Даже новите прожектори, повечето са неразглобяеми и с тех нема подобни терзания.
Да, за съжаление. Тенденцията е такава. Обърнах миналата седмица магазините за да си намеря разглобяем. Все пак пълно с неразглобяеми и би било хубаво като едни достойни българи да разберем как все пак се разглобяват :) Техниката с нагряване и отлепване на джама не ме кефи :)
ESPACE - майстор
Няма да стане дори с нагряване, с полиуретаново лепило са залепени. Като автостъклата.
falcoh - специалист
Ето и снимка на LED-а.
Така като гледам няма нито черни точки нито тъмни петна / поне аз не виждам/, или ако има то всичките 3 редици по 10 диода са черни точки и изгорели. Но ако са изгорели всичките как ще свети като стробоскоб...
Пробвах и с подаване на напрежение, но имам само 12V - нищо не се получава, нищо не свети.

Прикачен файл

Led.JPG
kozl - майстор
С 12V няма да светне. На някои драйвери пише диапазон на изходното напрежение, но на този от снимката няма. По спомени към 60 V.
Може и да няма черни точки и да се е отлепил някой светодиоден елемент.
Аз до сега имам към десетина ремонта на прожектори и само на един повредата беше в драйвера.
Под светодиодния блок има паста, желателно е да сложиш пак след подмяна.
Ми верно, че новите LED прожектори и тегло нямат, но за сега имам два в употреба със над 6 месеца стаж и па са от тези Vi taшаци, ма беха по 7.5 лв за 20 W и с 2 г.гаранция :?
ESPACE - майстор
Не е 60V a 30-36V за този от снимката. За черни точки и подобни глупости при този тип LED не съм ти писал. Научи се да отсяваш плявата и полезното в мненията.
Antonii - майстор
При моя опит с такива прожектори при 100% от случаите проблема е бил в драйвера.
Самия драйвер от Китай струва 2 до 5лв и 50 до 60 дни чакане.
ESPACE - майстор
Явно различните серии имат различни проблеми. Имам наблюдение върху драйвери с горните параметри за LED пана за окачени тавани. Там при такива симптоми проблема в 95% от случаите е в драйвера. Ама лесно се ремонтират. А при този тип прожектори, точно обратното - почти винаги LED-а. Затова и му казвам как да го пробва. Но той щом няма нищо различно от 12V значи не е и любител по темата. А кристална топка нямам.
hidrazin - майстор
нед фев 14, 2021 9:12 amESPACE написа:
...да вземат да купят Ledvance прожектори(Osram), не им увират главите.
:2thumbs: :2thumbs: :2thumbs:

:partyman:
ZMeyGorianin - майстор
При моя опит с подобни ламБи се получи следното:
Първо отказа сензора за движение - разкарах го.
После спря въобще да свети - разкостих я.
Мерих, подавах външни напрежения - не става - и накрая я метнах в един кашон.
По някое време реших да ползвам поне тялото и да присадя нормална крушка.
Като последен шанс, след година престой, навързах чарковете и "О, ЧУДО" - взе, че светна.
Още си бачка. Пуска се поначало инцидентно за около час/ден.
falcoh - специалист
Пробвах днес със захранване 30V, от трите реда светодиоди светеше само единия / най-долния/, което ще рече по мнение на специалистите от форума че другите са мъртви. Някакъв съвет от къде мога да намеря такъв LED и да го сменя. Знам че не си заслужава, но го правя заради спорта :)

Прикачен файл

Led 1.JPG

Тема "Повреден LED прожектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: