• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 73
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
пон авг 07, 2023 10:02 ambota156 написа:
пон авг 07, 2023 9:14 amvalentino76bs написа:
Какъв е германския стандарт?
Тази къща не трябва ли да е по бг стандарт?
ЕЙ ПО ТЕЗИ.
https://www.din.de/en/getting-involved/ ... ittees/dke.
За ДИН все ще си чувАл. Българските кавали са преписвали от тях още преди камунизма.
Иначе проекта представен на енергото е с 8 бушона, аз имам 25+3 ДТЗ. Това е едно от хубавите и лошите неща които се правят в БГ :)
Оф, оф.....глупости на търкалета.
Няма как да се занимавам да чета немски сайтове....дай някаква точна конкретика кое точно ти е по немски стандарт?
Амперажите ли ...сеченията на кабелите ли ....изпълнението с 2км кабели ли ....кое точно ?
Понеже нито кабелите(които вероятно са ти турски или бг), нито нищо са ти произведени в Германия .....а за знанията и практиката да не говорим!
Имаш ли практическо наблюдение(не информация от разни таблици и формули) какво се случва с еди какъв си кабел с еди какъв си ток положен някъде си.....и работещ дълго време.....щот аз имам!
iliya_i - майстор
пон авг 07, 2023 3:21 pmBLUEPUPIL написа:
нед авг 06, 2023 10:37 pmiliya_i написа:
Защото не можеш да включиш радиатор 2.5 kW, в контакт с твоите измишльотини 2 kW с 10А бушон.
А за жена ти всички контакти на стената са равноправни. :wink:
Бате, спри се....
:)
Пуснахме линия 4мм2, от нея пусни контакт и включи, ако искаш и 4кW, тя жената от примера не иска.
нед авг 06, 2023 10:37 pmiliya_i написа:
Странни са ми тези твоите клонове от по 2 kW. От къде ги измисли?
Целта е повече от ясна, ел. защита на жената.
:axe:

По твоята логика да включи миксера на линията с 25А(крива-С; 10кА) авт. предпазител и да стиска палци. Пазете ги тия жени с 10-16А(крива-В; 6кА).
:wink:
Защо месиш 25А бушони? Всеки контакт е до 16 А и се защитава с 16А предпазител.
Тези 10А контакти никъде освен в твоето въображение ги няма.

А ето ти пример за 2500 В миксер: https://allmag.bg/product/kuhnenski-rob ... oks/363/bg

Като наруши после (горката) жена новия закон за защита от домашно насилие, да знаеш защо е. :-D
bota156 - специалист
пон авг 07, 2023 6:53 pmvalentino76bs написа:
пон авг 07, 2023 9:14 amvalentino76bs написа:
Какъв е германския стандарт?
Тази къща не трябва ли да е по бг стандарт?
ЕЙ ПО ТЕЗИ.
За ДИН все ще си чувАл. Българските кавали са преписвали от тях още преди камунизма.
Иначе проекта представен на енергото е с 8 бушона, аз имам 25+3 ДТЗ. Това е едно от хубавите и лошите неща които се правят в БГ :)
Няма как да се занимавам да чета немски сайтове....дай някаква точна конкретика кое точно ти е по немски стандарт?
Амперажите ли ...сеченията на кабелите ли ....изпълнението с 2км кабели ли ....кое точно ?
Понеже нито кабелите(които вероятно са ти турски или бг), нито нищо са ти произведени в Германия .....а за знанията и практиката да не говорим!
Имаш ли практическо наблюдение(не информация от разни таблици и формули) какво се случва с еди какъв си кабел с еди какъв си ток положен някъде си.....и работещ дълго време.....щот аз имам!
Мерцедес еС класа се доверява на БЪЛГАРСКИ КАБЕЛИ и българска МЕД ....
БМВ-тата половината модели ги правят ИЗЦЯЛО В ТУРЦИЯ ...
някакви държавни предразсъдъци ли имаш?
ДИН е МЕЖДУНАРОДЕН СТАНДАРТ разработен и развиващ се от ГЕРМАНИЯ и германци.
И четенето е ЕДИНСТВЕНИЯ начин да се научиш. И двамата му родители бяха учители 40+ години, и дядо ми също и никога не са срещали и виждали НАУЧЕНО ДЕТЕ. Като не ти се чете ще продължаваш да си НЕГРАМОТЕН, и НЕУК ще си умреш, най-вероятно от глупост
BLUEPUPIL - майстор
нед авг 06, 2023 9:44 amiliya_i написа:
Ако след 2 години жената си хареса по-мощна печка, примерно 4 кВ, нова инсталация ли ще правите?
нед авг 06, 2023 10:45 pmiliya_i написа:
Притеснява ме това, че смята спрямо сегашната си печка без да залага никакъв аванс за в бъдеще.
Ти смяташ ли като него, че живота на печката е по-голям от този на електрическата инсталация.
След 2 години ще пише нова тема "От къде да си купя маломощна печка, щото като учих другите как да си правят инсталациите, мислех за глупости, дето май не ми бяха работа"
iliya_i допуска генерална грешка и обърква „читателите“.
:axe:
Целта на темата не е да създава неясноти :shock: , а точно обратното да даде ясни и точни практически насоки.
Затова се налага да повторя отново, даденият пример е илюстративен и е нужен за примерните изчисления, той категорично не се занимава с проблема за възможността веригата да издържа на нови и по-големи товари включени в настоящето и бъдещето.
Ставаше въпрос за 5kW, за които определихме 4мм2 кабел. Ако желаете да ги качите на 6,7,8,9 ,10kW, ползвате дадената „методика“ и увеличавате сечението на кабела/кабелите на 6мм2 и/или 10мм2. Възможно е да пуснете също и отделни линии 2х4мм2 и/или 2х6мм2.
пон авг 07, 2023 4:52 pmivanovbg написа:
Я си карайте по стария метод от Тошово време - киловат квадрат.
И той работи, особено в контекста на очаквано по-голямо натоварване. Добре е с цел безопасност (защита на хората) предпазителите да са една идея по-малки от капацитета на преоразмерените кабели. В последствие при възникнала нужда ги ъпгрейдвате.
:cool:
valentino76bs - майстор
вт авг 08, 2023 11:46 ambota156 написа:
пон авг 07, 2023 6:53 pmvalentino76bs написа:

ЕЙ ПО ТЕЗИ.
Мерцедес еС класа се доверява на БЪЛГАРСКИ КАБЕЛИ и българска МЕД ....
БМВ-тата половината модели ги правят ИЗЦЯЛО В ТУРЦИЯ ...
някакви държавни предразсъдъци ли имаш?
ДИН е МЕЖДУНАРОДЕН СТАНДАРТ разработен и развиващ се от ГЕРМАНИЯ и германци.
И четенето е ЕДИНСТВЕНИЯ начин да се научиш. И двамата му родители бяха учители 40+ години, и дядо ми също и никога не са срещали и виждали НАУЧЕНО ДЕТЕ. Като не ти се чете ще продължаваш да си НЕГРАМОТЕН, и НЕУК ще си умреш, най-вероятно от глупост
Говориш ми празни работи...прост въпрос ти зададох а ти се правиш на дървен философ.
През целия си живот си направил вероятно само собствената си инсталация(и то не сам) с 2 км кабели,като си се учил само от форуми в които всеки е свободен да пише това което му се иска....какво повече да приказвам има ли смисъл?
valentino76bs - майстор
вт авг 08, 2023 3:39 pmBLUEPUPIL написа:

пон авг 07, 2023 4:52 pmivanovbg написа:
Я си карайте по стария метод от Тошово време - киловат квадрат.
И той работи, особено в контекста на очаквано по-голямо натоварване. Добре е с цел безопасност (защита на хората) предпазителите да са една идея по-малки от капацитета на преоразмерените кабели. В последствие при възникнала нужда ги ъпгрейдвате.
Добре е да споменете и при какво напрежение.... :)
mironcho - специалист
... Добре е с цел безопасност (защита на хората) предпазителите да са една идея по-малки от капацитета на преоразмерените кабели. В последствие при възникнала нужда ги ъпгрейдвате.
Не е добре, задължително е !
За ъпгрейда - това е като да сложиш пирон във винтов предпазител, не го ли минахме този период ??? :?
Айде още един тръгнал краставици на краставичарите да продава, освен ако... целта е да надприказваш (пишеш в случая) останалите само заради дразненето и удоволствието да го постигнеш.
mika - специалист
Добре е с цел безопасност (защита на хората) предпазителите да са една идея по-малки от капацитета на преоразмерените кабели. В последствие при възникнала нужда ги ъпгрейдвате.
Защо кабелите трябва да са преоразмерени? Какво точно значи "една идея по-малки"? Каква възникнала нужда от ъпгрейд?
Здрав автоматичен прекъсвач няма да изключи при ток до 1,13 от номинала, а при ток до 1,45 от номинала трябва да изключи в рамките на два часа. Това значи, че АП 16А спокойно може да пропуска ток 23А над час. Та тази "една идея по-малки" не знам как да я нарека.
Ето едно полезно ръководство:
https://download.schneider-electric.com ... apter-g-bg
valentino76bs - майстор
вт авг 08, 2023 8:02 pmmika написа:
Добре е с цел безопасност (защита на хората) предпазителите да са една идея по-малки от капацитета на преоразмерените кабели. В последствие при възникнала нужда ги ъпгрейдвате.
Защо кабелите трябва да са преоразмерени? Какво точно значи "една идея по-малки"? Каква възникнала нужда от ъпгрейд?
Здрав автоматичен прекъсвач няма да изключи при ток до 1,13 от номинала, а при ток до 1,45 от номинала трябва да изключи в рамките на два часа. Това значи, че АП 16А спокойно може да пропуска ток 23А над час. Та тази "една идея по-малки" не знам как да я нарека.
Ето едно полезно ръководство:
https://download.schneider-electric.com ... apter-g-bg
Спомням си колегата от Сливен беше тествал нещо
viewtopic.php?t=50712
пон май 11, 2015 5:20 pmmoimoimoi написа:
Kvazo написа:
ПР. Авт. предпазител с крива С 5 - 10 In -> какво ще стане ако имаме 4In или 12In ?

и при двата случая ще изключи
при 4In по бавно
при12In моментално

предпазител 20 ампера с товар 21 ампера изключи след около минута
hidrazin - майстор
пон авг 07, 2023 8:15 ambota156 написа:
Твърдя че системата ми е направена по германски стандарт + МОИ презастраховки с клеми ВАГО, звездовидна структура. Сега ще си правя пак САМ соларна инсталация 10кв. Ходих на 10-на фирми да проучвам - за НИЩО НЕ СТАВАТ, само лъжат и мажат абсолютни НЕКАДЪРНИЦИ ...
Не искам да се занимавам ама вземам само 50лв на час за ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАН ТРУД. А тез некадърници искат по 200-300лв на час. Е как да им ги дам, че и да ми окепазят къщата ....
ДеЦка му работа...
Първо - стандартът DIN за който споменаваш НЕ ДОПУСКА инсталация да се изгражда от некомпетентни/самоуки/некадърни/без документ за правоспособност субекти...
Второ -няма кой/фирма да иска по 200-300 лева на човекочас. Излиза че за че за 8 часа по средно 250 кинта (по твои данни) за електричар са ти искали ... 2000 кинта на ден. :lol: :lol: :lol:
Трето -
пон авг 07, 2023 8:15 ambota156 написа:
Не искам да се занимавам ама вземам само 50лв на час за ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАН ТРУД.
По груби сметки - 50х8х20=8000 кинта заплата...
Нещо си се обАркал. И 10 кинта на час са ти много.
Реално 10х8х20=1600 лева. Чиста заплата - към 1000 лева. И тя ти е много ама от мен да мине... :-D
:partyman:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 73

Тема "Как да си направя ел. инсталацията?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: