• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
engineer - специалист
пон сеп 04, 2023 1:57 pmPansim1 написа:
А колко е лесно да поставиш нагревател с мощност 1квт /може и 1.5квт/ и

Колега Pansim1
при мен ситуацията беше такава:
1. Имам един бойлер 3kW
2. Имам едни напрежения, едни жици и еди тръби
3. Председателя на Семейния съвет казва: Понеделник се нанасяме, искам топла вода и ще пека на фурната
4. Ама днес е Събота
5. Председателят: Няма "ама . . ."
и така рабори досега.
ivanovbg - майстор
пон сеп 04, 2023 3:29 pmengineer написа:
пон сеп 04, 2023 2:58 pmivanovbg написа:

Как се сваля кпд-то като всичката енергия отива в топлина? Примерно 5 панела по 300вата 10а, 30в. са вързани директно към 3 кватов нагревател на пълна мощност би трябвало да отдадат 1,5квата.
пон сеп 04, 2023 1:57 pmPansim1 написа:

А колко е лесно да поставиш нагревател с мощност 1квт /може и 1.5квт/ и да забравиш всякакви приключения, както и да използваш максимално възможната мощност на панелите за производство на ел. енергия
Аз така постъпих и съм доволен.
лесно друг път. Смяната на нагревател е б@си инженерната задача. Дето има ток и вода на едно място винаги е приключение.
само да напомня, че при чисто активно мощността зависи от квадрата на напрежението. Това е така, щото при половин напрежение и тока пада на половина.
Мощността = Ток по Напрежение.
при мен панелите са по 33V, свързани по 3 на синджир.
на половината напрежение мощността е на 1/4. MPPT-то изисква между 70 и 160V. Ща не ща трябва да се съобразя с тази особеност. Броят на панелите ми е кратен на 3. Толква успях да побера на всичкия покрив. Сметките ми бяха малко в обратна посока. преди 3 години книга написах пак в този форум как взех разрешително за строеж без да се закачам за енергото.
Пак повтарям, не настоявам че тази концепция е правилна. Естествено има и доста особености: Не разчитай че терморегулатора ще живее дълго на DC, дори и на половината ток. Трябва си контактор от по-големите.
Имам безконтактен контактир 200в DC40a който ще се управлява от терморегулатора. Принципно панелите дето съм предвидил ще топлят буферния съд 200литра пък от него бойлера. Към буфера е свързан също пелетна камина и слънчев колектор. Та всичко да подпомага подовото и бойлера , ама дали ще се получи до края на месеца ще си покаже. Панелите за тока не съм ги монтирал още.
Pansim1 - специалист
пон сеп 04, 2023 3:47 pmengineer написа:

Колега Pansim1
при мен ситуацията беше такава:
1. Имам един бойлер 3kW
2. Имам едни напрежения, едни жици и еди тръби
3. Председателя на Семейния съвет казва: Понеделник се нанасяме, искам топла вода и ще пека на фурната
4. Ама днес е Събота
5. Председателят: Няма "ама . . ."
и така рабори досега.
Аз само предлагам правилното решение. :)
Отношенията с "председателя" са си ваши...лични :wink:
engineer - специалист
пон сеп 04, 2023 5:21 pmPansim1 написа:

Аз само предлагам правилното решение. :)
Колеги, отклонихме се от първичния въпрос.
Въпросът сам по себе си генерира не особено правилно решение.
Естествено, всичко може (с известни уговорки). Бедата е, че ако не си магьосник по-добре си извикай фирма. Ама за изтрещели ситуации пак рискуваш да те напердашат.
То за това май Форума са го кръстили "Направисам.БГ"
И при всеки откачен успех Любимата (Председалеля) щедро ме възнаграждава кулинарно и еротично. Ама много еротично. Т. е. не се моткайте във форума ами хващайте инструментите.
Детето - специалист
пон сеп 04, 2023 11:57 amengineer написа:
Изображение
Може,......
Картинката не се отваря, но така както го описваш няма да стане при мен.
brum - майстор
Има как да стане, ама няма много ползва от тази работа. Трябва на бойлера нагревателят да е с високо съпротивление и да е съобразен с панелите. И тая система да топли бойлера само ако панелите отделят достатъчно енергия, че да не им падне напрежението под Vmp като се натоварят.

Ефективност няма да вдигнеш много. Отделно вкарваш сложна и рискова система за поддържане. Помисли какво ще стане ако "контактора" дето е преди нагревателят даде на късо. Никоя от заводските защитите в бойлера няма да сработи при прав ток, защото са правени за променлив.

И мойте 2 стотинки по въпроса - прави си ток на 220 волта и с него си грей бойлера. От онези 5-10-15 процента дето ще намалиш като загуби на ел. енергията за подгряване на водата ще загубиш половината като топлинни загуби после (подгряване на буфера който да топли бойлера => допълнителен буфер => допълнителни загуби).
  • 1
  • 2

Тема "Един панел за два инвертора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: