• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Детето - специалист
Интересно ми е дали е възможно към един стринг да вържа два инвертора. Като инверторите са различни като марка.
hidrazin - майстор
То всичко може но "идеята" хич не е добра.
Двата MPPT контролера ще се сбият за контрола на работната точка.
:partyman:
brum - майстор
Към стрингове се връзват контролери, не инвертори. И в частни случай може.

И примерен частен случай - контролер на фиксирана мощност дето праща едни 30% от енергията към бойлер при пълно слънце + MPPT контролер дето се бори да използва останалата енергия. Един познат реализира такова, но с какви компоненти е правено - идея си нямам.
Детето - специалист
чет авг 17, 2023 3:11 pmhidrazin написа:
То всичко може но "идеята" хич не е добра.
Двата MPPT контролера ще се сбият за контрола на работната точка.
:partyman:
И аз това се чудех, дали двата няма да се разберат и да си поделят това което искат. Но явно няма да стане :partyman:
engineer - специалист
Изображение
Може, как да не може. При мен е горе-долу така. Обаче имам отделно MPPT заряден контролер. Двата инвертора са различни, от различен производител. Единия е 5KW, другия е 6kW. И двата имат МРРТ зарядни контролери, но не се ползват, понеже тоя отделния е с по-голяма мощност (и е по-евтин). Ако ще се ползват МРРТ на инверторите за заряд панелите трябва да се свържат само към едниния, иначе двата МРРТ ще се сбият.
Другото важно е, че двете ~220V НЕ СЕ ЗАПАРАЛЕЛВАТ!!!. Всеки инвертор работи с неговите си 50 Hz. При мен е ОК, щото къщата е на 2 етажа с две етажни табла.
Готиното е, че при евентуален дефект на кое да е от трите само с 2-3 инструмента може да се закърпи ситуацията до отстраняване на дефекта.
Като нетипична концепция съм закачил бойлера директно към соларното напрежение. Така се избягват загубите при превръщане на слънчевото напрежение в Акумулаторно напрежение и след това инвертиране на ~220V. Естествено бойлера работи с четвъртината от мощността, но пък загрява от сутрин до мрак.
Има още предпазители, контактори, АВР-и които ги няма на картинката.
Pansim1 - специалист
пон сеп 04, 2023 11:57 amengineer написа:
Като нетипична концепция съм закачил бойлера директно към соларното напрежение. Така се избягват загубите при превръщане на слънчевото напрежение в Акумулаторно напрежение и след това инвертиране на ~220V.
А помисли ли колко сваляш КПД на слънчевите панели с директно свързване?
Според мен нищо не печелиш, даже обратното.
engineer - специалист
пон сеп 04, 2023 1:05 pmPansim1 написа:

Опитно установих, че всичко си е ОК. Панелите са с обща мощност 4.5kW, при моята концепция пределната мощност на бойлера е 700 W (3kW по етикет). Като цъкна бойлреа МРРТ-то урегулира нещата за части от секундата. Не твърдя, че концепцията е правилна!
Да добавя, че 3kW са повече от половината на един инвертор. Ако се включи и фурна 2.4kW на инвертора ще му стане тъжно. Така си ползвам всичките инверторни киловати.
Не че е по темата, но като няма слънце паля котела дори посред лято. Имам планини от плевели. Бойлера е с 2 серпентини. От година не е включван към ~220. Обмислям да туря външен котел с по-голям обем само за плевели, щото образуват много пепел. Но това ще е друга забавна тема в Раздел Отопление. Как да запаралелим два котела?
Последна промяна от engineer на вт сеп 05, 2023 12:01 am, променено общо 1 път.
Pansim1 - специалист
пон сеп 04, 2023 1:21 pmengineer написа:
Да добавя, че 3kW са повече от половината на един инвертор. Ако се включи и фурна 2.4kW на инвертора ще му стане тъжно. Така си ползвам всичките инверторни киловати
А колко е лесно да поставиш нагревател с мощност 1квт /може и 1.5квт/ и да забравиш всякакви приключения, както и да използваш максимално възможната мощност на панелите за производство на ел. енергия
Аз така постъпих и съм доволен.
ivanovbg - майстор
пон сеп 04, 2023 1:05 pmPansim1 написа:
пон сеп 04, 2023 11:57 amengineer написа:
Като нетипична концепция съм закачил бойлера директно към соларното напрежение. Така се избягват загубите при превръщане на слънчевото напрежение в Акумулаторно напрежение и след това инвертиране на ~220V.
Как се сваля кпд-то като всичката енергия отива в топлина? Примерно 5 панела по 300вата 10а, 30в. са вързани директно към 3 кватов нагревател на пълна мощност би трябвало да отдадат 1,5квата.
engineer - специалист
пон сеп 04, 2023 2:58 pmivanovbg написа:

Как се сваля кпд-то като всичката енергия отива в топлина? Примерно 5 панела по 300вата 10а, 30в. са вързани директно към 3 кватов нагревател на пълна мощност би трябвало да отдадат 1,5квата.
пон сеп 04, 2023 1:57 pmPansim1 написа:

А колко е лесно да поставиш нагревател с мощност 1квт /може и 1.5квт/ и да забравиш всякакви приключения, както и да използваш максимално възможната мощност на панелите за производство на ел. енергия
Аз така постъпих и съм доволен.
лесно друг път. Смяната на нагревател е б@си инженерната задача. Дето има ток и вода на едно място винаги е приключение.
само да напомня, че при чисто активно мощността зависи от квадрата на напрежението. Това е така, щото при половин напрежение и тока пада на половина.
Мощността = Ток по Напрежение.
при мен панелите са по 33V, свързани по 3 на синджир.
на половината напрежение мощността е на 1/4. MPPT-то изисква между 70 и 160V. Ща не ща трябва да се съобразя с тази особеност. Броят на панелите ми е кратен на 3. Толква успях да побера на всичкия покрив. Сметките ми бяха малко в обратна посока. преди 3 години книга написах пак в този форум как взех разрешително за строеж без да се закачам за енергото.
Пак повтарям, не настоявам че тази концепция е правилна. Естествено има и доста особености: Не разчитай че терморегулатора ще живее дълго на DC, дори и на половината ток. Трябва си контактор от по-големите.
  • 1
  • 2

Тема "Един панел за два инвертора" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: