• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
чет юли 25, 2024 9:10 pmhidrazin написа:
чет юли 25, 2024 8:44 pmrhin33 написа:
https://www.vitolighting.com/bg/кръгъл/ ... 35554.html
Това е модела на луните. Абсолютно същите са всичките 8 броя. Извадиха ги директно от склад при покупката така че шанса да са били разменени със същия модел но топла светлина е супер малък.
Определено не са същите всичките 8 броя. Или в магазина са ги омешали, или от "производителя" VITO , което въобще ням да да ме учуди.
Много магазини дори отказват да предлагат VITO. При каквито и да е условия. Сещай се защо...
Ей ти го "братчето" на твоите дето свети топло бяло:
LENA-RG Φ160x40mm 12W 1128Lm 3000K (WARM WHITE) 2023430 VITO
Проблемът че едните светят натурално бяло а другите топло бяло е не 100, ами 101% в тъпите лунички.
:partyman:
Ако е от луните скоро ще се разбере. Ще постна щом се направи експеримента с размяната за на които му е интересен казуса.
Ако е това ще е съвпадение съпоставимо с печалба на шестица от тотото - хем да са ми продали 4 луни от грешната серия но правилната кутия, хем ще сме ги монтирали без да искаме през едно :supz:

За смяна на поляритета - имаш предвид да е закачено наопъки драйвъра към захранващия? Няма допълнителни транформатори по мрежата освен лед драйверите по самите луни

Ето една снимка за да придобиете представа: https://ibb.co/Pz9V7F0
hidrazin - майстор
чет юли 25, 2024 11:27 pmrhin33 написа:
ще сме ги монтирали без да искаме през едно
Кои сте тези дето са монтирали луните? Демек кой ги е монтирал?
чет юли 25, 2024 11:27 pmrhin33 написа:
Ако е от луните скоро ще се разбере. Ще постна щом се направи експеримента с размяната за на които му е интересен казуса.
Казуса от сега е с ясен резултат. Различния спектър Е ОТ ЛУНИТЕ. Колко още трябва да обяснявам?
И 100 различни и съвместими драйвера да смените е все тая.
Едните ще светят все натурално бяло а другите топло бяло и то независимо кой от 100-те драйвера използвате. (може и до 1000 и нагоре да ги докарате и все тая)
Това не ти е крушка с нажежаема жичка на която колкото повече напрежение подаваш, толкова по-бяло да свети.
Светодиодите се произвеждат с точно определен спектър и той не се променя от драйвера. Можеш да променяш само яркостта.
Има осветителни тела с променлив спектър, включително от тъпите "луни".
В тялото на такива има две вериги със светодиоди - едните светят студено бяло, другите - топло бяло.
С комбинация от двете вериги светодиоди може да се променя и спектъра на светлината.
При твоите тела такъв филм НЯМА. Толкоз.
Па ти ако сакаш си сменяй драйвери колкото искаш и се забавлявай... И нас също. :)
kozl - майстор
чет юли 25, 2024 8:44 pmrhin33 написа:
За кръговете - тези два кръга, които описвам нямат нищо общо с това помещение.
........
Ще дойдат да погледнат какво се случва, че това си е по специфично. Не се наемам да правя експерименти. Като седнем с електричаря да гледаме ще обърнем и две от луните да видим защо светят топло
Може да направиш проверка дали ще свети LED плафона за вграждане при изключен ключ, като изключиш всичко по тези два кръга без да изключваш предпазителите за тези кръгове.

И моето мнение съвпада с предишните, че причините за различното светене произтичат от осветителните тела.
Скоро имаше пост за различно светещи осветителни тела, но те се оказаха с функция за превключване, която се задейства от импулс on/off.
Но според мен това, което си постнал няма такива функции и грешката е производствена като са разменени светодиодните ленти в плафона с такива за 3000К в надписано тяло за 4000К.
kozl - майстор
чет юли 25, 2024 9:50 pmhidrazin написа:
чет юли 25, 2024 7:54 amkozl написа:
LED луните да не са за DC захранване?
Щото има начин при обръщане на поляритетета да светят различно.
Дай бе да го е...а, дай да видя такава луна дето си сменя спектъра от натурално бяла на топа светлина при смяна на поляритета... :?
Може и да се случи, но скоро няма да е.
Обаче големият ми син си поръчва осветителни тела от китайците. Как точно е поръчвал не знам. По негови обяснения по снимка и за 4000К.
Това което пристигна има такива само на 4000К има и такива с функция за превключване, което не му допада.
За сега ги ползва така докато ми се открие възможност да ги преправя.
Как ще стане това :? Предполагам с подмяна на захранването, с такова без ф-ции за превключване със същите параметри за напрежение и ток. И с подмененото захранване без функции за превключване ще се захранят само 4000К светодиоди.
При тези захранвания с ф-я за превключване от захранването към светодиодите има повече от два проводника, поради което и аз приемам, че има вградени светодиодни вериги за различно К и захранването ги превключва. А то има осветители при които лентите с различно К не са една до друга и отчетливо личи как зонално се превключват.
И аз имам такива "функционални плафони", но купени от тукашен магазин и превключването им става само с дистанционно. Но имам и плафон, който се превключва и от дистанционно и от импулс on/off от ключа та "миш маш". Но все пак този де превключва и от ключа,
при първо пускане след престой тръгва с това, което по заводска настройка.

След такова разнообразие що па да няма начин китайците да не произведат и такова с обръщане на поляритета :?
Щом аз мога, значи те са го направили :-D

Според мен зависи от търсенето. Ако такова не се търси, няма стимул за производство.
Освен това за такова решение, примерно ще е необходимо инсталацията да е с изведена нули в конзолните кутии за ключовете и осветителите и ключове свързани с диодна схема.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с луни осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: