• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Привет
Вчера ми се довърши инсталацията на холни лунички и ок - бачка, но 2 неща ми направиха впечатление и ме притесняват.
Линията на луните е дълъг кабел от ключа по протежението на окачения таван. Всяка луна е към същия захранващ кабел. Модела на луните е един и същ и всички са с неутрална светлина. Изненадата обаче беше, че като се включат - светят в неутрално през едно, а другите са топла светлина. Не виждам индикация да е проблем с захранването от кабела, но е супер странно. Някой да се сеща на какво може да се дължи?
Вторият проблем е, че на тъмно, току що установих, едната луна не е напълно изгасена. Седи все едно и се подава съвсем леко напрежение и е точно така. Има утечка. Спрях бушоните и ги пробвах един по един. Това с напрежението в тази луна се получава, ако един от 2ва бушона или и двата, конкретни бушона са включени. Сега ги изключих, с което и захранване към пералния, малък проточен бойлер и част от контактите в кухнята паднаха. Нямам на идея как това ще се оправя - тези бушони обслужват, друга част на апартамента, което ме кара да мисля, че проблема е в разпределителната кутия и може би нещо не добре изолирано има контакт с конструкцията на окачения таван. То добре че избива в луната, че да разбера, че нещо не е ок.
До разпределителната кутия няма свободен достъп - има ли начин да потвърдя теорията си без да разбивам? Уред да проследи от къде идва напрежението през гипсокартона?
MamaMy - майстор
Ще ти е най-евтино да викнеш електротехник. Желателно разбиращ такъв.
mika - специалист
Според мен, проблема на луничката която не загасва е в самата крушка. Най-лесно е да се разменят местата и да се види какъв е резултата. Същото се отнася и за цветовете.
hidrazin - майстор
ср юли 24, 2024 10:32 pmrhin33 написа:
Модела на луните е един и същ и всички са с неутрална светлина. Изненадата обаче беше, че като се включат - светят в неутрално през едно, а другите са топла светлина. Не виждам индикация да е проблем с захранването от кабела, но е супер странно. Някой да се сеща на какво може да се дължи?
Нещо си се обАркал - няма как луна произведена да излъчва само неутрално бяла светлина да светне с топло бяла светлина.
Два варианта:
1.Луните са с два спектъра - неутрално бяло и топло бяло.
2.Купил си боклуци които не отговарят на заявените параметри.
За повече насоки - ТОЧНИЯ МОДЕЛ на тъпите луни. Нещо с което трябваше да започнеш.....
Вторият проблем е, че на тъмно, току що установих, едната луна не е напълно изгасена.
Проблема е класика в жанра и има много писано за това из форума.
Потърси и прочети - форума има и търсачка!
Ако не - извикай си читав еладжия и ще ти го отстрани.
:partyman:
kozl - майстор
Вторият проблем е, че на тъмно, току що установих, едната луна не е напълно изгасена. Седи все едно и се подава съвсем леко напрежение и е точно така. Има утечка. Спрях бушоните и ги пробвах един по един. Това с напрежението в тази луна се получава, ако един от 2ва бушона или и двата, конкретни бушона са включени. Сега ги изключих, с което и захранване към пералния, малък проточен бойлер и част от контактите в кухнята паднаха. Нямам на идея как това ще се оправя - тези бушони обслужват, друга част на апартамента, което ме кара да мисля, че проблема е в разпределителната кутия и може би нещо не добре изолирано има контакт с конструкцията на окачения таван. То добре че избива в луната, че да разбера, че нещо не е ок.
До разпределителната кутия няма свободен достъп - има ли начин да потвърдя теорията си без да разбивам? Уред да проследи от къде идва напрежението през гипсокартона?
От обясненията, аз поне не разбрах за кои кръгове са тези предпазители :? Дали единият от два та не е за осветлението, за който кръг са свързани и LED осветителите
Първо трябва да се почне с проверки без търсене и ровичкане в РК, които пловерки явно не са по силите на автора.
Примерно ключа за осветлението фаза или нула прекъсва :?
И т.н.

LED луните да не са за DC захранване?
Щото има начин при обръщане на поляритетета да светят различно.
https://www.vitolighting.com/bg/кръгъл/ ... 35554.html
Това е модела на луните. Абсолютно същите са всичките 8 броя. Извадиха ги директно от склад при покупката така че шанса да са били разменени със същия модел но топла светлина е супер малък.

За кръговете - тези два кръга, които описвам нямат нищо общо с това помещение. Възможно е да достига техен кабел до разпределителната кутия, но със сигурност не се използват за каквото и да е захранване вътре в помещението. Кофтито е че не знам как са завързани връзките там (хвърлих едно око преди да се затвори тавана кое къде отива, но до там. Звъннах на момчето дето се занимаваше със свързването от кутията и уж ми гарантира, че нямало как нещо да не е изолирано добре. Предположи 2 варианта: кабел от стара мрежа да не е прекънат и изолиран( апартамента е с подменена инсталация, но на няколко места все още се ползва стара мрежа), което няма да обясни защо два от бушоните на новите кръгове правят проблем. 2рия, че евентуално допусна кабела за заземяването да прави проблем по незнайно какъв начин, тъй като жилището е панелка и няма заземяване.

Ще дойдат да погледнат какво се случва, че това си е по специфично. Не се наемам да правя експерименти. Като седнем с електричаря да гледаме ще обърнем и две от луните да видим защо светят топло
hidrazin - майстор
чет юли 25, 2024 8:44 pmrhin33 написа:
https://www.vitolighting.com/bg/кръгъл/ ... 35554.html
Това е модела на луните. Абсолютно същите са всичките 8 броя. Извадиха ги директно от склад при покупката така че шанса да са били разменени със същия модел но топла светлина е супер малък.
Определено не са същите всичките 8 броя. Или в магазина са ги омешали, или от "производителя" VITO , което въобще ням да да ме учуди.
Много магазини дори отказват да предлагат VITO. При каквито и да е условия. Сещай се защо...
Ей ти го "братчето" на твоите дето свети топло бяло:
LENA-RG Φ160x40mm 12W 1128Lm 3000K (WARM WHITE) 2023430 VITO
Проблемът че едните светят натурално бяло а другите топло бяло е не 100, ами 101% в тъпите лунички.
mika - специалист
Щом луните са с драйвери, размяна на драйверите ще покаже дали проблема с негасненето е в един от тях.
MamaMy - майстор
Проблемите са свързани само с ниска компетентност и са многократно коментирани. Който иска да се образова трябва да чете. Ние не сме училище. Тайни няма така, че не е уместно да ни приписват някакви конспиративни теории за тайни на занаята. Тайните са в образованието или по-точно липсата му. Иначе дори и 1000 пъти да го повторим, като няма кой да го прочете, резултата ще е този. Пореден въпрос във форума.
hidrazin - майстор
чет юли 25, 2024 7:54 amkozl написа:
LED луните да не са за DC захранване?
Щото има начин при обръщане на поляритетета да светят различно.
Дай бе да го е...а, дай да видя такава луна дето си сменя спектъра от натурално бяла на топа светлина при смяна на поляритета... :?
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с луни осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: