• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
чет окт 24, 2024 2:59 pmbarthezZ написа:
чет окт 24, 2024 11:38 amkozl написа:
чет окт 24, 2024 8:51 ambarthezZ написа:
Ползвам безконтактен фазомер: https://www.emag.bg/fazomer-uni-t-ut12d ... DT2FHNMBM/
Това става само за забавление. Аз имам няколко такива и не ги ползвам.
Използвай класически проверител с глим лампа:

Изображение

С глим лампа не свети.
Употреба на неправилни инструменти и неправилна употреба на цитати създават грешни изводи #-o

Контакта където е включен разклонителя, занулен/заземен ли е?
Разклонителя проверен ли е за зануляване/заземяване?
Смарт контакта проверен ли е за зануляване/заземяване?

Първо с проверител с глим лампа се установява къде е фазата в контакта.
Второ вместо да ръсиш пари за некви безконтактни джаджи си спретни пробна лампа от щепсел, кабел, фасунга и крушка с НЖ примерно 60W. Кабелът може да е двужилен, като в щепсела се свързва единия проводник към щифта, а другия към пластините за заземяване. Другите краища на проводниците се свързват към фасунгата. Бележи се щифта, който е свързан с проводника, другият щифт остава "висящ" или се премахва по възможност.
Това изделие става за проверител за заземяване/зануляване.
Следи се свързаният (белязаният) щифт да попадне във фазата на контакта. Ако крушката светне значи контакта е занулен/заземен. Ако крушката се опита да светне за части от секундата, придружено от щракване в таблото, вероятно инсталацията е 3 проводна и ДТЗ е изключила.
Проверката започва от контакта в стената и ако се установи зануляване/заземяване, след това се включва разклонителя и той се тества.
И ако пак се установи налично заземяване/зануляване накрая в разклонителя се включва смърт контакта и той също се тества за заземяване/зануляване.
Заземяването/зануляването маже да се провери и по други начини. Но тоя ми доде на ум :roll:
MamaMy - майстор
чет окт 24, 2024 7:01 pmiliya_i написа:

Абе хора, не си купувайте играчки, с които не знаете как да си играете!
+1
При незанулени импулсни захранвания това е напълно нормално
  • 1
  • 2

Тема "Вероятна утечка или нещо друго?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: