• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Започвам оттам, че съм аматьор и нямам солидна основа в електротехниката. Постановката, за която се отнася притеснението ми е следната:
Контакт -> разклонител -> smart контакт Tapo P115 -> включени в него receiver и телевизор. Ползвам безконтактен фазомер: https://www.emag.bg/fazomer-uni-t-ut12d ... DT2FHNMBM/
Преди време ми направи впечатление, че фазомерът дава индикация за високо напрежение, когато го доближа общо взето навсякъде по закачената техника - по гърба на телевизора, receiver-a, кабелите на тонколоните и закачен HDMI кабел. При допир с пръст на кабелите не усещам нищо, затова и игнорирах тези индикации. Обаче вчера ми се наложи да разкача техниката от разклонителя и случайно докоснах пластинката на смарт контакта и усетих доста осезаемо гъделичкане, което вече ми говори, че вероятно има проблем. Техниката работи без никакви смущения.
Още вечерта поръчах https://www.emag.bg/tester-za-proverka- ... DSQ8JHMBM/ и https://www.emag.bg/avtomatichen-multim ... D31Y44MBM/ - може би прибързано, но все пак очаквам да ми дадат по-добра яснота за ситуацията, когато пристигнат.
Междувременно, ще се радвам на съвети и предположения какво се случва.
Последна промяна от barthezZ на чет окт 24, 2024 12:44 pm, променено общо 1 път.
Вероятно контакта не е заземен/занулен.
Доколкото разбирам, това би обяснило гъделичкането по пластината за заземяването, но предвид, че закачената електроника не е с шуко, това би ли дало отговор и защо фазомерът индикира напрежение по нея?
В такъв случай бих си проверил свързването на контакта, както и проверка на проводниците.
Преди това може да се направи проверка като се отстрани смарт контакта.
kozl - майстор
чет окт 24, 2024 8:51 ambarthezZ написа:
Ползвам безконтактен фазомер: https://www.emag.bg/fazomer-uni-t-ut12d ... DT2FHNMBM/
Това става само за забавление. Аз имам няколко такива и не ги ползвам.
Използвай класически проверител с глим лампа:

Изображение

Обаче вчера ми се наложи да разкача техниката от разклонителя и случайно докоснах пластинката на смарт контакта и усетих доста осезаемо гъделичкане, което вече ми говори, че вероятно има проблем. Техниката работи без никакви смущения.
Докоснал си пластината зануляване (земя), но какво друго си докоснал. Примерно аз като докоснах масата на USB и пластината и ме жилна тока. С подобен инструмент измерих напрежение м-у масата на USB на принтера и зануляването на контактите, за което съм писал във форума:
пон окт 24, 2022 6:55 amkozl написа:
И мен ме щипе USB-то от принтера като е извадено от буксата на компа. Като измерих напрежението на корпуса на изваденото USB спрямо нулата 115 V.
Ако имах трипроводна инсталация и увиснал (несвързан) ЖЗ проводник по него и по корпуса на компа, па и по всички уреди с корпус щеше да пощипва туй от принтера. А принтера е с двужилно захранване и няма ЖЗ.
чет окт 24, 2024 11:26 amТрифон П.Трифонов написа:
В такъв случай бих си проверил свързването на контакта, както и проверка на проводниците.

Вероятно ще трябва да се погледнат, да. Но първо ще изчакам да дойдат новите джаджи.
Без смарт контакта е същото. Навсякъде показва, че има ток - включително receiver-a, за който не бях сигурен. Разклонителят също може да се изключи като проблемно звено.
чет окт 24, 2024 11:38 amkozl написа:
Ползвам безконтактен фазомер: https://www.emag.bg/fazomer-uni-t-ut12d ... DT2FHNMBM/

Изображение

С глим лампа не свети.
Обаче вчера ми се наложи да разкача техниката от разклонителя и случайно докоснах пластинката на смарт контакта и усетих доста осезаемо гъделичкане, което вече ми говори, че вероятно има проблем. Техниката работи без никакви смущения.
Докоснал си пластината зануляване (земя), но какво друго си докоснал. Примерно аз като докоснах масата на USB и пластината и ме жилна тока. С подобен инструмент измерих напрежение м-у масата на USB на принтера и зануляването на контактите, за което съм писал във форума:
И мен ме щипе USB-то от принтера като е извадено от буксата на компа. Като измерих напрежението на корпуса на изваденото USB спрямо нулата 115 V.
Ако имах трипроводна инсталация и увиснал (несвързан) ЖЗ проводник по него и по корпуса на компа, па и по всички уреди с корпус щеше да пощипва туй от принтера. А принтера е с двужилно захранване и няма ЖЗ.
Интересното е, че нищо друго не бях докоснал. :)

Нещо допълнително като информация. В друго жилище пробвах същият електронен фазомер с идентична конфигурация от receiver и телевизор - никъде не индикира напрежение. Явно нещо го кара да пищи при мен, но...
ivanovbg - майстор
чет окт 24, 2024 2:59 pmbarthezZ написа:
чет окт 24, 2024 11:26 amТрифон П.Трифонов написа:

Вероятно ще трябва да се погледнат, да. Но първо ще изчакам да дойдат новите джаджи.
Без смарт контакта е същото. Навсякъде показва, че има ток - включително receiver-a, за който не бях сигурен. Разклонителят също може да се изключи като проблемно звено.
чет окт 24, 2024 11:38 amkozl написа:

Изображение

С глим лампа не свети.
Интересното е, че нищо друго не бях докоснал. :)

Нещо допълнително като информация. В друго жилище пробвах същият електронен фазомер с идентична конфигурация от receiver и телевизор - никъде не индикира напрежение. Явно нещо го кара да пищи при мен, но...
Завърти обратно щепсела и пак пробвай.
djogobg - специалист
Телевизорът наистина ли е без шуко? Странна работа за нов телевизор, те не са ли обикновено с кабел като на комоютър?
Ако пуснеш само телевизора или само ресийвъра пак ли показва напрежение?

Отделно за пластинката, която си докоснал - какво друго имаш закачено на този кръг? Контактите зануляваш ли ги, или си с трипроводна инсталация? Елиминирай един по един уредите, които могат да дадат утечка, а като намериш този, който я дава, го тествай с друг контакт, за да видиш, дали проблемът не е в контакта.
Няма шуко, да :) Модел 2022 година е.
Инсталацията е трипроводна, но не съм сигурен какво има на този кръг като цяло - трябва да си поиграя с таблото като имам времето. Лошото е, че ако са на 1 кръг с уредите в кухнята, нямам голямо поле за разкачане. Само докинг станция и монитор ме съмняваха, но ги разкачих и пак същото. Всичко останало, без кухненската техника, е без шуко и доколкото разбирам не би следвало да създава проблем.
Съмнява ме и 1 контакт, който е захванат от този, на който е техниката - той е поставян допълнително, но в крайна сметка не се ползва, защото се падна точно зад стенната стойка... Монтиран е от ел. техници и би трябвало да е ОК, ако не са си оставили ръцете. Лошото е, че до него нямам никакъв достъп заради телевизора. Мястото, от където се хваща е също много недостъпно, но има вариант все пак.
iliya_i - майстор
Какво се очаква да покаже чудото на техниката "безконтактен фазомер"?
Според мен индукция от някакви потенциали различни от нула. Ама от къде нулев потенциал в незанулен/незаземен уред?
Абе хора, не си купувайте играчки, с които не знаете как да си играете!
  • 1
  • 2

Тема "Вероятна утечка или нещо друго?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: