• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MohicanSQL - специалист
нед юни 15, 2025 9:34 pmBaлepu написа:
Бе той се стиска кабел да си купи, та слага мостов, ти си тръгнал ДТЗ да му препоръчваш :lol:
Вуйче, казах го, но заради теб ще повторя. Окабеляването на къщата е сменено преди Аз да я взема. Ако Аз бях сменял кабелите щях да сложа навсякъде трижилен. В бараката е пълно с кабели и въпросът не е в кинтите, а в това, че двама майстори минаха, но отказаха да го правят. За това съм тук, за съвет. На въпроса ти за цитат кой е казал да сложа кол - Ilia тук казва, че при паднал клон трафопоста няма да сработи. Отделно служителя от ЧЕЗ и отделно в група за Ел техници във фейса, казаха, че ако вържа бойлера за заземяването на електромера и стълба е много добра идея. Това е - не знам какво да правя . . .
MamaMy - майстор
Не си го слагай присърце. Хвани по един пирон в ръка и ги мушни едновременно в контакта. Няма универсална и перфектна защита. Ако имаше такава щеше да е задължителна. Остави това земно. Земно има до всеки електромер. Ако това не е достатъчно, защо мислиш, че ти ще се справиш по-добре?
iliya_i - майстор
нед юни 15, 2025 10:13 pmMohicanSQL написа:
Ilia тук казва, че при паднал клон трафопоста няма да сработи.
Не съм го казвал.

А за колегата който го каза, не знам дали е плочкаджия или картонджия, но няма нищо общо с електротехниката.
нед юни 15, 2025 8:03 pmaleksnp написа:
нед юни 15, 2025 4:18 pmBaлepu написа:
Само оплитане на жиците не е фатално – трябва да изключи кварталният трансформатор от късо.

Сигурен ли си в написаното, или така ти се иска да бъде? При късо към края на клона, знаеш ли кога ще изгори високомощен предпазител в трафопоста? Точно никога.
Последна промяна от iliya_i на нед юни 15, 2025 10:34 pm, променено общо 1 път.
prasse - специалист
Отделно служителя от ЧЕЗ и отделно в група за Ел техници във фейса, казаха, че ако вържа бойлера за заземяването на електромера и стълба е много добра идея.
А за ДТЗ нещо споменаха ли ти, въобще? И що ли пък не се ги послушал (очевидно и ти имаш съмнения, май :rolleyes: , което е добре!)?
Най-опасната авария при бойлера е пробив в нагревателя към корпус. Мислиш ли, че един кол при стълба (без ДТЗ в инсталацията ти) ти е 100%-ва защита???
Слагай ДТЗ-то с трите бакъра!
Последна промяна от prasse на нед юни 15, 2025 10:34 pm, променено общо 1 път.
нед юни 15, 2025 10:11 pmНиколов Н. написа:
"Напрежението и тока убиват"... Тъпото е,че не правиш разлика между 220V и 12V. А в следсвие на това и протичащия ток,през човешкото тяло. Но това не се учи от Гуугл!!
"Острото" е, че знам кое убива. Напрежението, само по себе си, е просто напрежение. Та....
Не пиши пил и не се напрягай излишно!
В стария ти профил пише, че си инженер. Това как кореспондира с глупавите твърдения?
Не можеш, или не желаеш, да дадеш конкретен по казуса съвет?!
МАльчи си, та няма да биеш на очи с некомпетентност!
нед юни 15, 2025 10:38 pmНиколов Н. написа:
:lol:
Тъпия ИИ да попиташ, относно твърдението си, по зелен не можеш стана!
нед юни 15, 2025 9:57 pmНиколов Н. написа:
... Напрежението и тока убиват!! Но това го знаят само професионалистите,а не "Гугъл...
Тъпо, много тъпо твърдение, Емо.
https://www.google.com/search?q=%D0%BD% ... e&ie=UTF-8

Гугъла разбра, само ти не.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед юни 15, 2025 10:42 pm, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
Отделно служителя от ЧЕЗ и отделно в група за Ел техници във фейса, казаха, че ако вържа бойлера за заземяването на електромера и стълба е много добра идея. Това е - не знам какво да правя . . .
И тук 99% ти казват същото - да ползваш нулата, която е заземена на стълба и на още няколко стълба та чак и в трафопоста.
Кое точно не разбра, та се обърка толкова.
Baлepu - специалист
...
Вуйчовото, кой ти говори за окабеляването на къщата? През цялото време ти се набива, че от контакта, до бойлера трябва да е трижилен. А него точно ти си каза, че си го слагал. Забрави ли?
Да си прекараш от електромера допълнителен проводник за "заземяване", не е противопоказно. Само дето е скъпичко. До колко е полезно ... "малко е на кантар".
Не Илия казва, че няма да изгори бушонът в трафопоста. Но какво следва от това ... по-добре не се опитвай да разбираш. Не се обиждай, но си много далеч от материята.
Това, че двама са отказали да правят нещо ... ми никой на никого не е длъжен с каквото и да е. Търсиш други. Ти ако трябва да стигнеш някъде с кола, но нямаш такава под ръка (и двама са ти отказали), ще седнеш ли в нечия, чийто собственик няма книжка, да те закара? По напътствия от форум :cool:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: