• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Любознателя - напреднал
съб юни 28, 2025 12:19 amhidrazin написа:
съб юни 28, 2025 12:09 amЛюбознателя написа:
... ще се задоволя с това - https://www.aliexpress.com/item/1005005599004651.html
Поне ще е в точните параметри 3 вата и 680 ома
Това е 100% дърво. Пробвано.
Предното (онова голямото) по-има някакъв шанс да е читаво.
:partyman:
Мда,поне няма да изгори този варел. https://www.aliexpress.com/item/1005004281609928.html
Поне го има в алито и доставката е мани мани :-D
hidrazin - майстор
съб юни 28, 2025 12:30 amЛюбознателя написа:
Мда,поне няма да изгори този варел. https://www.aliexpress.com/item/1005004281609928.html
Поне го има в алито и доставката е мани мани
Не си уточнил че търсиш многооборотен...
Там цената естествено е нагоре.
gogo7777 - майстор
Иска многооборотен с циферблат :lol:
gogo7777 - майстор
Имаше преди едни руски пирографи, които бяха само с траф и потенциометър....нищо друго ако не броим нагревателя на "човката". И аз имах такъв като малък :)
Любознателя - напреднал
съб юни 28, 2025 12:39 amhidrazin написа:
съб юни 28, 2025 12:30 amЛюбознателя написа:
Поне го има в алито и доставката е мани мани
Не си уточнил че търсиш многооборотен...
Там цената естествено е нагоре.
стандартен еднооборотен жичен регулатор на 270° завъртане....
gogo7777 написа:
Имаше преди едни руски пирографи, които бяха само с траф и потенциометър....нищо друго ако не броим нагревателя на "човката". И аз имах такъв като малък :)
Може и да си имал такъв но кой ги произвежда днес освен Сибртех?Те им слагат китайски такива. Няма такъв инженер да бухне такъв потенциометър освен в ЗРК пултовете на радарите понеже работеха по 24 часа в денонощието и не мисля че някой ще търчи да запоява през ден в полеви условия потенциометрите и както и релейни и индустриални контролери,за настройка на прагове например токово/напреженово сработване,в промишлена автоматика – например уреди тип РЕЗ, ТРМ и други.

:partyman: :rolleyes: Айде и съботата дойде и е време за салатка
hidrazin - майстор
съб юни 28, 2025 9:13 amgogo7777 написа:
Май ще се окажеш доста познавателен... :-D
Точно в пирографите УЗОР-1 от времето на СССР са слагали жичен потенциометър 680Ω в ПЪРВИЧНАТА...

Прикачен файл:
Узор.jpg
Узор.jpg (113.64 KиБ) Видяна 397 пъти

съб юни 28, 2025 9:55 amЛюбознателя написа:
Няма такъв инженер да бухне такъв потенциометър освен в ЗРК пултовете на радарите ...
Въобще си нямаш идея къде и какво са слагали...
Ей го къде е същия пирограф УЗОР-1 като горния ама точно с потенциометър като твоя.

Прикачен файл:
Узор-1.JPG
Узор-1.JPG (113.85 KиБ) Видяна 397 пъти

Любознателя - напреднал
съб юни 28, 2025 11:11 amhidrazin написа:
Знам че ги слагаха там но това все до 90-та година бяха :partyman: Но човек трабва да е мн. луд да корми пирограф за 30 лв вместо да вземе готов за 3 лв :-D :? Дори имам такъв ама не искам да го развалям за децата
Любознателя - напреднал
Господа,сега и друго търся а то е ротационен (въртящ) превключвател, тип селектор (като на печките "Мечта"), който да превключва ръчно между двата източника на захранване.
Не става дума за автоматично реле, а механичен релеен (или контакторен) превключвател, който прекъсва напълно единия източник, преди да включи другия, за безопасност.
Изисквания:
DPDT или еквивалентна схема (да превключва и фаза, и нула)
Да може да превключва поне 220V/2A AC и 12V/5A DC
Да е въртящ с позиционно “щракване”, не лостов тип
Да става за панелен монтаж
Ако някой има идея какъв модел или тип да търся, или линк към конкретен продукт, ще съм благодарен.

Въртя се около тия DPDT On‑On, 15 A / 250 V AC
-DPDT toggle switch (~15 A, 6 pin)
-DPDT relay module 12 V 30 A – например „5V 12V relay module 2 channels“ – диодни защити и готови за монтаж

Ако някой не разбере пак драскам :-D Ето схемата която се върти в главата ми :rolleyes:

[220V AC] → [Трансформатор] ┐
( DPDT превключвател ) ──> някъде към заветната цел
[12V DC] → [DC–DC модул] ───┘

Ся зя преобразувател XL4016 8 A Buck Converter (с дисплей) дали е добър да сваля влизащия 12 волта ток към избрания от мен желаното напрежение?

А и целта ми е уреда да го нося някъде където няма ток и да го включвам в акумулатора https://shop.alpha-mix.com/c/aksesoari- ... buksa-1359 и ще трябва да си купя двупинов вход за тази букса и да закача към този тип лек акуумулатор щото няма други щипки за подобен акумулатор :? https://www.electronics.bg/product_info ... d=21015769
Последна промяна от Любознателя на нед юни 29, 2025 11:13 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
Нищо не ти се разбира или по-скоро в главата ти е някаква каша. По тази "схема" към заветната цел един път ще отива ПРОМЕНЛИВО напрежение от трансформатора а в другото положение ще отива ПОСТОЯННО напрежение от DC–DC модула.
съб юни 28, 2025 12:32 pmЛюбознателя написа:
този тип лек акуумулатор щото няма други щипки за подобен акумулатор
Тези акумулатори ТЕЖЪК ТИП не се свързват с щипки а с кабелни обувки.
ПРИМЕРНО ТАКИВА
Обърни внимание че за плюса кабелната обувка трябва да е широка 6,3mm а за минуса 4,8mm

Любознателя - напреднал
съб юни 28, 2025 1:37 pmhidrazin написа:
Нищо не ти се разбира или по-скоро в главата ти е някаква каша. По тази "схема" към заветната цел един път ще отива ПРОМЕНЛИВО напрежение от трансформатора а в другото положение ще отива ПОСТОЯННО напрежение от DC–DC модула.
този тип лек акуумулатор щото няма други щипки за подобен акумулатор
Тези акумулатори ТЕЖЪК ТИП не се свързват с щипки а с кабелни обувки.
ПРИМЕРНО ТАКИВА
Обърни внимание че за плюса кабелната обувка трябва да е широка 6,3mm а за минуса 4,8mm

Благодаря за буксата. Иначе в главата ми не е каша [-X Устройството има 4 изхода и всяко е с различни букси за различни цели и идеята ми е да направя универсално устройство. То не е и проблем преобразувателя да е към постоянно напрежение но целта ми е да го нося навсякъде където няма ток и ще бъде също вкаран и 110 волта траф в кутията като ходя в САЩ и Канада понеже и натам също имам прескачане и ще си има и два входа единия за тамошната мрежа така и за нашата на 220 волта.Много се извинявам че затруднявам някои и им се вижда налудничава идеята,а тя не е налудничава а необходима за хора които пътуват и не искат да закупуват устройства и винаги си ги носят в тях а и накрайниците към които ще се включат в буксите не се намират лесно а и са ужасно скъпи.Не е проблем да вкарам и траф за японската мрежа,но още не съм стигнал и там въпреки че имам билети за Япония
Но пак обещавам да покажа снимки на кутията която не е и евтинакакт и елементите.Може някои да изтряскат от побъркване като видят чарколяците но това е положението,нали все пак сме нация техническа.А и трябва да изрежа панелите на СНС и дупките ще бъдат кръгли за всички бутони и потенциометри ,включително и буксите. Не е пулт за звукозаписно студио,но не е по силите на някои производители понеже не им се дават пари за развойна дейност и обратно инженерство както съветските колеги.А да,и всъщност имам 3 висши образования но това хич не го изтъквам и дори близките ми не знаят, защото не е и нужно [-X а и нямам комплексите на някои люде както в Бг но не искам да засягам никого по никакъв начин и затова се отнасям с уважение към всеки в своята си сфера.
Устройството прилича на RIP-IM измервателен блок
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Идентификация на регулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: