• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
пет юни 27, 2025 6:18 pmMamaMy написа:
Темата стана театрална :lol: Напомня ми на една известна пиеса: The Vagina Monologues :wink:
Моите теми на театър ли ти приличат :?:
batkoce - специалист
пет юни 27, 2025 5:49 pmЛюбознателя написа:

Радвам се, че терминологичната ми неточност беше приета със същата сериозност...

...Все пак благодаря за уводния курс по електричество – щом някой ден стигна до фазата да открия закона на Ом, ще се сетя откъде започна всичко...
Съжалявам, че се налага по техническа тема, да ползвам технически термини и понятия, но не се сещам за друг начин. Електротехниката не е "разказвателен предмет" и не може да се каже едно а да се подразбира друго. Ние не се познаваме и аз няма как да знам дали и доколко познавате закона на Ом и другите основни понятия. Не е въпрос на електротехнически фанатизъм или на някаква ирония. Ако водехме личен разговор можеше спокойно да се шегуваме за някакви "тоци и волтажи", но от разстояние и при писмено общуване се налага да се стремим поне малко към точност, за да има все пак някаква полза.
Много голяма полза може да имате, ако седнете да обсъдите нещата с познат техник, като задължително пред вас има лист и молив.
Любознателя - напреднал
пет юни 27, 2025 7:36 pmbatkoce написа:
пет юни 27, 2025 5:49 pmЛюбознателя написа:

Радвам се, че терминологичната ми неточност беше приета със същата сериозност...

...Все пак благодаря за уводния курс по електричество – щом някой ден стигна до фазата да открия закона на Ом, ще се сетя откъде започна всичко...
Съжалявам, че се налага по техническа тема, да ползвам технически термини и понятия, но не се сещам за друг начин. Електротехниката не е "разказвателен предмет" и не може да се каже едно а да се подразбира друго. Ние не се познаваме и аз няма как да знам дали и доколко познавате закона на Ом и другите основни понятия. Не е въпрос на електротехнически фанатизъм или на някаква ирония. Ако водехме личен разговор можеше спокойно да се шегуваме за някакви "тоци и волтажи", но от разстояние и при писмено общуване се налага да се стремим поне малко към точност, за да има все пак някаква полза.
Много голяма полза може да имате, ако седнете да обсъдите нещата с познат техник, като задължително пред вас има лист и молив.
batkoce,съжалявам, че се налага по темата за благодарността да ползвам човешки термини, но не се сещам за друг начин.
Признавам – електротехниката не е разказвателен жанр, макар че с начина, по който някои я представят, спокойно може да се кандидатства за Нобел за литература. Вярно е, не се познаваме – ако се познавахме, вече щяхте да сте ми подарили мултиметър и да ми викате "Чирако".
Съгласен съм, че от разстояние е добре да сме точни – все пак Ом не е човек, когото можем да обиждаме с неточности. А за лист и молив – абсолютно съм „за“, стига листът да не е фактура, а моливът – не технически заземен. ;) :)

Благодаря за включването – наистина оценявам търпението и техническия такт! Но обещавам че проекта ще е интересен и затова по тази причина е леко,,скрит,, но ми трябваха насоки по някои неща.
Последна промяна от Любознателя на пет юни 27, 2025 9:22 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
пет юни 27, 2025 7:36 pmbatkoce написа:

+1
Имаш "дарбата" да разбираш въпросът на питащият. На мен примерно си ми бил винаги полезен с отговорите.
hidrazin - майстор
пет юни 27, 2025 3:51 pmЛюбознателя написа:
Още не се е стопил след 45 години работа.Явно има защо.
Разбира се че има защо - качество и никакъв компромис с материали.
Между другото днес погледнах какво съм запазил от тези.
Точно 680 Ω нямам наличен. Най-близкия ми наличен е 1 kΩ (макар май да мярнах един 470 Ω).
Или съм нямал, или съм ги използвал някъде.
Иначе имам до 20 kΩ включително.
Дори по една бройка от изключително редките 6,8Ω и 10Ω
При низките стойности вътре не е навит съпротивителен проводник а лента...
Тая бялата основа за навиване е стъклофибърна, или нещо като дебела, стъклена тъкан.
И лентата, и плъзгача не само НЕ СЕ ОКИСЛЯВАТ при високи температури ами и се ... самопочистват.
Демек при нагряване ако са били преди това потъмнели, стават лъскави и бели както току-що излезли от завода. :)

Прикачен файл:
Потенциометър.jpg
Потенциометър.jpg (45.37 KиБ) Видяна 193 пъти

Ако не му превишиш тока и да го опечеш, е практически вечен.
Съжалявам че нямам. Иначе можеше да те уредя с поне един.

:partyman:
P.S. Аз на gogo7777 му предложих да му пратя за неговия проект точно от тези ама той отказа и ... сглупи. :)
gogo7777 - майстор
Не съм сглупил....просто нямах нужда тогава. Все пак благодаря.
Любознателя - напреднал
пет юни 27, 2025 10:49 pmhidrazin написа:
пет юни 27, 2025 3:51 pmЛюбознателя написа:
Още не се е стопил след 45 години работа.Явно има защо.
Разбира се че има защо - качество и никакъв компромис с материали.
Между другото днес погледнах какво съм запазил от тези.
Точно 680 Ω нямам наличен. Най-близкия ми наличен е 1 kΩ (макар май да мярнах един 470 Ω).
Или съм нямал, или съм ги използвал някъде.
Иначе имам до 20 kΩ включително.
Дори по една бройка от изключително редките 6,8Ω и 10Ω
При низките стойности вътре не е навит съпротивителен проводник а лента...
Тая бялата основа за навиване е стъклофибърна, или нещо като дебела, стъклена тъкан.
И лентата, и плъзгача не само НЕ СЕ ОКИСЛЯВАТ при високи температури ами и се ... самопочистват.
Демек при нагряване ако са били преди това потъмнели, стават лъскави и бели както току-що излезли от завода. :)

Потенциометър.jpg

Ако не му превишиш тока и да го опечеш, е практически вечен.
Съжалявам че нямам. Иначе можеше да те уредя с поне един.

P.S. Аз на gogo7777 му предложих да му пратя за неговия проект точно от тези ама той отказа и ... сглупи. :)
Да,направен е професионално ,типично за съветския съюз. :partyman:
Цял ден търсех потенциометри и хиляди глупости но съм се спрял на тоя китайски ама е без комплект циферблат и врътка,поне да ги имаше а то гол потенциометър,и сега ще играя да снаждам кое и кое да пасне на него :? Освен от печка Мечта която се е намечтила :-D
https://www.sc-qixing.com/sale-40691359 ... k-ohm.html
https://www.aliexpress.com/item/1005001714654350.html
https://uk.rs-online.com/web/c/?searchT ... entiometer
Ще трябва да взема бая голяма кутия за него :-D
hidrazin - майстор
пет юни 27, 2025 11:45 pmЛюбознателя написа:
Мммм...да, бая дебел - към 15 кинта.
И с диаметър 4,5 санта - нормално за 5W мощност.
Врътката е ясно - диаметър на оста 6mm. К'вато си харесаш...
Любознателя - напреднал
съб юни 28, 2025 12:05 amhidrazin написа:
пет юни 27, 2025 11:45 pmЛюбознателя написа:
Мммм...да, бая дебел - към 15 кинта.
И с диаметър 4,5 санта - нормално за 5W мощност.
Врътката е ясно - диаметър на оста 6mm. К'вато си харесаш...
Ще я видя тази работа. Ако не уредя от чужбина да ми донесат ,,савеЦко,, ще се задоволя с това - https://www.aliexpress.com/item/1005005599004651.html
Поне ще е в точните параметри 3 вата и 680 ома
hidrazin - майстор
съб юни 28, 2025 12:09 amЛюбознателя написа:
... ще се задоволя с това - https://www.aliexpress.com/item/1005005599004651.html
Поне ще е в точните параметри 3 вата и 680 ома
Това е 100% дърво. Пробвано.
Предното (онова голямото) по-има някакъв шанс да е читаво.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Идентификация на регулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: