пет юни 27, 2025 6:18 pmMamaMy написа: Темата стана театралнаМоите теми на театър ли ти приличатНапомня ми на една известна пиеса: The Vagina Monologues
![]()

пет юни 27, 2025 5:49 pmЛюбознателя написа:Съжалявам, че се налага по техническа тема, да ползвам технически термини и понятия, но не се сещам за друг начин. Електротехниката не е "разказвателен предмет" и не може да се каже едно а да се подразбира друго. Ние не се познаваме и аз няма как да знам дали и доколко познавате закона на Ом и другите основни понятия. Не е въпрос на електротехнически фанатизъм или на някаква ирония. Ако водехме личен разговор можеше спокойно да се шегуваме за някакви "тоци и волтажи", но от разстояние и при писмено общуване се налага да се стремим поне малко към точност, за да има все пак някаква полза.
Радвам се, че терминологичната ми неточност беше приета със същата сериозност...
...Все пак благодаря за уводния курс по електричество – щом някой ден стигна до фазата да открия закона на Ом, ще се сетя откъде започна всичко...
пет юни 27, 2025 7:36 pmbatkoce написа:batkoce,съжалявам, че се налага по темата за благодарността да ползвам човешки термини, но не се сещам за друг начин.пет юни 27, 2025 5:49 pmЛюбознателя написа:Съжалявам, че се налага по техническа тема, да ползвам технически термини и понятия, но не се сещам за друг начин. Електротехниката не е "разказвателен предмет" и не може да се каже едно а да се подразбира друго. Ние не се познаваме и аз няма как да знам дали и доколко познавате закона на Ом и другите основни понятия. Не е въпрос на електротехнически фанатизъм или на някаква ирония. Ако водехме личен разговор можеше спокойно да се шегуваме за някакви "тоци и волтажи", но от разстояние и при писмено общуване се налага да се стремим поне малко към точност, за да има все пак някаква полза.
Радвам се, че терминологичната ми неточност беше приета със същата сериозност...
...Все пак благодаря за уводния курс по електричество – щом някой ден стигна до фазата да открия закона на Ом, ще се сетя откъде започна всичко...
Много голяма полза може да имате, ако седнете да обсъдите нещата с познат техник, като задължително пред вас има лист и молив.
пет юни 27, 2025 7:36 pmbatkoce написа:+1
Съжалявам, че се налага по техническа тема, да ползвам технически термини и понятия, но не се сещам за друг начин. Електротехниката не е "разказвателен предмет" и не може да се каже едно а да се подразбира друго. Ние не се познаваме и аз няма как да знам дали и доколко познавате закона на Ом и другите основни понятия. Не е въпрос на електротехнически фанатизъм или на някаква ирония. Ако водехме личен разговор можеше спокойно да се шегуваме за някакви "тоци и волтажи", но от разстояние и при писмено общуване се налага да се стремим поне малко към точност, за да има все пак някаква полза.
Много голяма полза може да имате, ако седнете да обсъдите нещата с познат техник, като задължително пред вас има лист и молив.
пет юни 27, 2025 3:51 pmЛюбознателя написа: Още не се е стопил след 45 години работа.Явно има защо.Разбира се че има защо - качество и никакъв компромис с материали.
пет юни 27, 2025 10:49 pmhidrazin написа:Да,направен е професионално ,типично за съветския съюз.пет юни 27, 2025 3:51 pmЛюбознателя написа: Още не се е стопил след 45 години работа.Явно има защо.Разбира се че има защо - качество и никакъв компромис с материали.
Между другото днес погледнах какво съм запазил от тези.
Точно 680 Ω нямам наличен. Най-близкия ми наличен е 1 kΩ (макар май да мярнах един 470 Ω).
Или съм нямал, или съм ги използвал някъде.
Иначе имам до 20 kΩ включително.
Дори по една бройка от изключително редките 6,8Ω и 10Ω
При низките стойности вътре не е навит съпротивителен проводник а лента...
Тая бялата основа за навиване е стъклофибърна, или нещо като дебела, стъклена тъкан.
И лентата, и плъзгача не само НЕ СЕ ОКИСЛЯВАТ при високи температури ами и се ... самопочистват.
Демек при нагряване ако са били преди това потъмнели, стават лъскави и бели както току-що излезли от завода.![]()
Потенциометър.jpg
Ако не му превишиш тока и да го опечеш, е практически вечен.
Съжалявам че нямам. Иначе можеше да те уредя с поне един.
![]()
P.S. Аз на gogo7777 му предложих да му пратя за неговия проект точно от тези ама той отказа и ... сглупи.![]()
пет юни 27, 2025 11:45 pmЛюбознателя написа: https://www.aliexpress.com/item/1005001714654350.htmlМммм...да, бая дебел - към 15 кинта.
Ще трябва да взема бая голяма кутия за него
съб юни 28, 2025 12:05 amhidrazin написа:Ще я видя тази работа. Ако не уредя от чужбина да ми донесат ,,савеЦко,, ще се задоволя с това - https://www.aliexpress.com/item/1005005599004651.htmlпет юни 27, 2025 11:45 pmЛюбознателя написа: https://www.aliexpress.com/item/1005001714654350.htmlМммм...да, бая дебел - към 15 кинта.
Ще трябва да взема бая голяма кутия за него
И с диаметър 4,5 санта - нормално за 5W мощност.
Врътката е ясно - диаметър на оста 6mm. К'вато си харесаш...
![]()
съб юни 28, 2025 12:09 amЛюбознателя написа: ... ще се задоволя с това - https://www.aliexpress.com/item/1005005599004651.htmlТова е 100% дърво. Пробвано.
Поне ще е в точните параметри 3 вата и 680 ома
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: