Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
929
Здравейте на всички,нов съм в този форум но засега имам едно питане.Та,директно на въпроса:работя в една фирма и производствената ни сграда представлява едно хале в което редом с нас има и 3ма откачени дъртаци(пенсионери)които всеки отделно има радио и всички слушат така любимото ми радио''Хоризонт''но надуто до дупка,така че цялото хале ехти и в края на работния ден главата ми е надута като балон от тия простотии които по цял ден се разискват по това шантаво радио :-D След водене на ''преговори''с пенсиите,достигнах до извода че просто няма да има ефект защото вече са достатъчно исперкали и даже още повече надуха тоя ''Хоризонт''.Един колега ми каза че едно време са правили някакви заглушители за радио които се побирали в кибритена кутия.Забелязах и друго-машините които произвеждаме се командват от инвертори,та като променя настройките на инвертора при тест и въведа параметри различни от работните,точно тези стари радиоапарати които дънят до дупка ''Хоризонт''започват да бръждят зверски,а буквално на 5 метра е моето радио(Sony)което въобще не се смущава.И тогава реших да се регистрирам тук и да попитам,какви елементи трябва да си купя-параметри,наименования и съответно схема как да ги свържа,за да се спре това мъчение за мен :-D Благодаря предварително на добрите отзовали се на моя въпрос хорица :-D
Милен - майстор
Ами ти си намерил решението сам. Разцентровай някой инвертор и го пусни :)
Забелязъл съм че лоши китайски импулсни захранвания смущават яко старите радиоапарати. Особено ще е ефективно ако му се махнат и филтрите на импулсното.
Пробвай с някоя луминисцентна лампа с най евтиното имплусно което намериш. така никой от дъртаците няма да те заподозре в саботаж.
929
да но инверторите ги вклювам само когато е сглобена машината за тест и няма постоянно тестови машини поне след теста веднага заминават.Убеден съм че това е доста елементарно като устройство,щом още едно време са го правили,хайде хора помагайте,че утре пак на работа и от сутринта се започва :-D
moimoimoi - майстор
може да си купиш е това:
http://www.thunder.bg/product_info.php?products_id=392
или нещо подобно
представлява фм предавател,настройваш го на честотата на хоризонт и двата сигнала би трябвало да се смесят и да стане неприятно за слушане

пп:хоризонт на каква честота е? тоя предавател работи в фм обхвата 87.7 до 107 мегахерца

в вашия цех не стават ли инцеденти.....нещо тежко да падне върху античното радио :-D
929
абе човек то ако е едно радиото досега да съм го бутнал''случайно'' :-D ама са 3 радиоапарата и интересното е че са все по страи а Сони-то ми не се смущава докато техните бръждят,та затова питам за да си направя''бръмбар''и да престане господството на това достойно за психиатрична клиника радио :-D
petromaniq - специалист
Линка е идеалното решение :lol:. Записваш им псувни в MP-3 и им ги пускаш. Лошото е, че в радиус на деиствие ще страдат и невинни граждани, а и това, че струва пари. Имам една елементарна схема, с която навремето смущавах всичко на FM.
929
ами ще видя какво мога да направя но доколкото ми казаха това с ''бръмбара''от едно време било мнго евтино и по елементарно като решение,така че ако има идея да пише ако не ще пробвам с трансмитер
shotik - майстор
1970 г мои съвипусници правеха такъв заглушител с един транзистор,но единият от тях е забравил как е била схемата ,другия още не съм го намерил за да го питам.
В общи черти описвам което си спомням - транзисторите бяха SFT,навиваше се бобина 300-500 навивки и се връзваше към два от изводите на транзистора,батерията се свързваше с едно краче .Друг извод от батерията и краче на транзистора се прекарваха през тясната страна на кибрита и като ги натиснеш даваш верига през батерията ,работещият транзисторен радиоприемник започваше да вие.Тогава бяха предимно на средни вълни,затова колегата ми каза ,че за всеки вълни ,трябва да е различна схема,представляваща "генератор" - за средни,дълги ,къси ,УКВ.
Ако се свържа с другия колега и е запомнил как е била схемата ,ще я покажа тук. :? :-D
petromaniq - специалист
shotik - това е за средни вълни.
shotik - майстор
petromaniq написа:
shotik - това е за средни вълни.

"Тогава бяха предимно на средни вълни,затова колегата ми каза ,че за всеки вълни ,трябва да е различна схема,представляваща "генератор" - за средни,дълги ,къси ,УКВ."

Нали точно това съм написал,че тогава бяха на средни вълни

Тема "Заглушител за радио????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: