PCL82 написа:Българските контакти с 4 щифта също стават, но само за строго трифазни консуматори, без звезден център. При тях имаш три фази и защитен проводник.Те повечето ми уреди като дрелки,електрожен,бор машина кабелите им са с по две жила,а трифазните ми са с по четири жила.Аз до контактите ще пусна по 5 жила и по 3 за монофазните ще смена и трифазните контакти и щепсали.Ама и захранващите кабели да им сменям
Погрешно е при такива конткти защитния щифт да се използва и за работна нула и да се свързват монофазни контакти към тях! (често срещана практика едно време)
Най-добре е както казва mirk да караш със евроконтакти с 5 гнезда за трифазните уреди. Отделно Можеш да предвидиш на други кръгове монофазни евро контакти за мощни уреди като електрожен и обикновени шуко контакти за уреди до 2кВт.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
миро8311
- специалист
1656 мнения в "Дефектно токова защита"
soton
- специалист
Имам чувството че никой от вас не е монтирал такова нещо!
Вземете и си вържете една такава защита за да видите че тя пази човека без трети проводник,а трети е нужен само за да пази уредите!
Това е диференциален измерител на ток < 30 мА.Мине ли тока през човека тя се задейства освен ако не си си заврял и двата пръста в дупките на контакта.Третия проводник не може да те спаси тогава освен ако не си се допрял до него предварително с третия си пръст,което ми се струва доста идиотско начинание.
Вземете и си вържете една такава защита за да видите че тя пази човека без трети проводник,а трети е нужен само за да пази уредите!
Това е диференциален измерител на ток < 30 мА.Мине ли тока през човека тя се задейства освен ако не си си заврял и двата пръста в дупките на контакта.Третия проводник не може да те спаси тогава освен ако не си се допрял до него предварително с третия си пръст,което ми се струва доста идиотско начинание.
mirk
- майстор
soton написа:Имам чувството че никой от вас не е монтирал такова нещо!
Аве soton не го ли разбра до сега че нямаш ли трети проводник ТИ си третата жица
darken_nz
- специалист
Ами ето следният сценарий.
Отивате отваряте капака на тенджерата с манджата и хопала удря ви ток!
Ако има ДТЗ и 3-ти проводник няма да имаме такива упражнения, защото ДТЗ ще изключи повредата още като се появи.
А да си пробваме късмета без 3-ти проводник не е много хубаво, няма нужда този ток да минава през нас.
Аз не искам да експериментирам с живота си и с този на хората около мен.
Отивате отваряте капака на тенджерата с манджата и хопала удря ви ток!
Ако има ДТЗ и 3-ти проводник няма да имаме такива упражнения, защото ДТЗ ще изключи повредата още като се появи.
А да си пробваме късмета без 3-ти проводник не е много хубаво, няма нужда този ток да минава през нас.
Аз не искам да експериментирам с живота си и с този на хората около мен.
В. Петров
- специалист
soton написа:Вземете и си вържете една такава защита за да видите че тя пази човека без трети проводник,а трети е нужен само за да пази уредите!
2.4.5. При схема TN за защита при дефект (индиректен допир) могат да се използват следните защитни устройства:НАРЕДБА № 1 ОТ 27 МАЙ 2010 Г. ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗГРАЖДАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДБИ ЗА НИСКО НАПРЕЖЕНИЕ В СГРАДИ
– устройства за защита срещу свръхтокове;
– прекъсвачи за защита срещу токове с нулева последователност.
Прекъсвачи за защита срещу токове с нулева последователност не трябва да се използват при схема TN-C.
Когато при схема TN-C-S се използва прекъсвач за токове с нулева последователност, от страната на товара не трябва да има проводник PEN. Връзката между защитния проводник PE с проводника PEN трябва да е извършена от страна на източника (преди прекъсвача за токове с нулева последователност).
един въпрос има ли проблем с дтз на която като натиснеш копчето за проверка и тя не изключва,а ако свържа мост между нулата и заземяването или между фаза и заземяването изключва веднага?
ribolovec3 написа:Искам да ми разясните какво точно е това как се свързва, кaкво прави защо трябва 3 проводна инсталация и т.н. Аз лично съм със нормална инсталация 2х2,5 с авт. бушони
Здравей, за твоя случай ДТЗ може да си намериш на следния адрес http://www.schrack.bg/fileadmin/f/OESTE ... _FINAL.pdf
на тази фирма ШРАК цените са доста изгодни, като се има в предвит качеството и.....все пак всичко си е от Австрия. На този линк има и цените, което е много одобно за да си направи човек сметка за паричките:)))))
Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература