• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
миро8311 - специалист
PCL82 написа:
Българските контакти с 4 щифта също стават, но само за строго трифазни консуматори, без звезден център. При тях имаш три фази и защитен проводник.
Погрешно е при такива конткти защитния щифт да се използва и за работна нула и да се свързват монофазни контакти към тях! (често срещана практика едно време)

Най-добре е както казва mirk да караш със евроконтакти с 5 гнезда за трифазните уреди. Отделно Можеш да предвидиш на други кръгове монофазни евро контакти за мощни уреди като електрожен и обикновени шуко контакти за уреди до 2кВт.
Те повечето ми уреди като дрелки,електрожен,бор машина кабелите им са с по две жила,а трифазните ми са с по четири жила.Аз до контактите ще пусна по 5 жила и по 3 за монофазните ще смена и трифазните контакти и щепсали.Ама и захранващите кабели да им сменям :? много ще ми дойде.
blv - специалист
Няма нужда да сменяш захранващи кабели заради 5-то жило, просто в първото табло работната нула ще я разделиш на работна и защитна и от там караш 3 и 5-проводна инсталация ( С уговорката, че захранващият кабел е читав)
soton - специалист
Имам чувството че никой от вас не е монтирал такова нещо!
Вземете и си вържете една такава защита за да видите че тя пази човека без трети проводник,а трети е нужен само за да пази уредите!
Това е диференциален измерител на ток < 30 мА.Мине ли тока през човека тя се задейства освен ако не си си заврял и двата пръста в дупките на контакта.Третия проводник не може да те спаси тогава освен ако не си се допрял до него предварително с третия си пръст,което ми се струва доста идиотско начинание.
Ники274 - специалист
soton стига си бъркал из контактите,че имам отверка,която има хубава дупка от късото между фаза и земя преди да изключи ДТЗ :lol:
mirk - майстор
soton написа:
Имам чувството че никой от вас не е монтирал такова нещо!
Вземете и си вържете една такава защита за да видите че тя пази човека без трети проводник,а трети е нужен само за да пази уредите!
Това е диференциален измерител на ток < 30 мА.Мине ли тока през човека тя се задейства освен ако не си си заврял и двата пръста в дупките на контакта.Третия проводник не може да те спаси тогава освен ако не си се допрял до него предварително с третия си пръст,което ми се струва доста идиотско начинание.

Аве soton не го ли разбра до сега че нямаш ли трети проводник ТИ си третата жица :lol: И не дей лежа на тая кълка че 30мА са безопасни, напълно достатъчни са да те тръшнат за последно.
darken_nz - специалист
Ами ето следният сценарий.
Отивате отваряте капака на тенджерата с манджата и хопала удря ви ток!
Ако има ДТЗ и 3-ти проводник няма да имаме такива упражнения, защото ДТЗ ще изключи повредата още като се появи.
А да си пробваме късмета без 3-ти проводник не е много хубаво, няма нужда този ток да минава през нас.
Аз не искам да експериментирам с живота си и с този на хората около мен.
В. Петров - специалист
soton написа:
2.4.5. При схема TN за защита при дефект (индиректен допир) могат да се използват следните защитни устройства:

– устройства за защита срещу свръхтокове;

– прекъсвачи за защита срещу токове с нулева последователност.

Прекъсвачи за защита срещу токове с нулева последователност не трябва да се използват при схема TN-C.

Когато при схема TN-C-S се използва прекъсвач за токове с нулева последователност, от страната на товара не трябва да има проводник PEN. Връзката между защитния проводник PE с проводника PEN трябва да е извършена от страна на източника (преди прекъсвача за токове с нулева последователност).
НАРЕДБА № 1 ОТ 27 МАЙ 2010 Г. ЗА ПРОЕКТИРАНЕ, ИЗГРАЖДАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДБИ ЗА НИСКО НАПРЕЖЕНИЕ В СГРАДИ
един въпрос има ли проблем с дтз на която като натиснеш копчето за проверка и тя не изключва,а ако свържа мост между нулата и заземяването или между фаза и заземяването изключва веднага?
lubomirlz - специалист
Има проблем сменяй я.
ribolovec3 написа:
Искам да ми разясните какво точно е това как се свързва, кaкво прави защо трябва 3 проводна инсталация и т.н. Аз лично съм със нормална инсталация 2х2,5 с авт. бушони

Здравей, за твоя случай ДТЗ може да си намериш на следния адрес http://www.schrack.bg/fileadmin/f/OESTE ... _FINAL.pdf
на тази фирма ШРАК цените са доста изгодни, като се има в предвит качеството и.....все пак всичко си е от Австрия. На този линк има и цените, което е много одобно за да си направи човек сметка за паричките:)))))
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: