Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
Това табло в гипскартон ли е монтирано? Тея са навързали нулата зад него, което я прави много съмнителна :?
valat111 - специалист
Доколкото се вижда от снимките, таблото не е вградено. Не е трудно да се свали, да се сложат в ред нещата/изваждане на нулата на обща шина, разделяне на осветлението на различни кръгове по 6 А/ .Нова по-голяма кутия не струва скъпо, за да имаш място за повече предпазители.
vk - специалист
PCL82 написа:
. Свободната червена жица сигурно е нереализирана система за нощен ток (пак фаза).
PCL82, каква е тази система за нощен ток ? Разкажи повече ?
боян - специалист
Този пич кадето ти е връзвал таблото да не искал електроцентрала да прави в апартамента ти с тези големи предпазители.Сложил е предпазители като а завод.
PCL82 - майстор
Vk, за системата за нощен ток, знам, че са пускали две отделни линии от електромерното табло до апартамента. Дневната е била с нормално сечение, а нощната с по-малко и по-малък главен предпазител. Превключването е ставало можеби с контактор в електроменото табло.

Сигурно идеята е била нощната линия да захранва бойлери и акумулиращи печки, на собствени кръгове, без да трябва всеки да купува собствен часовник.

Никъде обаче не съм видял работещата такава система.
evil - специалист
Според мен нулите са извън кутията усукани зад кнауфа като твърде е вероятно да е вкарал с червения проводник нула и в кутията за всеки случай.А относно абсурдния ампераж на предпазителите и това че не си имал проблеми до сега,ще кажа че добре подбрания предпазител трябва не само да не пада при нормална работа ами и да реагира при критични за инсталацията товари а при теб второто може и да не се случи :lol: .Това е като да си мислиш че развалените спирачки на колата не са проблем щом тя върви :lol:
stefan_mil4ev - специалист
Защо шината е хваната отдолу на АП, а не от горе? Нали горе им е входа а от долу изхода?
zdravkich - специалист
@PCL82, май се оказваш прав,че този висящия червен кабел е за система за нощен ток (фаза) или за нещо друго. Като го заголих от обшивката и замерих с фазомера грейна. Като сечение наистина е малко по-тънък от този на главния АП.
@evil, май е така, за нулите май се оказват навити зад таблото някъде в кухината на панела.
@l_bonev, наистина грешката е моя. Пак питах човека от магазина, да оказа се че в таблото 0-те се навързват на едно блокче като лустер клема с много винтчета, или варианта да не е сложено и да са усукани . А както го бях обяснил излизаше, че 0-та е на медната шина на която се монтират предпазителите.
@moimoimoi, истината май се разплита лека полека. Ето снимки за потвърждение.
Прикачен файл:
Изобр011.JPG
Прикачен файл:
Изобр011.JPG
Изобр011.JPG (29.48 KиБ) Видяна 2657 пъти
Прикачен файл:
Изобр010.JPG
боян - специалист
От тези снимки вече ясно си личи ,че нулите са зад таблото.
spec - специалист
zdravkich написа:
С фазомера съм го проверил висящия кабел не свети, т.е. предполагам че е 0...
zdravkich написа:
... този висящия червен кабел е за система за нощен ток (фаза) или за нещо друго. Като го заголих от обшивката и замерих с фазомера грейна.
[-(

Тема "Къде е нулата на това ел.табло?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: