Значи с 2 думи ми казвате да се насоча към лампата която е вързана към динамото на колелото
:D:D:D:D:D:D:D разбрах че няма да се получи
мерси за отговорите ама лампата свързана към динамото и тя се с доста пот и въртене едвам свети така че бойлера скоро с такова динамо няма да го захранвам
:D:D:D:D:D !
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
58 мнения в "Какво мога да напрявя със динамо от КОЛЕЛО ?"
julian1960
- напреднал
можеш с подходящи перки да го направиш ветрогенератор
Съжалявам, но НЯМАМ такова динамо... исках само да събера информация от някой който разбира и се убедих че освен крушка не можеш да захраниш нищо друго ! Мислех да си купя и реших да попитам какво друго мога да направя от него, но май освен да захранвам вързаната крушка друго няма да се захрани
наистина мерси, че ми отговорихте 
Последна промяна от hladilnic на пет авг 19, 2011 9:28 pm, променено общо 1 път.
Сложно ми се струва да направя ветрогенератор ...
sstefanov
- майстор
Не виждам никакъв проблем да свържеш бойлер към динамо от колело.
Дали е разумно, нека да го сметнем. Ето с колко ще загрее водата:
Динамото произвежда 6 волта.
Бойлер 3KW има съпротивление 230*230/3000=17,6 ома
При 6V през него ще протече ток 6/17,6=0,34A.
Това ще развие мощност в бойлера 6*0,34=2 вата.
1 литър вода, за да се загрее с 1 градус се нуждае от 4400 джаула.
Нека бойлера да е идеален и да е 80 литра.
Тогава за 1 час (3600 секунди) в него с динамото (2 вата) ще вкараме 3600*2=7200 джаула.
Те ще загреят 80 л вода с:
7200/(80*4400)=0,02 градуса
Ако имаме загуби ще е още по-малко.
Дали е разумно, нека да го сметнем. Ето с колко ще загрее водата:
Динамото произвежда 6 волта.
Бойлер 3KW има съпротивление 230*230/3000=17,6 ома
При 6V през него ще протече ток 6/17,6=0,34A.
Това ще развие мощност в бойлера 6*0,34=2 вата.
1 литър вода, за да се загрее с 1 градус се нуждае от 4400 джаула.
Нека бойлера да е идеален и да е 80 литра.
Тогава за 1 час (3600 секунди) в него с динамото (2 вата) ще вкараме 3600*2=7200 джаула.
Те ще загреят 80 л вода с:
7200/(80*4400)=0,02 градуса
Ако имаме загуби ще е още по-малко.
vvventsi
- специалист
динамото на колелото всъщност не е динамо защото не прави прав ток ,а е еднофазен генератор с постоянен магнит,колкото по големи са оборотите толкова по голямо напрежение дава и по висока честота но мисля че повече от 1А може и да не даде щото ще загрява проводника вътре, не знам с какви обороти се върти на колелото но за 220V ще трябва да увеличиш оборотите 37пъти, крушката на фара знам че е 6V 0.5A което прави 3W когато го завъртиш 37пъти по големи обороти ще ти извади 220V при 0.5А което прави 100W така можеш да включиш 100ватова крушка!Другото което можеш да направиш с него е можеш да го ползваш като еднофазен синхронен двигател ,включи го към трансформатор около 6V и ще се завърти ,ако не се завърти сам го завърти на ръка ,на която и посока да го завъртиш на там ще се завърти,но тока трябва да е променлив не прав!
krasiorocknroll
- специалист
Много неща,стига да имаш въображение и да не си учил 5 години на вятъра! 
Virtuozo
- специалист
Ето и моя опит. Едно време ми се налагаше да охранявам един завод/огромен завод/ на всичкото отгоре завода беше баталясан от демокрацията и не функционираше,та нямаше и електричество с изключение на осветлението за нощните дежурства,което се състоеше от неповече от 10 улични стълба,та само за протокола искам да отбележа,че и общо взето завода си беше тъмен нощно време.Какво съм пазил при тези условия не ме питайте защото и сами ще се сетите че не съм бил особенно полезен като се вземе под внимание че в тъмна ниша могат да се скрият и 10 мангала покрай които да мина без да ги видя а до следващата ми обиколка доста работа биха могли да свършат
отделно от това,че и да ги видя...ама това е тема на друг разговор.
Та тогава за да не се разкарвам пеш из алеите и за по-честички обиколки щъках из завода с велосипед и понеже както казах бях сам ми дойде на акъла да сложа едно изправителче след динамото и едно джобно радио залепено със скоч на кормилото та поне да можем да си бъбрим с радиото
.Изобщо не се налагаше да карам бързо а напротив с едно много умерено темпо хем си правих обиколки,хем си раздвижвах схванатите от стоене на стола крака,хем и що музичка и мачове съм изслушал. Можеше разбира се и с батерии ама нямаше да е такъв кеф. За бойлер не се бях сетил щото имахме едно малко варелче дето се нагряваше от слънцето 
Между другото като искаш да вадиш ток от динамо,не е нужно да правиш като мен защото асфалта дава съпротивление.Тъй че както ти казаха може да вдигнеш колелото на стойка за да се върти гумата във въздуха,тогава е много по лесно и можеш да закачиш не едно а 4 динама по рамката и ако с тях захраниш светодиоди вечерно време,ти давам 100%-ва гаранция че ако ги разположиш тъй че да те осветяват отвсякъде ще получиш достатъчно количество светлина,че да те виждат от далече и да станеш популярен в квартала
Та тогава за да не се разкарвам пеш из алеите и за по-честички обиколки щъках из завода с велосипед и понеже както казах бях сам ми дойде на акъла да сложа едно изправителче след динамото и едно джобно радио залепено със скоч на кормилото та поне да можем да си бъбрим с радиото
Между другото като искаш да вадиш ток от динамо,не е нужно да правиш като мен защото асфалта дава съпротивление.Тъй че както ти казаха може да вдигнеш колелото на стойка за да се върти гумата във въздуха,тогава е много по лесно и можеш да закачиш не едно а 4 динама по рамката и ако с тях захраниш светодиоди вечерно време,ти давам 100%-ва гаранция че ако ги разположиш тъй че да те осветяват отвсякъде ще получиш достатъчно количество светлина,че да те виждат от далече и да станеш популярен в квартала
Тема "Какво мога да напрявя със динамо от КОЛЕЛО ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература