Здравейте!Как мога да свържа четириполюсна ДТЗ към монофазна инсталация?Може би който и да е от трите фазови контакта и нула?
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mnp57
- помощник
1656 мнения в "Дефектно токова защита"
hidrazin
- майстор
Не би трябвало де е проблем. През нея прекарваш нулата и едната фаза. Важното е тока през нулата
и фазата (или сбора от токовете на трите фази) да е еднакъв. При теб ще се получи все едно захранваш
къща трифазно с ДТЗ, но имаш включен консуматор само към едната фаза. Ще работи.

и фазата (или сбора от токовете на трите фази) да е еднакъв. При теб ще се получи все едно захранваш
къща трифазно с ДТЗ, но имаш включен консуматор само към едната фаза. Ще работи.
В. Петров
- специалист
hidrazin написа:Не би трябвало де е проблем. През нея прекарваш нулата и едната фаза. Важното е тока през нулатаВъзможно е в този случай схемата за тестване на работоспособността да не работи коректно.
hidrazin
- майстор
По принцип точно така. Лично не съм правил такива акробатики по няколко причини.
Трифазната е по-скъпа, ще ми заема повече място в таблото и не на последно място -
стават много снадките на фазовия проводник. Пък всяко прекъсване увеличава шанса
за проблем. Защо точно така си го решил? Нищо не ти пречи първо да прекараш само
един път фазата и да пробваш дали теста работи. Ако не - прекарваш два пъти и пак проба.
Не съм разглобявал такава и не знам като прави тест дали е и на трите фази или само на една.
Когато пробваш само с едно минаване на фазата и не сработи теста, я премести и на другите
две гнезда последователно, за да може ако теста работи само на едната да я улучиш.

Трифазната е по-скъпа, ще ми заема повече място в таблото и не на последно място -
стават много снадките на фазовия проводник. Пък всяко прекъсване увеличава шанса
за проблем. Защо точно така си го решил? Нищо не ти пречи първо да прекараш само
един път фазата и да пробваш дали теста работи. Ако не - прекарваш два пъти и пак проба.
Не съм разглобявал такава и не знам като прави тест дали е и на трите фази или само на една.
Когато пробваш само с едно минаване на фазата и не сработи теста, я премести и на другите
две гнезда последователно, за да може ако теста работи само на едната да я улучиш.
ттитто
- помощник
Изчетох цялата тема и научих много неща за ДТЗ. В момента окабелявам инсталацията на собствена нова къща, която е дървена и много ме касае защитата срещу запалване. Та човек колкото повече знае, толкова повече въпроси си задава.
Прикачил съм вътрешното табло. Получавам ток от съсед по кабел 2х6 кв.мм Той влиза в едно външно табло на двора(има автоматичен предпазител 50А) и оттам по кабел СВТ 3*6 кв.мм достига до вътрешното табло. До вътрешното табло достига и отделен многожилен кабел, който е свързан за един метален прът забит в земята до къщата. Изпълнявам всичко по проект без промени.
Въпросите ми са следните:
1. Имам ли право на избора за система за зазимяване - T N S или TT, след като кръга на осветлението не е защитен с ДТЗ?
2. Ако да, кой да избера?
3. При TNS къде да свържа зазимяването с нулата:
а. между външното табло и главния АП на вътрешното табло
б. между главния АП на вътрешното табло и ДТЗ на отделните кръгове
Прикачил съм вътрешното табло. Получавам ток от съсед по кабел 2х6 кв.мм Той влиза в едно външно табло на двора(има автоматичен предпазител 50А) и оттам по кабел СВТ 3*6 кв.мм достига до вътрешното табло. До вътрешното табло достига и отделен многожилен кабел, който е свързан за един метален прът забит в земята до къщата. Изпълнявам всичко по проект без промени.
Въпросите ми са следните:
1. Имам ли право на избора за система за зазимяване - T N S или TT, след като кръга на осветлението не е защитен с ДТЗ?
2. Ако да, кой да избера?
3. При TNS къде да свържа зазимяването с нулата:
а. между външното табло и главния АП на вътрешното табло
б. между главния АП на вътрешното табло и ДТЗ на отделните кръгове
Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература