• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mnp57 - помощник
Здравейте!Как мога да свържа четириполюсна ДТЗ към монофазна инсталация?Може би който и да е от трите фазови контакта и нула?
bulhomes2 - майстор
Предлагам да ти купя една ДТЗ за монофазна инсталация, а тая да ми я дадеш :lol:
hidrazin - майстор
Не би трябвало де е проблем. През нея прекарваш нулата и едната фаза. Важното е тока през нулата
и фазата (или сбора от токовете на трите фази) да е еднакъв. При теб ще се получи все едно захранваш
къща трифазно с ДТЗ, но имаш включен консуматор само към едната фаза. Ще работи.
:partyman:
В. Петров - специалист
hidrazin написа:
Не би трябвало де е проблем. През нея прекарваш нулата и едната фаза. Важното е тока през нулата
и фазата (или сбора от токовете на трите фази) да е еднакъв. При теб ще се получи все едно захранваш
къща трифазно с ДТЗ, но имаш включен консуматор само към едната фаза. Ще работи.
Възможно е в този случай схемата за тестване на работоспособността да не работи коректно.
hidrazin - майстор
Ако не работи, да прекара фазата три пъти през ДТЗ-то като иска.
mnp57 - помощник
Три пъти последователно ли,в смисъл изход фаза1 към вход фаза2 ,изход2 към вход3 и от изход3 към консуматора?
hidrazin - майстор
По принцип точно така. Лично не съм правил такива акробатики по няколко причини.
Трифазната е по-скъпа, ще ми заема повече място в таблото и не на последно място -
стават много снадките на фазовия проводник. Пък всяко прекъсване увеличава шанса
за проблем. Защо точно така си го решил? Нищо не ти пречи първо да прекараш само
един път фазата и да пробваш дали теста работи. Ако не - прекарваш два пъти и пак проба.
Не съм разглобявал такава и не знам като прави тест дали е и на трите фази или само на една.
Когато пробваш само с едно минаване на фазата и не сработи теста, я премести и на другите
две гнезда последователно, за да може ако теста работи само на едната да я улучиш.
mnp57 - помощник
Да,това е добра идея.Благодаря ти!
mnp57 - помощник
bulhomes2 написа:
Предлагам да ти купя една ДТЗ за монофазна инсталация, а тая да ми я дадеш :lol:
Нищо против! :-D
ттитто - помощник
Изчетох цялата тема и научих много неща за ДТЗ. В момента окабелявам инсталацията на собствена нова къща, която е дървена и много ме касае защитата срещу запалване. Та човек колкото повече знае, толкова повече въпроси си задава.
Прикачил съм вътрешното табло. Получавам ток от съсед по кабел 2х6 кв.мм Той влиза в едно външно табло на двора(има автоматичен предпазител 50А) и оттам по кабел СВТ 3*6 кв.мм достига до вътрешното табло. До вътрешното табло достига и отделен многожилен кабел, който е свързан за един метален прът забит в земята до къщата. Изпълнявам всичко по проект без промени.

Въпросите ми са следните:
1. Имам ли право на избора за система за зазимяване - T N S или TT, след като кръга на осветлението не е защитен с ДТЗ?
2. Ако да, кой да избера?
3. При TNS къде да свържа зазимяването с нулата:
а. между външното табло и главния АП на вътрешното табло
б. между главния АП на вътрешното табло и ДТЗ на отделните кръгове

Прикачен файл

PIC_7100.JPG вътрешно табло на къщата
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43