Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zz_stefanov - майстор
n_a написа:
.... ...
На стандартна пералня, с предно зареждане, лагерът е един, отзад....

Не плаши децата! Лагерите са си два. В редки случаи един двоен/троен ролков:)
Няма основание пералнята с горно зареждане да е по тиха. Шума зависи от типа на двигателя, а не от начина на зареждане.
И пералните с предно зареждане могат да не се тресат при ценрофугиране, това пък зависи от това дали е "умана" да си разределя прането и пак не зависи от начина на зареждане.
Избора е само въпрос на място и удобство. Аз лично съм за предното зареждане.
null - специалист
Да споделя и аз.
От десетина години ползваме пералня с горно зареждане.
Първата беше индезит. Сменял съм пет пъти лагерите заради скапани семеринги. Накрая я изхвърлих защото се отцепи едната ос от барабана.
Сега сме купили зануси (от около година).
Да кажа, че успях да я вградя. Плота на мивката ми е на 95см, вместо на 85, но на нас ни е удобно. Плота над пералнята се вдига на панти.
Ама във фирмите не искат да го правят и сам си проектирах и сглобих кухнята.
Вече както казах почти година е така и сме доволни. Пералнята е по-тиха когато е затворена в шкафа. Имаме и друга пералня с предно зареждане. Доста по-шумна е.
LZ - специалист
null написа:
...
Първата беше индезит. Сменял съм пет пъти лагерите заради скапани семеринги. Накрая я изхвърлих защото се отцепи едната ос от барабана.
:shock: Това лош късмет ли е, или е характерно :?
null написа:
...Плота над пералнята се вдига на панти.
Ама във фирмите не искат да го правят и сам си проектирах и сглобих кухнята....
И на мен ми се въртят такива идейки
bigshop - специалист
Няколко уточнения:

- При пералните с предно зареждане е възможно да се използва един лагер, но той трябва да е моментов - да носи освен сили по трите оси и три момента. Такъв е възможно да се произведе, но би излязъл много скъп. Затова никой не използва такива, а два лагера - един радиален и един радиално-аксиален.

- Ако двата лагера на пералня с предно зареждане са на разстояние 5 см, барабана е 40 см и силата в средата на барабана е F, то силите в двата лагера ще бъдат 4*F и 5*F. При пералните с горно зареждане винаги ще бъдат F. Това означава, че лагерите на пералните с горно зареждане са поне 4 пъти по-натоварени.

- Понеже при пералните с предно зареждане се използва конзолно закрепване на барабана, то неговите провисвания ще са винаги по-големи и при равни други условия ще има по-големи вибрации.

Може да се продължи още ...

Затова аз избрах пералня с горно зареждане и вече четвърта година нямам проблеми. Какъв е шумът? Ами при 1000 оборота е по-силен отколкото на 500. А през нощта в спалнята не я чувам през две врати и коридор.
LazarGanev - "Велик майстор"
- При пералните с предно зареждане е възможно да се използва един лагер, но той трябва да е моментов - да носи освен сили по трите оси и три момента. Такъв е възможно да се произведе, но би излязъл много скъп. Затова никой не използва такива, а два лагера - един радиален и един радиално-аксиален.

Съгласен съм.

- Ако двата лагера на пералня с предно зареждане са на разстояние 5 см, барабана е 40 см и силата в средата на барабана е F, то силите в двата лагера ще бъдат 4*F и 5*F. При пералните с горно зареждане винаги ще бъдат F. Това означава, че лагерите на пералните с горно зареждане са поне 4 пъти по-натоварени.

Не е вярно! Лагерите се избират според натоварването. Може да се изберат такива лагери, че натоварването им да е по-малко от тези на пералната с горно зареждане.

- Понеже при пералните с предно зареждане се използва конзолно закрепване на барабана, то неговите провисвания ще са винаги по-големи и при равни други условия ще има по-големи вибрации.

Вибрациите се получават най-вече от неправилно разпределен товар, което зависи от много фактори. И пет лагера да има, ако прането е скупчено не могат да укротят пералната.
bigshop - специалист
LazarGanev написа:

Не е вярно! Лагерите се избират според натоварването. Може да се изберат такива лагери, че натоварването им да е по-малко от тези на пералната с горно зареждане.

Напротив! Ако погледнем схемата на картинката реакцията в единия лагер ще бъде 5*F, а в другия 4*F, независимо как ще се подберат лагерите. Реакциите могат да намалеят два пъти ако разстоянието между тях се увеличи два пъти.

Вибрациите се получават най-вече от неправилно разпределен товар, което зависи от много фактори. И пет лагера да има, ако прането е скупчено не могат да укротят пералната.

Вибрациите действително се получават от въртящи се неуравновесени маси. Но те зависят и от провисването, а при конзолно закрепване то е по-голямо (например 5 пъти).

Прикачен файл

washmashine-1.png
washmashine-1.png (11.37 KиБ) Видяна 11671 пъти
bigshop, ако в багажника на Жигулито сложиш 3 торби цимент, а на Газката сложиш 5 торби, кое превозно средство ще е по-натоварено според теб? Лагерите се избират (по размер) така, че да са нормално натоварени!

Когато товара (прането) е равномерно разпределен при въртене, провисването е нулево и в двата случая, защото 5Х0=0
bigshop - специалист
LazarGanev написа:
bigshop, ако в багажника на Жигулито сложиш 3 торби цимент, а на Газката сложиш 5 торби, кое превозно средство ще е по-натоварено според теб? Лагерите се избират (по размер) така, че да са нормално натоварени!

Когато товара (прането) е равномерно разпределен при въртене, провисването е нулево и в двата случая, защото 5Х0=0
Идеята е, че при пералните с предно зареждане лагерите са по-натоварени и за да имат същия ресурс, трябва да са по-скъпи. Ако имат същата цена, значи имат по-малък ресурс. Т.е. заложеният конструктивен принцип е в полза на тези с горно зареждане.

А колкото до провисването - макар и мако, то съществува (от еластични деформации). Но съществува провисване и от хлабини. И при пералните с предно зареждане края на барабана ще провисва с 8 пъти хлабината в лагерите. А хлабина винаги има (за да работи лагера) и тя расте във времето.
bigshop написа:

Идеята е, че при пералните с предно зареждане лагерите са по-натоварени и за да имат същия ресурс, трябва да са по-скъпи. Ако имат същата цена, значи имат по-малък ресурс. Т.е. заложеният конструктивен принцип е в полза на тези с горно зареждане.
Да, лагерите са по-скъпи, барабана е по-евтин и т.н., но като цяло пералните с предно зареждане са доста по-евтини, въпреки по-скъпите лагери, нали така? Но спора май не беше за цената? Интересно, че професионалните перални, които са най-натоварени са основно с предно зареждане - поне аз с горно не съм виждал!
Spassow_lbg - специалист
Според мен новите модерни перални са на такова ниво че дори при 1000 Оборота центрофуга не се чуват особено много.
мойта е на 5 години, с предно отваряне, когато и смених лагерите преди година в продължение на месец ходих да се уверявам лично че пералнята работи а не е блокирала нещо , просто не се чуваше- само плискането на водата вътре. тъй че за какъв шум говориме.

Според мен си избери такава пералния която ще ти е най удобна за манупулация и да ти се върже като размери. За шум недей мисли а и след 7, 8 години и без това ще я сменяваш :wink:

Тема "Перални с горно зареждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: