Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
moimoimoi написа:
и се получава
0.50+17=17.50лева за 1000часа работа на обикновенна 100 вата крушка
15+3.40=18.40 лева за 1000 часа работа за енергоспестяваща 20 вата

е те това е далаверата
а ако ти изгори крушката икономията .........
Далаверата ще я видиш като базата ти за сравнение е луминисцентната с живот 10 000 часа например колко обикновени ще смениш за това време и колко ток ще ти изгорят :idea: :arrow:

100W * 1000h * 10 = 1000kWh = 170лв + 10лампи по 0.5лв = 175лв
20W * 10 000h=200kWh*0.17=34лв + 16лв лампа = 50лв.

Това ти е приблизителната сметка на теория при идеални условия. Честото включване на луминисцентните намалява драстично живота им, възможноста да попаднеш на скъпо менте и т.н други типично български причини и резултата от използването им е съмнителен.
naB4o - специалист
Не само честото включване/изключване, ами и падовете и скоците във Ел.мрежата. Заради електрониката вътре те са доста чувствителни на тези влияния.
А за осветеноста, осветявате НЕ само площ, ами и обем.
moimoimoi - майстор
прав си милене но ставаше дума за енергоспестяващите крушки с цокъл Е27
досега колкото да съм взел/около 20 броя филипс / не са изкарвали повече от 1 година
на повечето енергоспестяващи пише 6-7-8 години гаранция но пти придължителност на работа на ден не повече от 3 часа
както казахме зависи и от броя на включванията

нормалните лиминисцентни лампи 18,36,58вата са нещо друго
преди много време сменяхме дроселите на лум тела с електронен баласт на тела 2x36 wata и за да спечеля поръчката за изпълнението дадох гаранция на баласта и тръбите 50000 часа работа
и вече 5 години няма нито една тръба за смяна,като се има на предвит че въпросните тела не се изключват,или най много 3-4 пътя на година

реално енергоспестяващите крушки в домашни условия не могат да изкарат повече от 2 години а доста често и 1 година
поради това от тях трудно може да се направи икономия
Virtuozo - специалист
Добре де ако не енергоспестяващи,нека са диодни,пури или други някакви това вече времето ще докаже кои ще се утвърдят.Аз обаче немога да се съглася с вашата защита на нажежаемите лампи! Верно е че тяхната светлина е несравнима :-D обаче 100 ватовата крушка е чиста печка и още по лошото е че една крушка стига за банята обаче за стаята са нужни поне 2 или най добрия вариант полюлей петица с 5х40 и пак е 200вата и пак сменяш лампи през 2 месеца.
hygro - майстор
Virtuozo написа:
и пак сменяш лампи през 2 месеца.
:lцl: Имам халогенки Paulmann от 1992 и светят, та се късат. И искам не осветление с газениче, затова съм сложил 500W индиректно.

Не съм съгласен мизерията да се налага със закон.
moimoimoi - майстор
нажежаемата освен че свети но и топли-чиста далавера през зимата
имам един клиент който има едни "полюлеи"у тях с 7 халогени пури по 150 вата :lol: е под тоя лампа препекохме един път и филиики :razz:
Милен - майстор
Те и тези http://www.svetlinatrade.com/najejaema_razli4no.htm инфра лампи са нажежаеми ама се ползват за нагряване. :lol: Имат живот 6000 часа, значи не е проблем да се направи с дълъг живот но тогава няма да им излезне сметката при по масовите продукти.
Lyuben_K - напреднал
Крушките на Филипс дават светлина точно като крушките с нажежаема жичка и качеството им е добро. Поне аз не мога да направя разлика. Последно съм купувал преди 2-3 години. Зависи на какво попаднете. Повечето евтини енергоспестяващи крушки имат светлина клоняща към синьо, лилаво или розово, но за това пък лесно се разглобяват и са подходящи за "Направи сам" цели :-D
rettere - специалист
...и аз да кажа...
Енергоспестяващте лампи се ползват когато искаш да си светиш, а не да се топлиш.
А пък за осветеността си има луксметри.Няма значение какво осветяваш обем или площ.Ако нямаш луксметър тогава ползваш таблици за попълване на формулите,избираш тип лампа, тип осветително тяло, място на тялото/телата/,брой,имаше и коефициент във функция от това колко лампи биха изгорели преди смяна/ако са на по-високо и недостъпно място/и др.
П.С. Нали си плащам калпавия им ток,защо ще ме принуждават да избирам лампите си.Още по-вече,че след електромера си правя каквото искам.Достатъчна е рекламата на "енергоспестяващите лампи"-всеки сам си преценява дали да си купи.Айде да ни забранят и "лъч"-овете,щото не са енергоспестяващи----СВЕТЯТ :-D

Тема "Каква осветеност дава 100W крушка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: