• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
резистора е за ограничаване на тока :idea: ако ги вържеш без резистор ще....просветне и ще изгори
DMN - майстор
Наистина досега не беше ми се налагало да свързвам последователно светодиоди. Сега запоих 4 бели последователно, без резистор и им подадох 12в прав ток. Освен да си светят нормално и с еднаква сила, нищо друго интересно не забелязах...
moimoimoi - майстор
DMN написа:
Наистина досега не беше ми се налагало да свързвам последователно светодиоди. Сега запоих 4 бели последователно, без резистор и им подадох 12в прав ток. Освен да си светят нормално и с еднаква сила, нищо друго интересно не забелязах...
белите диоди по принцип са 3.2 волта,но за по лесно се приема за 3 волта
т.е. ти имаш 4 диода x 3.2 волта=12.8 волта,т.е. твоите диоди издържат до 12.8 волта без резистор,над това напрежение им трябва резистор
скоро пробвах един бял диод на 4.7 волта от зарядно за телефон-изгоря веднага
pavelari - майстор
DMN написа:
ето така на групички на групички с по един резистор за всяка се прави луна :) това е
интересни неща не съм обещавал този път :)
DMN - майстор
А човека просто питаше, кои LED лампи са по-надеждни, тези на 12в. или на 220в. Аз затова насочих въпроса към свързването на диодите в лампата. Ясно е, че повече от 4 светодиода последователно на 12в. немогат да се свържат и ако лампата има повече светодиоди те трябва да са свързани на групи или успоредно.
В моя случай с моята лампа на 220в., която все пак отворих, се оказа, че всичките 48 светодиода са свързани последователно след греца, през един резистор. Сещате се, че в този случай, ако един от тези 48 светодиода изгори, спира да свети цялата лампа. Ако обаче същата лампа е на 12в. и ако се свържат светодиодите на 12 групи по 4 светодиода, то и да изгори един ще спре да свети само тази група, не са нужни и резистори в този случай.
Говоря хипотетично, но дали точно така ги свързват производителите, това незнам. Според мен, тези лампи на 12в. са по-надеждни в зависимост от начина на свързване и броя диоди, но това си е лично мнение :)
moimoimoi - майстор
да прав си за начина на свързване, но все пак на това нещо му дават над 50000 часа живот и не трябва да изгатя,така че това може да го пренебрегнем като довод

днеска слагах едни лед луни едната беше 1.5 вата с 20 диода
другата беше само с един 3 ватов диод
като ги пробвах определено 3 ватовата луна светеше д пъти повече отколкото 1.5 ватовата,т.е. всичко е нормално
после ги замерих с уреда да видя доколко отговаря мощнста им на обявената
на 1.5 ватовата с амперметър ми отчете 21.1 милиампера,при напрежение 237 волта ,което прави 5вата :shock: :?
после на 3 ватовата ми отчете 16 милиампера,при 237волта прави 3,79 вата,предполагам че при 220 волта ще е около 3 вата
при 1.5 вата луничка може би това е мощноста на диодите,но консумацията на цялата схема е 5 вата
pavelari - майстор
Много тъпо е да се вържат всички последователно. Естествено, че ако някой държи на името си ще ги произведе навързани на групи по 5-6 диода и то разпръснато за да не се и личи когато изгори един. Загубите при намаляне на напрежението са 50%, но като цяло където 0.75, там и 1.5 W - говорим за битов осветител на 220V все пак
Колкото до мощностите - масово се дава само мощността на източника, но не и сумарната със загубите в преобразуване.
Това важи и за енергоспестяващите ламби - писъл съм отдавна по този еъпрос. Харчат поне двойно на това дето пише!!!
lov - майстор
pavelari написа:
Много тъпо е да се вържат всички последователно. Естествено, че ако някой държи на името си ще ги произведе навързани на групи по 5-6 диода и то разпръснато за да не се и личи когато изгори един.
Много си прав ама нали трябва да се уползетворят избълваните до сега количества маломощни диоди. Пък те и не спират защото цената им е части от цента. Пък и най лесния начин е да с вържат последователно и като ограничител на тока да се сложи един кондензатор. Точно такова е изпълнението на 220 волтовите. Като диодите са на 2 групи вързани последователно. При 12 волтовите пак е така даже понякога няма и товарно съпротивление.
Иначе уважаващи себе си фирми като Крии или Семи кондукторс Отдавана произвеждат изключително мощни диоди.Скоро се ровичках и гледах че предлагат вече над 1 000 лумена. Като се има в предвид ориентировъчно че около 200 лумена дава една обикновенна 60 ватова лампа. Поправете ме ако греша защото го определям визуално и не съм ровил да видя. Предлагат се и осветителни тела с такива диоди ама нали разбираш че цената им не е по нашия джоб и гледаме по евтинкото. От друга страна за тези диоди трбват и драйвери за управление на тока пък то си е електроника и нали разбираш че колкото повече звена има една верига толкова повече вероятноста да стане гаф е по голяма.
А относно мнението ти за енергоспестяващите лампи и моето е същото. Само не можах да разбера какво лоби имаха че да ги наложат в ЕО със закон. Бъдещето е в диодите и всичко опира до цената. Но като не са се наложили и ограниченото производство я сържат висока. Реално една енергоспестяваща лампа е доста по скъпа от един диод. Само като погледнеш колко матерал е вложен в нея. А за живота им и КПД да не говорим. Мислех да пиша и за цветовата температура ама стига толкова че оспамих темата на колегата.
DMN - майстор
Да събудя пак малко темата. Та моята LED лампа, за която бях писал по-горе на 220в. и с 48 светодиода, мислех че всичките диоди са свързани последователно, но се оказа все пак че са свързани на две групи. Как разбрах ли?
Вчера светвам лампата и половината диоди не светят. Тъй като я взех за проба, не съм я ползвал много, само веднъж я оставих да свети една нощ и после съм я слагал тук-там. По мои сметки да е работила не повече от 20 часа.
Един светодиод беше решил, че тези часове са му достатъчни и изгорял. Намерих го и го смених и лампата светна с цялото си сияние, готова за нови 20 часа живот.
Сега си обясних, защо марковите лампи струват по 18-20 евро,а моята 7лв. Сами си сметнете за 50 000ч.живот, които уж им дават, колко диода и през колко часа трябва да ги сменям... :lol:
Мдаа...определено светло бъдеще ни чака с тези лампи...
Johny - майстор
В крайна сметка си купих ето това
За резултата ще докладвам след време.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "LED лунички 12V или 220V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: