E kak защо нали трябва да ти продадът скъпите фотоволтаични панели
Ще почакаме още малко докато ги удрят китайците както те си знат 

ESPACE написа:Ха, ха - 8 киловата на покрива на къщата. Може, ако притежава много голям замък. В най-добрия случай 150W от квадратен метър, реално около 100 при добри условия. Дано и покрива му има 800 квадрата с южно изложение800 m² х0,15kW = 120 kW
Иначе цената е горе долу реална 1,5 Евро на ват и ще му останат 1000лв да купи двора дето да ги монтира
torbalan написа:важното е далавера да имаНека направим и твоята сметка :
в момента изкупуват тока от фотоволтаиците (както е модерно да им викат) на баснословна цена... мисля, че е над 700 лева на мегават... от АЕЦ Козлодуй го изкупуват по около 15 лева...
http://www.dker.bg/prices_el.htm
тук ги има цените...
5. Цена на електрическата енергия, произведена от фотоволтаични централи:Значи за 1 Kw - 0,75лв. + 20% ДДС = 0,90лв
а) с инсталирана мощност до 5кВтп - 823 лв./МВтч.
б) с инсталирана мощност над 5кВтп - 755 лв./МВтч.
Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност.
Мнението ми е че енергийните източници, вместо да поевтиняват за сметка на хай-тека - поскъпватНе знам какво имаш предвид под енергийни източници
Тани написа:ESPACE написа:Ха, ха - 8 киловата на покрива на къщата. Може, ако притежава много голям замък. В най-добрия случай 150W от квадратен метър, реално около 100 при добри условия. Дано и покрива му има 800 квадрата с южно изложение800 m² х0,15kW = 120 kW
Иначе цената е горе долу реална 1,5 Евро на ват и ще му останат 1000лв да купи двора дето да ги монтира
8kW / 0.15 kW/m² = 53.33 m²
Нека не подвеждаме чак толкова хората ! Почти на всеки покрив може да се отделят 50 m² Въпроса е дали е южно изложението!
torbalan написа:важното е далавера да имаНека направим и твоята сметка :
в момента изкупуват тока от фотоволтаиците (както е модерно да им викат) на баснословна цена... мисля, че е над 700 лева на мегават... от АЕЦ Козлодуй го изкупуват по около 15 лева...
http://www.dker.bg/prices_el.htm
тук ги има цените...
От линка който си дал по-горе5. Цена на електрическата енергия, произведена от фотоволтаични централи:Значи за 1 Kw - 0,75лв. + 20% ДДС = 0,90лв
а) с инсталирана мощност до 5кВтп - 823 лв./МВтч.
б) с инсталирана мощност над 5кВтп - 755 лв./МВтч.
Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност.
При идеални условия 8х 0,90 = 7,20 лв./ч.
следователно тези 100лв които даваш за пример тази централка ги изкарва за
100лв. / 7,20лв./ч. = 13,88 часа което е по малко от два дни!
Дотук всичко изглежда розово по моите сметки , но само с панели не става . Трябва и още техника , която да преобразува постоянното напрежение в променливо 220 v 50 Hz и да синхронизира честотата с тази на мрежата. Тази техника също струва пари и то не малко! Проекта е над 5000 лв!
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: