Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
E kak защо нали трябва да ти продадът скъпите фотоволтаични панели :lol: Ще почакаме още малко докато ги удрят китайците както те си знат :lol:
боян - специалист
Аз също съм се интересувал от така наречените ВЕИ.Имам безброй страници с литература за тях.Ходил съм на презентаций дори наскоро имаше една в НДК ,но с течение на времето започнах да осъзнавам,че за такива „дребни риби“ като мен няма смисъл :
Първо:Трябват много пари за да си на печалба евентуално след 10тина години.
Второ:Случаен човечец като мен „на дали“ някой ще го допусне до такава „далавера“
Трето:Ако евентуално ти пуснат „аванта“ да ти отпуснат 400 500хиляди от еврофондовете ще започнат да те въртят по други начини например със срокове за присъединяване към „енергата“......А нали се сещате,че от всяко забавяне губиш пари..И така нататък и така .......
Аз имах един приятел който е луд на тази тема,та той имаше 1 братовчедка която беше депутат.Той беше купил имот специално за да строй са ВЕЦ,ако искате вярвайте още него е постройл.....Само с мечтите си остана.......Та какво остава за мен
Ако искате инфо нека да не звучи като реклама но ето един форум специално за това,Предварително се извинявам за този линк надявам се да е полезен за вас..............
http://solar.sts.bg/forum/
Тани - модератор
ESPACE написа:
Ха, ха - 8 киловата на покрива на къщата. Може, ако притежава много голям замък. В най-добрия случай 150W от квадратен метър, реално около 100 при добри условия. Дано и покрива му има 800 квадрата с южно изложение :-D
Иначе цената е горе долу реална 1,5 Евро на ват и ще му останат 1000лв да купи двора дето да ги монтира :)
800 m² х0,15kW = 120 kW

8kW / 0.15 kW/m² = 53.33 m²

Нека не подвеждаме чак толкова хората ! Почти на всеки покрив може да се отделят 50 m² Въпроса е дали е южно изложението!
torbalan написа:
важното е далавера да има :)

в момента изкупуват тока от фотоволтаиците (както е модерно да им викат) на баснословна цена... мисля, че е над 700 лева на мегават... от АЕЦ Козлодуй го изкупуват по около 15 лева...

http://www.dker.bg/prices_el.htm

тук ги има цените...
Нека направим и твоята сметка :

От линка който си дал по-горе
5. Цена на електрическата енергия, произведена от фотоволтаични централи:
а) с инсталирана мощност до 5кВтп - 823 лв./МВтч.
б) с инсталирана мощност над 5кВтп - 755 лв./МВтч.

Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност.
Значи за 1 Kw - 0,75лв. + 20% ДДС = 0,90лв
При идеални условия 8х 0,90 = 7,20 лв./ч.

следователно тези 100лв които даваш за пример тази централка ги изкарва за

100лв. / 7,20лв./ч. = 13,88 часа което е по малко от два дни!

Дотук всичко изглежда розово по моите сметки , но само с панели не става . Трябва и още техника , която да преобразува постоянното напрежение в променливо 220 v 50 Hz и да синхронизира честотата с тази на мрежата. Тази техника също струва пари и то не малко! Проекта е над 5000 лв!
petromaniq - специалист
Някой прави ли сметка, колко ефективни ват/часа ще има в денонощието. Или някой мисли да строи къща на екватора или да си прави орбитална станция. Мнението ми е че енергийните източници, вместо да поевтиняват за сметка на хай-тека - поскъпват. Или за ЕС си е хай а за нас остава тека.
Тани - модератор
Правени са сметки , не се притеснявай! А относно коментара ти за екватора - там фотоволтаиците ще работят при по-лоши условия . За тези , които не са запознати - най ефективни са през зимата , защото не загряват. А който е имал калкулатор със "слънчева батерия" знае, че не е необходимо да го огрява слънцето за да работи . Не му трябва топлина , а просто светлина. А поне откакто аз се помня слънцето е изгрявало всеки ден и не е почивало никога.

Относно
Мнението ми е че енергийните източници, вместо да поевтиняват за сметка на хай-тека - поскъпват
Не знам какво имаш предвид под енергийни източници

Горивата (изкопаемите) поскъпват , защото се изчерпват и до няколко години ще свършат , въпреки че никой не иска да го признае!

Другите източници не са поскъпвали никога , защото са безплатни - слънце , вятър , гравитация . Дори "инструментите" с които може да се възползваме от тях поевтиняват , колкото по-масово навлизат!

ПП като се замисля , на екватора не би трябвало да е по-дълъг деня. Не ми се търси , нека някой който знае със сигурност да сподели!
ESPACE - майстор
Тани написа:
ESPACE написа:
Ха, ха - 8 киловата на покрива на къщата. Може, ако притежава много голям замък. В най-добрия случай 150W от квадратен метър, реално около 100 при добри условия. Дано и покрива му има 800 квадрата с южно изложение :-D
Иначе цената е горе долу реална 1,5 Евро на ват и ще му останат 1000лв да купи двора дето да ги монтира :)
800 m² х0,15kW = 120 kW

8kW / 0.15 kW/m² = 53.33 m²

Нека не подвеждаме чак толкова хората ! Почти на всеки покрив може да се отделят 50 m² Въпроса е дали е южно изложението!
torbalan написа:
важното е далавера да има :)

в момента изкупуват тока от фотоволтаиците (както е модерно да им викат) на баснословна цена... мисля, че е над 700 лева на мегават... от АЕЦ Козлодуй го изкупуват по около 15 лева...

http://www.dker.bg/prices_el.htm

тук ги има цените...
Нека направим и твоята сметка :

От линка който си дал по-горе
5. Цена на електрическата енергия, произведена от фотоволтаични централи:
а) с инсталирана мощност до 5кВтп - 823 лв./МВтч.
б) с инсталирана мощност над 5кВтп - 755 лв./МВтч.

Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност.
Значи за 1 Kw - 0,75лв. + 20% ДДС = 0,90лв
При идеални условия 8х 0,90 = 7,20 лв./ч.

следователно тези 100лв които даваш за пример тази централка ги изкарва за

100лв. / 7,20лв./ч. = 13,88 часа което е по малко от два дни!

Дотук всичко изглежда розово по моите сметки , но само с панели не става . Трябва и още техника , която да преобразува постоянното напрежение в променливо 220 v 50 Hz и да синхронизира честотата с тази на мрежата. Тази техника също струва пари и то не малко! Проекта е над 5000 лв!

Ей вярно бе Тани, голям срам с моите сметки. Една нула за нищо съм я нямал. :?
Тани - модератор
И на мен ми се е случвало! Няма нищо срамно! Не съм искал да те засегна , но може би ако не бях смятал предварително и аз щях да се вържа :) и затова уточних , за да не отказваме хората толкова лесно. Има хляб в тази идея , но проблема е бюрокрацията!
torbalan - Дървен философ
Тани, не си разбрал какво имам предвид със стоте лева...

месечната ми сметка за ток през лятото е около сто лева...
ако монтирам фотоволтаици - в най-добрия случай ще ми спестят сто лева...

ако похарча за тези панели 25 хил. лева - смятай нататък колко години ще ми трябват за да си възстановя похарчените за тях пари...
Тани - модератор
Напълно те разбрах ! Все едно да си направиш фабрика за бира , и да смяташ колко ще спестиш , че не няма вече да си купуваш бира. Както никой не си прави фабрика за бира , заради собствената консумация , така никой не прави фотоволтаична централа за собствени нужди. Ако изходим от факта че ти изкупуват енергията на 90 стотинки, а ти си купуваш тяхната на 15 стотинки , трябва да си малоумен да ползваш собствената си! По-добре да я продадеш и с продаден 1кWh на тях те да ти дадат 6kWh за същата сума пари.

Тема "слънчеви колектори-ел.енергия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: