Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Значи с 2 думи ми казвате да се насоча към лампата която е вързана към динамото на колелото :D:D:D:D:D:D:D:D разбрах че няма да се получи :) мерси за отговорите ама лампата свързана към динамото и тя се с доста пот и въртене едвам свети така че бойлера скоро с такова динамо няма да го захранвам :D:D:D:D:D:D !
shotik - майстор
Какво можеш да направиш ли ? Ами след като не става за нещата за които питаш,покажи го на снимка ,ако е много старо-40-50-60 г имам интерес да го видя и ще ти пиша на лични.
julian1960 - напреднал
можеш с подходящи перки да го направиш ветрогенератор
Съжалявам, но НЯМАМ такова динамо... исках само да събера информация от някой който разбира и се убедих че освен крушка не можеш да захраниш нищо друго ! Мислех да си купя и реших да попитам какво друго мога да направя от него, но май освен да захранвам вързаната крушка друго няма да се захрани :( наистина мерси, че ми отговорихте :)
Последна промяна от hladilnic на пет авг 19, 2011 9:28 pm, променено общо 1 път.
Сложно ми се струва да направя ветрогенератор ...
sstefanov - майстор
Не виждам никакъв проблем да свържеш бойлер към динамо от колело.
Дали е разумно, нека да го сметнем. Ето с колко ще загрее водата:

Динамото произвежда 6 волта.
Бойлер 3KW има съпротивление 230*230/3000=17,6 ома
При 6V през него ще протече ток 6/17,6=0,34A.
Това ще развие мощност в бойлера 6*0,34=2 вата.

1 литър вода, за да се загрее с 1 градус се нуждае от 4400 джаула.
Нека бойлера да е идеален и да е 80 литра.

Тогава за 1 час (3600 секунди) в него с динамото (2 вата) ще вкараме 3600*2=7200 джаула.
Те ще загреят 80 л вода с:
7200/(80*4400)=0,02 градуса

Ако имаме загуби ще е още по-малко.
Тани - модератор
Въобще не си правих труда да правя толкова сложни сметки. На ум сметнах , че при 10W за денонощие ще се произведат 240Wh и скоро чепкахме една тема , че при най- добрата топлоизолация загубите на болера е 750Wh :wink: И това при реотан с напрежението на динамото!
vvventsi - специалист
динамото на колелото всъщност не е динамо защото не прави прав ток ,а е еднофазен генератор с постоянен магнит,колкото по големи са оборотите толкова по голямо напрежение дава и по висока честота но мисля че повече от 1А може и да не даде щото ще загрява проводника вътре, не знам с какви обороти се върти на колелото но за 220V ще трябва да увеличиш оборотите 37пъти, крушката на фара знам че е 6V 0.5A което прави 3W когато го завъртиш 37пъти по големи обороти ще ти извади 220V при 0.5А което прави 100W така можеш да включиш 100ватова крушка!Другото което можеш да направиш с него е можеш да го ползваш като еднофазен синхронен двигател ,включи го към трансформатор около 6V и ще се завърти ,ако не се завърти сам го завърти на ръка ,на която и посока да го завъртиш на там ще се завърти,но тока трябва да е променлив не прав!
krasiorocknroll - специалист
Много неща,стига да имаш въображение и да не си учил 5 години на вятъра! :)
Virtuozo - специалист
Ето и моя опит. Едно време ми се налагаше да охранявам един завод/огромен завод/ на всичкото отгоре завода беше баталясан от демокрацията и не функционираше,та нямаше и електричество с изключение на осветлението за нощните дежурства,което се състоеше от неповече от 10 улични стълба,та само за протокола искам да отбележа,че и общо взето завода си беше тъмен нощно време.Какво съм пазил при тези условия не ме питайте защото и сами ще се сетите че не съм бил особенно полезен като се вземе под внимание че в тъмна ниша могат да се скрият и 10 мангала покрай които да мина без да ги видя а до следващата ми обиколка доста работа биха могли да свършат :rolleyes: отделно от това,че и да ги видя...ама това е тема на друг разговор.
Та тогава за да не се разкарвам пеш из алеите и за по-честички обиколки щъках из завода с велосипед и понеже както казах бях сам ми дойде на акъла да сложа едно изправителче след динамото и едно джобно радио залепено със скоч на кормилото та поне да можем да си бъбрим с радиото :rock: .Изобщо не се налагаше да карам бързо а напротив с едно много умерено темпо хем си правих обиколки,хем си раздвижвах схванатите от стоене на стола крака,хем и що музичка и мачове съм изслушал. Можеше разбира се и с батерии ама нямаше да е такъв кеф. За бойлер не се бях сетил щото имахме едно малко варелче дето се нагряваше от слънцето :toimonster:

Между другото като искаш да вадиш ток от динамо,не е нужно да правиш като мен защото асфалта дава съпротивление.Тъй че както ти казаха може да вдигнеш колелото на стойка за да се върти гумата във въздуха,тогава е много по лесно и можеш да закачиш не едно а 4 динама по рамката и ако с тях захраниш светодиоди вечерно време,ти давам 100%-ва гаранция че ако ги разположиш тъй че да те осветяват отвсякъде ще получиш достатъчно количество светлина,че да те виждат от далече и да станеш популярен в квартала :supz:

Тема "Какво мога да напрявя със динамо от КОЛЕЛО ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: