Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
Бях си взел преди време една подобна лампа(не точно същата), китайска. След няма и 20 часа работа половината светодиоди спряха да светят. При мен бяха свързани на два кръга. Беше изгорял един светодиод, открих го и го смених. Съвсем скоро изгоря друг, смених и него, още веднъж изгоря друг, пак го смених. Разбрах, че ако карам така ще сменя всички светодиоди, които май бяха 48, набих й един юмрук, отлетя някъде и повече не съм я търсил :lol:
hidrazin - майстор
Искаш пример?
Ползвам общо към 14 с нажежаема жичка, 5 енергоспестяващи, 4 луминесцентни и 50 светодиодни.
За една година:
с нажежаема жичка сменени към 6 броя - 42% отказ
енергоспестяващи сменени 2 броя - 40% отказ
луминесцентни нямам сменени (но се ползват много рядко)
светодиодни за две години сменени 3 броя - 3% отказ
Освен това светодиодните са вързани на фотореле и си светят щом се стъмни и имат най-много
отработени часове.Ако сметнем и това процента на отказ ще падне още доста.
като се счупят (което е много вероятно)
Първо не се "счупват" освен ако не ги праснеш с чукът.
И второ колко е вероятно да се "счупят" може да видиш по-горе.
Освен това споменах че светодиодните от този тип са предимно за декоративно осветление.
Такива не ползвам за истинско осветление.Още повече пък и енергоспестяващи.
Луминесцентните ми са в една дървена постройка (нещо като работилница), но там си има и локални осветителни тела с нажежаема жичка.
Енергоспестяващи имам на тавана, в мазето и на една площадка пред входна врата.
В жилищните помещения само с нажежаема жичка.
На мен също не ми се спори за глупости.Всичко е пределно ясно, само дето на някои хора им се иска да не е така.
На човека съм му казал какво да провери и е най-вероятно да дефектира.Пък и форума е НАПРАВИ СИ САМ, а не как да си купим скъпи боклуци, като можем да си купим и евтини боклуци.
:partyman:
ivanvasilev1970 - специалист
Благодаря на всички за съветите.
Ще проверя и ще ви кажа какво е дефектирало.
А относно какво ме накара да си купя тази лампа-кликенете тук, вижте цената и мненията на потребителите от цял свят:

http://www.dealextreme.com/p/e27-3w-42- ... v-ac-29426
8180 - майстор
RC написа:
Т.н. "захранвавене" е директно от мрежата.
Колегите се поотплеснаха, но се надявам си обърнал внимание на червеното и имаш познанията как да се пазиш (себе си и мултицета).
Бих предложил да мериш с има едни тънки работни ръкавици - май латексови се водят - докато не светнат диодите, почти навсякъде по схемата можеш да попаднеш на 220V.
galin56 - специалист
Така като гледам от снимката имаш 4 диода които са Грец и електролитен кондензатор след тях. Кафявия е филтриращ.
Как може да го провериш. Първо с мултимер си премери на червения и черния дали имаш захранване, ако имаш значи са светодиодите, някой от тях или се е разпоил някъде кабел.
Ако нямаш провери първо диодите, след това електролитния кондензатор и резисторите. Ако всичко е здраво остава кафявия филтриращ кондензатор, него не знам дали ще можеш да го мернеш по стандартния начин с мултимер. Подобни не съм мерил. Но изобщ не са скъпи. Стига да имаш условия да го презапоиш и откъде да си го купиш.
Здравейте,
започнах проверката. ИСках да сае уверя, че всички диодчета за здрави. Затова както ме посъветвахте взех една батерия от 1,2 V (презареждаща се) свързах две кабелчета и нито един от диодите не светна :cry:
Помислих се че може би 1,2 V и затова добавих още една батерийка от 1,5 V Пак същия резултат #-o
Означава ли че всички диоди са изгорели?
или може би те са по особени и не могат да се захранят с 2,7 V?
ilian ivanov - специалист
Обърни поляритета.
[quote="ilian ivanov"]Обърни поляритета.[/quote
Пробвах и това-не става.
ivanvasilev1970 написа:
ilian ivanov написа:
Обърни поляритета.[/quote
Пробвах и това-не става.
Здравейте,
ама и аз съм голя карък. Оказа се че има 3 изгорели диодчета. всички останали работят.
Реших да пробвам и захранването с мултиметъра. Тук се видях в чуденка? На колко волта да сложа мултиметъра? Прав или променлив?
Единственото показание дойде при поставяне на мултиметъра в диаопазона до 1000 волта на прав ток. Показа 300 волта??!
Нещо май не е наред.
Посъветвайте ме как да проверя захранването.
galin56 - специалист
Значи там където е свързан кабела, който идва от контакта ти е променливо 220В. След диодите, тоест на електролитния кондензатор ти е постоянно изправено, ако всичко е както трябва, трябва да е около 310 право напрежение. Не виждам намаляваща бобина, а само резистори, може би захранването си е 300В а го ограничават по ток със сините резистори и другия по-малък. Странно е, но по всичко личи че е така. Премери както ти казах накрая на червения и черния кабел, които отиват към светодиодите, включи мултимера на постоянно напрежение. Ако имаш напрежение там значи захранването си е ОК. Ако не назад по веригата и ще видиш къде ти се губи.

Едит: Видях от първия ти пост че си далече от елементите и ти пояснявам. Четирите елементи които са запоени 2 наляво с белега и 2 на дясно са диоди. Те служат да направят 220В променливо в 310В изправено напрежение. Над тях има голям черен кондензатор с бяла лента за минуса. Той е електролитен и служи за изглаждане на постоянното/право напрежение 310В. Сините елементи са резистори и служат за ограничаване на тока, за да не греят светодиодите.
Резисторите се мерят при изключено захранване на Омове. Диодите и електролитния черен кондензатор ги мериш при включена платка в захранването и слагаш на постоянно и мериш на двете крачета на кондензатора. Ако има 310В значи са читави.
Последна промяна от galin56 на ср апр 04, 2012 8:34 pm, променено общо 1 път.

Тема "LED Лампа спря да работи-нужда от помощ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: